Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, basın toplantısında konuştu.

Zelenski'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Birliklerimiz, Herson'un banliyölerinde şiddetli savaşlar veriyor. Düşman, işgal altındaki Kırım'dan Melitopol'a doğru ilerlemeye çalışıyor.

Ülkenin kuzeyinde, Chernihiv bölgesinde düşman yavaş yavaş ilerliyor, ancak onları durduracaklar var. Zhytomyr bölgesinde güvenilir savunma inşa edilmiştir. Gostomel'deki düşman ilerleyişi engellendi, birliklere imha emri verildi.

Evet, ne yazık ki kayıplarımız var. Evet, yakalanan Rus askerleri var. Doktorlarımız, teslim olan Rus askerlerine yardım ediyor. Çok sayıda Rus uçağı ve çok sayıda zırhlı araç imha edildi.

Birçok Rus'un olanlardan dolayı şok olduğunu görüyoruz. Bazı Ruslar, zaten sosyal medyada savaşa karşı olduklarını söylüyorlar. Onu görüyoruz. Ancak Rusya Federasyonu liderliğinin bunu görmesi pek olası değil.

(Ruslar) Bizi duyuyorsanız, anlıyorsanız, bağımsız bir ülkeye saldırıldığını anlıyorsanız, lütfen meydanlara çıkın ve ülkenizin Devlet Başkanına (Putin) seslenin.

Biz Ukraynalıyız. Biz topraklarımızdayız. Siz Ruslarsınız. Şimdi ordunuz bir savaş başlattı. Başkentinizin sokaklarında, Moskova'da, St. Petersburg'da ve Rusya'nın diğer şehirlerinde Kızıl Meydan'da veya başka bir yerde meydanlara çıkmasını çok isterim. Sadece Instagram'dan çağrılar yapmayın.

Ortağımız ülkelerin ve uluslararası kuruluşların liderleriyle sürekli temas halindeyim. Rusya, dünya tarihinin en güçlüsü olan büyük bir yaptırım paketinden ilk yaptırımları almaya başladı bile.

Hiç kimse biz Ukraynalıları özgürlüğümüzden, bağımsızlığımızdan, egemenliğimizden vazgeçmeye ikna edemez veya zorlayamaz.

Ukrayna'nın savaş yolunu seçmediğini vurguluyoruz. Ukrayna barışa dönmeyi teklif ediyor.

Ukraynalılar ne yapabilir? Ulusal savunmaya yardım edin. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve bölgesel savunma birimlerinin saflarına katılın. Savaş tecrübesi olan herhangi bir vatandaş artık faydalı olacak. Düşmanın bağımsız devletimizin topraklarına doğru ilerleyip ilerlemeyeceği size ve hepimize bağlıdır. Lütfen gönüllü topluluğa ve tıbbi sisteme yardım edin, örneğin kan bağışı yapabilirsiniz.

Politikacılar ve toplum liderleri, insanlara yardım edin, mümkün olduğunca sahada hayatın normalliğini sağlayın. Herkes sevdiklerine bakmalı ve ihtiyacı olan komşuları veya tanıdıkları ile ilgilenmelidir. Ukrayna'nın demokrasisini ve özgürlüğünü savunmak gazetecilerin görevidir.

Bugün birçok liderle konuştum: Birleşik Krallık, Türkiye, Fransa, Almanya, AB, Amerika Birleşik Devletleri, İsveç, Romanya, Polonya, Avusturya ve diğerleri.

Sevgili Avrupalı ​​liderler, sevgili dünya liderleri, özgür dünyanın liderleri! Bugün bize yardım etmezseniz, yarın savaş kapınızı çalacaktır." (İLKHA)