Şu anda verilen yüzde 30'luk gübre desteğinin çay ve fındık için geçerli olduğunu, fıstık üreticilerinin bu gübreyi kullanamadığını dile getiren Aslan, bunun ayırımcılığa neden olduğunu kaydetti.

Ülke ekonomisi ve istihdamına büyük katkı sunan fıstık üreticilerinin görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Aslan, "Geçen sene günlük traktör gideri 400 liraydı, bu sene ise 1200 lira, geçen sene 25 lira kullandığımız gübre gideri bu sene 130 bin lira. Üretici bu sene mazot, gübre ve işçiliği karşılaması mümkün değil." dedi.

"Fıstık üreticilerine hiçbir destek verilmiyor"

Tarıma verilen yanlış desteklemeleri kabul etmediğini ifade eden Aslan, yanlış politika uygulandığını ve gerçek üreticilere destek verilmediğini iddia etti.

Aslan, "Bu sene kullandığımız gübre 25 lirayı buluyor. Gübreye yüzde 30 indirim gelmesine sevindik ama Tarım Kooperatiflerine veya bayilere gittiğimizde sadece çay üreticilerinin kullanabileceği azotlu gübreye uygulanmış, fıstığa kullandığımız gübreye hiçbir indirim gelmemiş. Biz burada bir ayırımcılık yapıldığını görüyoruz. Alan bazlı sadece fındığa destek veriliyor, bunu fıstık üreticileri görüyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum, fıstığa alan bazlı hiçbir destek verilmiyor." dedi.

"Fıstık üreticisinin bu sene mazot, gübre ve işçiliği karşılaması mümkün değil"

"Üreticilik sadece Siirt'te yapılmıyor, Batman, Urfa, Antep'in de unutulmaması gerekiyor. Bir ayırımcılık yapıldığında iş farklı yerlere gider." diyen Aslan, artan maliyetleri şu şekilde açıkladı:

Geçen sene günlük traktör 400 liraydı, bu sene ise bin 200 lira, geçen sene 25 bin liraya kullandığım gübre gideri bu sene 130 bin lira. Üretici bu sene mazot, gübre, işçiliği karşılaması mümkün değil, bu sene verim yılı olduğu için bir beklentimiz var. Gübre vurmasak, işleme yapmasak, suyu vermesek çok zor bir durumda kalacağız. Fıstık üreticileri bu ülkenin ekonomisine ve istihdamına çok büyük bir katkı sağlıyor. Şu anda Siirt'te fıstıkçılık olmasa kaç kişi bu memlekette yaşar? Siirt'te fabrika mı var, üretim mi var? 13 bin üretici bu işten para kazanıyor. Aile olarak hesaplandığında 50 bin insan bu üretimden para kazanıyor, 50 bin insanı görmezlikten gelemesiniz.

"Bir destek verilecekse adaletli olunmasını istiyoruz"

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan

Yüksek maliyetlerden dolayı sonbaharda verilmesi gereken gübreyi halen vuramadıklarını dile getiren Aslan, üreticilerin yaşadıkları sıkıntıyı şu şekilde aktardı:

Adalet olmasa kalkınma olmaz, istihdam da olmadığında ülke geriye doğru gider. Bu sene ile geçen yıl arasında yüzde 300 maliyet farkı var. İşçilik çok pahalı, tarım aracı pat patın günlük gideri geçen yıl 350 liraydı ama bu yıl 750 liraya dayandı, maliyet yüzde yüzü aştı. Üreticiler yüksek maliyetlerden dolayı bakım yaptıramıyor. Geçen yıl iki sefer toprak sürümü yapılmıştı ama bu sene bir sürümü dahi çok zor yaptık. Sonbahar itibariyle fosforlu ile potasyumlu gübre atmamız gerekiyordu ama iki gübreyi atmış değiliz. Azot gübresi de yüksek maliyetli olursa onu da atamayacağız. Yemek yemeden, su içmeden, bakım yapılmadan bir insan nasıl yaşayabilirse o bitkiler de ancak öyle yaşar. Zor şartlarda yaşayan bir fıstık ağacının ne kadar verim vereceğini varın siz tahmin edin.

"Verdiğiniz destekten sadece çay ve fındık üreticisi yararlanıyor"

Üreticilere sahip çıkılıp destek verilmesi gerektiğini ifade eden Aslan, "Bu maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor. Mazot ve gübre en önemli kalemlerden bir tanesidir. Adaletli bir destek istiyoruz, yüzde yüz desteğin verilmesi gerekmiyor, üreticilerin istediği sadece iki kalemde destek verilsin başka destek istemiyoruz. Destekledikleri gübre sadece bir bölgeye ait olmasın, buğday, arpa, mercimek, kaysı, fıstık, çay ve fındık üreticisine de aynı destek verilsin, sadece Karadeniz'e özgü bir destek verilmesini yanlış anlarız. Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımızdan tek isteğimiz budur. Verdiğiniz destekten sadece çay ve fındık üreticisi yararlanıyor. Fıstık üreticisi yararlanmıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)