Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yüzde 8 KDV oranına tabi ürünlerin yer aldığı listede bulunan gıda maddeleri, KDV oranının yüzde 1 olduğu 1 sayılı listeye dahil edildi.

İnşaat sektörünün temsilcileri gıdada uygulanan KDV indiriminin, inşaat sektörüne yansıtılmasını talep ediyor. Sektördeki temsilciler, piyasanın canlanmasını inşaat sektörünün canlanmasına bağlıyor.

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, konuyla ilgili İLKHA'ya konuştu.

 

Geçtiğimiz aralık ayında döviz kurları ve altın fiyatındaki dalgalanmalar nedeniyle insanların hızlı bir şekilde gayrimenkule yatırım yapmaya yönlendiğini; bunu sebebinin de yastık altında altını, döviz birikimi olanların ve yurtdışında yaşayan vatandaşların gayrimenkule yatırım yapmalarından kaynaklandığını belirten Çelik şunları kaydetti:

 "Bu durumu bütün Türkiye genelinde ve şehrimizde gördük, yaşadık. Ocak ve Şubat 2022'ye geldiğimizde, şu anda gayrimenkul piyasası çok durgun seyrediyor. Bunun sebebi; şu anda arz-talep dengesi bozuldu. Yaklaşık 2 yıldır pandemi yaşıyoruz. Pandemiden dolayı inşaat üretimi azaldı. İnşaat maliyetlerinin girdi fiyatlarının artması insanların gayrimenkul piyasalarındaki dengesini bozdu. Konuttaki faiz oranları 1.20'lerden şu anda 2.2'lere geldi. İnşaat girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte, inşaatta şu anda yüzde 60-70 yeni üretilen gayrimenkullerde fiyatların artacağını görüyoruz. İnsanların şu anda 2'nci el de olsa 1'inci elde olsa alacakları gayrimenkullerin yüzde 50 arttığını görüyoruz. Başka bir sebep ise artık şehirlerde belediyelerin arsa üretememesi, bilindiği üzere gayrimenkulde en büyük bileşenlerden birisi arsa üretimidir. Arsa üretimi olmadığı zaman inşaat maliyetinin otomatik olarak arttığını görüyoruz."

"İnşaat sektöründe hareketlilik olursa bütün iş kollarında ve piyasada canlılık olcaktır"

Gazi Çelik

Gıdada uygulanan yüzde 7 KDV indirimini, inşaat üretiminde de beklediklerini ifade eden Çelik, "Bu durum neticede tüketiciye yansıyor. Şu anda 150 metrenin üzerindeki evlerde yüzde 18 KDV var yani ev 151 metre olursa yüzde 18 KDV uygulanıyor. İnsanlar çeşitli yollarla devlete vergi vermekten kaçınıyor, üreten insanlar da sıkıntı yaşıyor. Gayrimenkul piyasasının durgunlaşmasına sebep oluyor. KDV yüzde 1'e düşürülse veya kademeli olarak düşürülse, lüks konutlarda yüzde 5 düşürülse bu durum tüketiminde hızlanmasına ve devletin vergisi kazanmasını hızlandırır. Gerçekten yüzde 18 KDV hem müteahhitlere hem tüketicilere ağır oluyor. Arkasından da vergi kaçırmaya sebep oluyor. Devletten bir an önce KDV'nin düzenlenmesini ve hayata geçirilmesini bekliyoruz." diye konuştu. 

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün 550-600 iş koluna hitap eden bir sektör olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu sektör, bu çark hareket ettiği zaman; bütün kurumlar, bütün iş kolları hareket edecek ve piyasada canlılık olacaktır. Bilindiği üzere ülkemiz uzun yıllardan beri inşaat sektörüyle birlikte hareket etmektedir. Bu sektöre can verilirse piyasaların tekrar açılacağını ve sektörlerin canlanacağını düşünüyoruz." ifadelerinin kullandı. (İLKHA)