Uyuz hastalığının ciddi kaşıntılı bir hastalık olduğunu belirten Dermatolog Doçent Doktor Turan, İLKHA muhabirine, her geçen gün artan bu hastalığın insanların hayat kalitesini önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

 

Uyuz vakalarında büyük bir artış olduğuna işaret eden Turan, uyuz salgınının şu anda ülkede bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini kaydetti.

Cilt hastalığı olan ve ciddi derecede kaşıntılara sebebiyet veren uyuz hastalığı şüphesi olanların mutlaka dermatoloğa gitmeleri gerektiğini ifade eden Turan, uyuzdan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Doç. Dr. Enver Turan

“Covid-19’dan hemen hemen daha yaygın bir durumda”

“Uyuz hastalığı sarkop denilen bir canlının yol açtığı kaşıntılı cilt hastalığıdır” diyen Turan, “Şu anda ne yazık ki ülkemizde salgın halinde devam ediyor. Çok yaygın bir hastalık. Öyle ki, şu anda Covid-19’dan hemen hemen daha yaygın bir durumda ve giderek artmaya devam ediyor.” dedi.

“Tedavinin çok işe yaramadığı zamanlar oluyor”

Hastalığın geceleri çok ciddi bir kaşıntıya yol açtığına işaret eden Turan, “İnsanların hayat kalitesini, konforunu bir hayli etkileyen bir hastalıktır. Tedavi yöntemlerine rağmen ne yazık ki bazen başarılı uygulamalar yapamadığımız zamanlar oluyor, tedavinin çok işe yaramadığı zamanlar oluyor. Ancak bunun temel birkaç nedeni var.” diye konuştu.

“Hastalık temasla artmaya devam ediyor”

Tedavi sırasında yapılan bazı yanlış ya da eksik uygulamaların tedavinin aksamasına yol açtığına dikkat çeken Turan, şöyle devam etti:

“Temaslar devam ettikçe hastalık daha da artmaya devam ediyor. Tedaviden önce krem, karışım sürümünden önce etkili bir cilt yıkaması yapmak gerekiyor. Keseli, lifli bir yıkama yapmak gerekiyor. Bu bazen ihmal edilebiliyor. Bu yapılamadığı zamanlar yine tedavi etkisi birazcık zayıflayabiliyor.”

“Hastalar mutlaka yakın teması kesmelidir”

Tedavi sırasında bazı hasta yakınları veya aile fertlerinin, kaşınmadıkları için uyuz olmadığı düşüncesiyle tedavi almayabildiklerini belirten Turan, şunları kaydetti:

“Tedavi almadığı zamanlarda o hastadan, hastalık bulaşmaya devam ediyor. Sıcak temasla bulaşan bir şey olduğu için mutlak suretle hastaların yakın teması kesmeleri gerekiyor. Temizlik yaparken kıyafet, ev, çarşaf temizliği mutlaka iyi yapılması gerekiyor ve mutlaka yıkanan kıyafetlerin ütülenmesi gerekiyor. Çünkü bu canlı kıyafetlerimizde yaşayabiliyor ve oradan bize bir kez daha bulaşabiliyor.”

“Tüm aile fertleri tedavi almalıdır”

Tırnak bakımına da özen gösterilmesi gerektiğini anımsatan Turan, “Tırnakların çok kısa kesilmesi ve törpüleyerek hijyenik hale getirilmesi gerekiyor. Kullanılan kremlerin tüm aile fertleri tarafından kullanılması gerekiyor. Aile fertlerinden kaşınmayanlar uyuz olmadığı düşüncesiyle bunu kullanmazlarsa eğer, bu durumda hastalık çoğalıp dağılabiliyor. Mutlak surette tüm aile fertleri bu tedaviyi almaları gerekiyor. Krem sürerken bütün gövdeye kremlerin dağıtılması lazım. Boş alanlar kalırsa eğer, orada kalan canlılar çoğalmaya devam edebiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Geleneksel bazı yöntemler çoğu zaman başarılı olmuyor”

Son olarak, uyuz hastalığının dermatolog kontrolünde tedavisi yapılan bir hastalık olduğunu söyleyen Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Mutlak surette bir cildiyeciye görünmek gerekiyor. Onun öngöreceği, yazacağı ilaçlarla, karışımlarla tedaviyi yapmak gerekiyor. Geleneksel bazı yöntemlerle bunların giderilebileceği düşünülse bile bu çoğu zaman başarılı olmayan bir yol oluyor. O yüzden mutlaka ondan kaçınmak gerekiyor. Bazen tedavinin süresi uzun olabiliyor. O yüzden hastalık tam geçene kadar mutlaka tedaviye devam etmek gerekiyor.”(İLKHA)