Bakan Akar, Münih Güvenlik Konferansı'nın ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Almanya'ya geçtiğini ifade eden Bakan Akar, Münih Güvenlik Konferansı'nın küresel, bölgesel güvenlik sorunlarının tartışıldığı dünya çapında bilinen bir organizasyon olduğunu belirtti.
Burada hem Türkiye'nin görüşlerini ifade etme imkânı bulduklarını hem de ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildiren Bakan Akar, "Terör örgütleri PKK/YPG'nin yanı sıra DEAŞ, FETÖ ile yaptığımız mücadelenin ne anlama geldiğini, dost ve müttefiklerimizden neler beklediğimizi de Güvenlik Konferansı sırasında dile getirme fırsatı bulduk" diye konuştu.
Konferansın bu kapsamda çok yararlı geçtiğini aktaran Akar, konferans sırasında Savunma Politikaları ve İnovasyon Forumu'nda da bir konuşma yaptığını hatırlattı.
Bir gazetecinin Almanya Savunma Bakanlığı görevine getirilen Christine Lambrecht ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin sorusu üzerine Bakan Akar, "Son derece olumlu, yapıcı bir görüşme oldu" yanıtını verdi.
Samimi geçen görüşmede ortak değerlerin, geçmiş tecrübelerin ele alındığını aktaran Bakan Akar, "Görüşmemizin hem ülkelerimize hem NATO ittifakına önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum" diye konuştu.
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürdistan Yönetimi (IKY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, "Bu görüşmelerin terörle mücadeleye yönelik yansımalarını sahada görecek miyiz" sorusu üzerine de Bakan Akar, Türkiye'nin tüm komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine saygılı olduğunu vurguladı. Bunun TSK'nın tüm faaliyetlerinde eksiksiz olarak yerine getirildiğini belirten Bakan Akar, şöyle konuştu:
Bununla birlikte sınırlarımızın, halkımızın, ülkemizin güvenliğini sağlamak için en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim herhangi bir şekilde orada operasyon yapmamız komşularımıza saygısızlık değil. Biz bilakis oraya yardımcı olmak istiyoruz. Bir an önce oralarda nizamı intizamı, sükûneti, barışı bozan bu terör unsurlarının ayıklanmasına gayret gösteriyoruz. Bu manada hem Dışişleri Bakanı Hüseyin, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani hem de IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığımız görüşmelerde de bu konuda hepimiz mutabıkız. Teröre karşı mücadele ve bundan bir an önce kurtulma konusunda hepimiz mutabıkız. Ben kendilerine çok açık ve net bir şekilde şunu ifade ettim: 40 yıldan beri mücadele ediyoruz. Artık bundan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Bunun için de terörist neredeyse hedefimiz orası ilkemizi kendilerine hatırlattık. Ayrıca yaptığımız bütün operasyonlarda masum halka, tarihî, dinî, kültürel yapılara, çevreye zarar verilmemesi için elimizden gelen her türlü gayreti hem planlama hem icra safhasında gösterdiğimizi de bir kez daha paylaşma fırsatı bulduk.
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik
Ukrayna-Rusya gerilimine yönelik soru üzerine de Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:
Sayın Cumhurbaşkanımızın iki hafta önce bir heyetle Ukrayna ziyareti vardı. Cumhurbaşkanımız, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bizler de muhataplarımızla çok samimi görüşmeler yaptık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Orada bir askerî hareketlilik söz konusu. Bu askerî hareketliliğin bazı etkileri var. Bu konuda basında çıkan bazı haberler var. Bunların çok ihtiyatla değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bazı dezenformasyon, yalan haberlerden bahsediliyor. Bunlardan dolayı istenmeyen birtakım durumların doğmasını engellemek gerekir.
Türkiye'nin NATO içindeki bütün sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini hatırlatan Bakan Akar, şöyle devam etti:
"Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin orada rahat, güven ve refah içinde yaşaması bizim en samimi dileğimiz. Bu manada da Montrö Sözleşmesi’nin önemli olduğunu, buna gerekli desteğin sağlanması gerektiğini, Montrö Sözleşmesi’nin sağladığı düzenin bütün taraflar için yararlı olduğunu burada da ifade etme fırsatı bulduk." (İLKHA)