İran-Irak Savaşı, Kuveyt'in işgali, ABD işgali, uluslararası yaptırımlar, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi, mezhep merkezli şiddet, DAİŞ ile savaş, israf ve yolsuzluk Irak'ta yoksulluğun artarak sürmesine neden oluyor.

Irak Planlama Bakanlığı, ülke genelinde yoksulluk oranının yüzde 22 ile yüzde 25 arasında değiştiğini açıkladı.

İşsizlik oranlarının bölgelere göre değiştiğini açıklayan Bakanlık, DAİŞ'ten kurtarılan bölgelerde yoksulluk oranının yüzde 41, Irak'ın güney vilayetlerinde ise bu oranın ortalama yüzde 32 olduğunu ifade etti.

Ülkenin güneyindeki Musenna vilayetinde yoksulluk oranının yüzde 52 olduğu vurgulanırken, bu oranın Divaniye vilayetinde yüzde 49 olduğu belirtildi. Söz konusu vilayetlerde yoksulluk oranının yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu vilayetlerin geleceğine ilişkin genel projelerin olmadığına işaret edildi.

Irak Planlama Bakanlığının açıklamasına göre nüfusun 2020 yılında yüzde 49,5'i kadın olmak üzere 40 milyon 150 bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. Ekonomik açıdan aktif, yani çalışma çağındaki 15-64 yaş kategorisinin toplam nüfusun yüzde 56,5'ini, 0-14 yaşın toplam nüfusun yüzde 40,4'ünü oluşturduğu belirtilen açıklamada 65 yaş üstünün yüzde 3,1 olduğu kaydedildi.

Irak'ın yıllık petrol geliri yaklaşık 70 milyar dolar. Ne var ki bu yüksek gelire rağmen ülkede yoksulluk oranı 2003 yılındaki işgalden bu yana yükseliyor.

Halk, bu çöküşe yol açanın, kamu sektöründe yolsuzluk ve mali israf kanserinin benzeri görülmemiş şekilde yayılması olduğunu belirtiyor. (İLKHA)