Yapımında su ve şekerin yanında darı, mısır, arpa, çavdar, yulaf ve buna benzer malzemelerden en az biri kullanılarak elde edilen boza içeceği; binlerce yıldır tüketiliyor. B ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan ve uzmanlar tarafından anne sütünü arttırdığı belirtilen bozanın; ortaya çıkışının 9 bin yıl önceye, Mezopotamya'ya dayandığı ve ardından tüccar gemilerce tüm dünyaya yayıldığı iddia ediliyor.

Şifa kaynağı olarak bilinen boza, genellikle tarçın ve leblebi eşliğinde tüketiliyor. Eskişehir'de soğuk havalarda hem bünyesini güçlü tutmak hem de bu geleneksel lezzetin tadına varmak isteyen vatandaşlar boza tüketiyor.

 

Eskişehir'de yaklaşık 100 yıldır boza üretimi yapan bir firmanın 30 yıllık çalışanı olan Özbek Özkaynak; İLKHA'ya yaptığı açıklamada, sağlığa birçok faydası olan bozanın özellikle kış aylarında tüketildiğini belirtti.

"Daha çok kış aylarında rağbet görüyor"

Bozanın probiyotik özelliğinin olduğunu hatırlatan Özkaynak, "Kış aylarında daha çok rağbet gören, içinde çoğunlukla B ve C vitamini barındıran bir içecek türüdür. İnsana enerji verdiği için daha çok kış aylarında rağbet görüyor. Artık yaz aylarında da boza üretimini yapıyoruz, soğuk dolaplarda bekleterek yazın da lezzetli bir şekilde içilmesini sağlıyoruz." dedi.

"İnsanlar rejim yapıyorsa bir bardak boza içerek yarım günü dahi geçirebiliyorlar"

Özbek Özkaynak

Bozanın birçok hastalığa şifa kaynağı olduğunun altını çizen Özkaynak, "Çoğunlukla hamile olan bayanların süt yapması için tercih ediliyor. Probiyotik özelliği olduğu ve insanların bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için tercih edilen bir üründür. Sporcu içeceği olarak da geçiyor. Mesela; insanlar rejim yapıyorsa bir bardak boza içerek yarım günü dahi geçirebiliyorlar. 3 bardak bozayla bir gün bitebiliyor. Buna sıvı ekmek de deniyor. Bu şekilde faydaları mevcuttur. İnsanlar hafif ekşi boza içerlerse aslında daha faydalıdır ama Eskişehir halkı biraz daha tatlı boza tüketmeyi seviyor. Biz de ona göre boza tüketiyoruz. Ekşi olarak tüketilirse C vitamini çoğalacak ve probiyotik özelliği çoğalacaktır." şeklinde konuştu.

Ekonomide dalgalanmalardan dolayı bozaya bir miktar zam yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Özkaynak, bozanın bardak fiyatının 6 lira, kilo fiyatının ise 24 lira olduğunu ve günlük ortalama 300-500 kilo arası satış yaptıklarını belirtti. (İLKHA)