Şarku’l Avsat’ın Only my health (Sadece sağlığım) adlı tıbbi sağlık sitesinden aktardığı habere göre, insanların sıklıkla yaptığı ve metabolizmalarını yavaşlatan bazı kilo verme hataları şu şekilde;

Günlük çok az kalori almak

Birçok insan kilo vermek için diyetinizde daha az kalori olması gerektiğini düşünür. Bu aslında tam doğru değildir. Sağlıksız gıda kaynaklarından aldığınız kalorileri gerçekten sınırlamanız gerekir. Bu, çok az kalori tüketmenin sağlığınızı gerçekten etkileyebileceği anlamına gelmez. Gerekenden az kalori almak metabolizma hızınızı önemli ölçüde etkileyebilir ve ayrıca vücutta sindirim sorunlarına neden olabilir. Çok uzun süre gerekenden daha az kalori almak kaslarınızı zayıflatabilir ve vücudunuzda yetersiz beslenmeye neden olabilir.


Diyette protein atlama

Proteinler vücudumuzun yapı taşlarıdır ve gelişim için çok önemlidir. Diyette proteinlerinizi atlamak kilo dengesizliğine neden olabilir ve ayrıca bir günde yakılan kalori miktarını da azaltabilir. Bu da kilo verme yolculuğunuzda engel oluşturabilir. Proteinler, aslında kilo vermenize, hastalıkları azaltmanıza, iltihabı azaltmanıza ve diğer birçok durumu tedavi etmenize yardımcı olabilecek metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, yüksek proteinli diyet vücudumuzun kalori yakma hızını önemli ölçüde artırabilir.


Harekesiz  yaşantı

Bu, nüfusun çoğunluğu ile devam eden büyük bir sorundur. Pek çok kişinin masa başı işleri var, öğrencilerin çevrimiçi dersleri var, çocuklar daha çok video oyunları oynuyor ve bu tür diğer koşullar insanlarda yerleşik yaşam tarzına neden oldu. Sonuç olarak, vücudun metabolik hızı önemli ölçüde azalır. Bütün gün oturmak veya uzanmak, vücudunuzun metabolik hızı ve ayrıca genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Egzersiz yapmak ve daha fazla kalori yakmak metabolizma hızınızı artırabilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir.


Yeterince dinlenmemek ve uyumamak

Zayıf metabolizmanın başlıca nedenlerinden biri, uyku eksikliği ve yeterli dinlenme olabilir. Vücudumuzun ertesi gün toparlanıp etkili bir şekilde çalışabilmesi için belirli bir miktarda dinlenme ve uyku süresine ihtiyacı vardır. Uyku eksikliği ayrıca kilo kaybını ve metabolizmayı da etkiler. Zayıf metabolizmaya ve kilo alımına yol açan uykunun önemini genellikle ihmal ederiz. Ayrıca diyabet, depresyon, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların riskini artırır.


Şekerli içecekler tüketimi

Özellikle piyasada bulunan içecekleri tüketmek sağlığınıza çok zararlıdır. Bunun nedeni şekerli tatlandırıcılar içermeleri ve bu içeceklerin insülin direnci, diyabet, obezite, zayıf metabolizma ve sindirim bozuklukları gibi çeşitli sorunlara neden olabilmesidir.

Evlerimizde kullandığımız normal şeker olan fruktoz üretimine katkı sağlayan şekerli içecekler tatlandırıcıların yüzde 50 oranında fruktoz içerdiğini belirtmekte fayda var. Ancak mısır şurubu yüzde 55 vb. içerir. İçecekler, metabolizmanızı önemli ölçüde yavaşlatabilir ve enfeksiyon veya sağlık sorunları olasılığını artırabilir.

Antreman eksikliği

Antreman eksikliği kilo kaybı için zayıf metabolizmaya yol açan büyük bir dezavantajdır. Antrenman, strateji oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Ağırlıklarla çalışmak, metabolizma hızını yüksek tutar ve önemli miktarda kalori yakmanıza yardımcı olur. Bu aynı zamanda kalp hastalıklarının ve obeziteye bağlı sorunların da azalmasına yardımcı olur. Antrenman aslında kas kütlenizi arttırır ve yağ yakmanızı sağlar.

6 aylık bir araştırmaya göre, haftada 3 gün 11 dakikalık günlük kuvvet antrenmanı bile dinlenme metabolizma hızını yüzde 7,4 artırıyor. Bu, ortalama olarak insanların günde 125 ekstra kalori yaktığı anlamına gelir.