Fransa ve Avrupalı ​​müttefikleri, büyük bir güvenlik sorunları eşliğinde yaklaşık 10 yıl savaştıktan sonra askerlerini Mali'den çekmeye başlayacaklarını açıkladılar.

Fransa ve Afrikalı ve Avrupalı ​​müttefikleri tarafından imzalanan ortak bir bildiride, Mali hükümetinin artık askeri birliklerine engeller çıkardığı öne sürüldü, bu nedenle Mali'de artık faaliyet yürütecek koşulların kalmadığı ifade edildi.

Fransa ve müttefiklerinin, bu nedenle Mali topraklarından koordineli bir şekilde geri çekilmeye karar verdiği belirtildi.

Ancak Mali'den çekildikten sonra bile, Fransa ve müttefikleri, Nijer dahil diğer Afrika ülkelerinde "terörizmle mücadele" bahanesiyle işgallerine devam edeceklerini ifade ettiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, karar hakkında yaptığı açıklamada, eski sömürgesi de olan Mali'de, 10 yıllık faaliyetlerinde başarısız oldukları yönündeki tespitleri kabul etmedi.

Mali'nin askerlerin konuşlandırılması Fransa için büyük sorunlara neden oldu. Batı Afrika'daki Barkhane operasyonunda görev yaparken öldürülen 53 Fransız askerden 48'i Mali'de öldü.

Fransız Barkhane güçleri, Mali'de 3 Ocak'ta düzenledikleri hava saldırısında 19 sivilin ölümüne yol açmıştı.

Fransa, başlangıçta 2013'te Mali'de isyancılara karşı mücadele edecekleri iddiasıyla asker konuşlandırdı. Ancak şiddet hiçbir zaman tam olarak bastırılamadı ve şimdilerde Gine Körfezi'ne bir isyancı saldırısına dair yeni endişeler ortaya çıktı.

Macron seçimlere oynuyor

Fransa'nın Mali'den çekilme kararı, Macron için kritik bir zaman olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yakın bir zaman kala gerçekleşti. Macron, nisanda gerçekleştirilecek seçimlere aday olduğunu birkaç gün önce açıklamıştı.

Çekilme kararı ayrıca Macron'un Ukrayna üzerindeki gerilimi düşürmesi için Rusya'ya baskı yaparken uluslararası diplomaside "lider bir rol üstlenmek istemesiyle" aynı zamana denk geldi. (İLKHA)