Fatih'te bir otelde düzenlenen basın toplantısının ardından Kudüs Şurası üyesi 55 STK adına basın açıklaması yapan Kudüs Şurası İcra Kurulu Başkanı Abdullah Cahit Dinç, siyonist işgalcilerin baskıları, yıkımları ve özelde Kudüs'te yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında duyarlı olunması gerektiğini, Kudüs Haftası kapsamında Kudüs'ün her kesim tarafından farklı etkinliklerle gündem edilmesi gerektiğini ifade etti.


"İşgalcilerin baskılarına rağmen büyük direnişle Kudüs'ün mekânsal olarak bölünmesinin önüne geçildi"

Dinç, "Dünyada öyle şehirler vardır ki bu şehirler, insanlığın tarihini olduğu kadar vicdanını ve ruhunu da yansıtırlar. Tarih boyunca peygamberler ve salihler yurdu olan Kudüs, bu şehirlerarasında ilk sıralarda yer almaktadır. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapan mukaddes Kudüs, bereketin merkezidir. Bugün 17 Şubat 2022. İşgalci israilin, 2019'da Mescid-i Aksa'yı mekânsal olarak bölebilmek için Aksa'nın içindeki Rahmet Mescidinin kapısına kilit vurmasının yıldönümü. 17 Şubat 2019 da İşgalci israil, Mescid-i Aksa üzerinde hak iddia edebilmek için Rahmet Kapısının olduğu bölüme kilitli zincirler vurmuştu. Ancak Kudüslüler canları pahasına bu girişime karşı durmuş, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların destekleriyle de Aksa'nın sadece Müslümanlara ait olduğunu ve İşgalci israilin burada herhangi bir tasarrufu olmadığını tekrar ilan etmişlerdi. Bu büyük direnişin ardından Mescid-i Aksa'nın mekânsal olarak bölünmesinin bir kere daha önüne geçilmişti." dedi.

"Resmi ve sivil tüm kuruluşları Kudüs'ü gündeme taşımaya davet ediyoruz"

Tarih boyunca iyilerin ve iyiliklerin çekim merkezi olan, bütün dünyaya barış ve istikrar yayan Kudüs'ün işgalcilerin en temel insan haklarını bile yok sayması sebebiyle bir kez daha büyük bir tehlike altında olduğunu hatırlatan Dinç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

İşgalci israil, son dönemlerde düzenlediği baskınlarla bir yandan Mescid-i Aksa'yı zamansal olarak bölmenin yollarını aramaya devam ederken diğer yandan da Şeyh Cerrah Mahallesi başta olmak üzere Kudüs’ün çeşitli mahallelerinde insanların evlerini yıkarak onları zorla göçe zorlamaktadır. İşgalci İsrail, Kudüslüleri yerlerinden edebilmek ve Mescid-i Aksa’yı savunmasız bırakabilmek için Kudüslü Müslümanlara ait iş yerlerini kapatmaya ya da yıkmaya; yıkamadıklarını da ağır vergilerle yıldırmaya çalışmaktadır. Kudüslülere uygulanan hukuksuz gözaltılar, uzaklaştırma cezaları, baskınlar, tutuklamalar öylesine artmıştır ki bugün binlerce Kudüslü asılsız suçlamalarla cezaevlerinde tutulmaktadır. Bu saydıklarımızın tamamı Kudüs'te yaşayan Müslümanlara sırf Kudüs’ü terk etmeleri için uyguladıkları hukuk dışı uygulamalardan sadece birkaçıdır. Kudüslülerin en temel insan haklarını dahi yok sayan İşgalci israil, adeta dünyada hiçbir gücün kendisine hesap sormayacağını varsayarak büyük bir hata yapmaktadır. İşgalci israil, eğer yaptıkları zulümleri hiç kimsenin görmeyeceğini veya zamanla unutulacağını düşünüyorsa çok büyük bir gaflet içindedir. Çünkü Şeyh Cerrah Mahallesinde, Rahmet Kapısı olaylarında veya Esbat Kapısı olaylarında Kudüs’ü gören gözler, duyan kulaklar ve Kudüs için atan kalpler dünyanın her yerinde bu hukuksuzlukları kaydetmektedir. Bu noktadan hareketle Kudüs Şûrası olarak Türkiye’de ve dünyada, Kudüs hakkındaki evrensel bilincin geliştirilmesi ve toplumun her kesimine Kudüs farkındalığının yaygınlaştırılması amacıyla ilgili resmi ve sivil tüm kurum ve kuruluşları 25 Şubat-04 Mart 2022 tarihleri arasında Kudüs Haftasını kutlamaya ve dayanışma ruhu içerisinde kaynaklarını seferber etmeye davet ediyoruz.

"Kudüs Haftası" bir dizi etkinlikle kutlanacak

İsra ve Miraç gecesine denk gelen haftada Diyanet İşleri Başkanlığımızca da ilan edilen "Kudüs Haftası" kapsamında Türkiye'de bulunan STK'lar olarak hazırlayacakları bir dizi etkinlik hakkında da açıklamada buluna Dinç, hafta boyunca yapmayı planladıkları etkinlikleri şu şekilde açıkladı:

Kudüs'e Özgürlük Deklarasyonu: Gençlerden oluşan gurupların dünya liderlerine farklı dillerde seslenerek Kudüs’e Özgürlük Deklarasyonu yayınlamalarını sağlanması.

Salon Programları: Yerel yöneticiler, toplum önderleri, büyükelçiler, sanat, spor ve medya dünyasının önde gelen şahsiyetleri davet edilerek ortak salon programları düzenlenmesi.

Çevrimiçi Konferanslar: Çevrimiçi iletişim ortamlarından yararlanarak Türkiye’den veya dünyanın değişik yerlerinden konuşmacılarla konferanslar düzenlenmesi.

Bilgi Etkinlikleri: İsra ve Miraç, Kudüs, Mescid-i Aksa gibi başlıklar altında panel oturumları düzenlenmesi ve konferanslar verilmesi.

Hutbe ve Vaazlar: Cuma günü verilen hutbe ve vaazlarda Kudüs ve Mescid-i Aksa gerçeğine dikkat çekilmesi.

Kudüs Yürüyüşü: Kudüs’teki yaşananlara dikkat çekmek amacıyla kentin ana yollarında meşaleler ve pankartlar eşliğinde yürüyüşler yapılması.

Televizyon ve Radyo Programları: Yerel yayın organlarında Kudüs’e ilişkin konuşma, söyleşi ve bilgilendirme programları yapılması.

Fotoğraf Sergileri: Kent meydanlarında veya kültür merkezlerinde hafta boyunca Kudüs ve Mescid-i Aksa ile ilgili fotoğraf sergileri açarak bilgilendirici broşürler dağıtılması.

Okullarda Kudüs Günleri: Kudüs Haftası boyunca yurt genelindeki ilk ve ortaöğrenim okullarında Kudüs ve Mescid- i Aksa hakkında bilinç ve farkındalık programları düzenlenmesi.

Minia Kudüs: Kudüs Haftası boyunca gerçekleştirilecek faaliyetlerde ve halka açık ortamlarda Minia Kudüs maketi geliştirerek sergilenmesi.

Hashtag Çalışmaları: Özel görsellerle birlikte #KudüsHaftası ve benzeri etiketlerin Türkiye ve dünya gündeminde yer alması sağlanması.

Sosyal Medya Çalışmaları: Sosyal medya araçlarında hafta boyunca ilgili yazılı ve görsel içerikleri paylaşarak Kudüs’e ve Müslümanların sorumluluklarına dikkat çekilmesi.

Bilboard ve Pankartlar: Halkın yoğun olarak bulundukları mahallerde etkili sloganlarla billboard ve pankart çalışması yapılması.

Süt Dağıtımı: Miraç Gecesi Peygamber Efendimizin içecek olarak sütü seçmesi hatırasına okul, cami veya meydan gibi yerlerde süt dağıtımı yapılması.

Kudüs Ödülleri Dağıtımı: Kudüs’e hizmeti geçen veya Kudüs ile ilgili çalışmalar yapan ilim adamı, akademisyen, yazar gibi şahsiyetlere muhtelif ödüller verilmesi.

Kitap Hediyesi: Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında yazılan kitaplardan toplu tedarik edilerek özellikle gençlere hediye edilmesi.

Şiirlerde Kudüs Geceleri: Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında yazılan şiirlerin okunduğu şiir geceleri düzenlenmesi.

Kudüs Öğrenci Panelleri: Kudüs konusunda çalışmaları olan öğrencilerin paneller düzenleye teşvik edilmesi.

Siyonist işgalcilerle normalleşme adımları hakkında düşüncelerini de paylaşan Dinç, işgal rejimi ile yapılması planlanan her türlü normalleşme adımlarına karşı olduklarını, mart ayında Türkiye'ye gelmesi planlana israilin sözde cumhurbaşkanının gelmemesini temenni ettiklerini ifade etti. (İLKHA)