Engelli insanlarla iletişimin günümüzde önemli olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, iletişim ile engellilerin toplumun onurlu bir üyesi haline getirilebileceğini kaydediyor. Engellilerin, engelli birey olarak görülmemesi gerektiğini özellikle vurgulayan Özkan, onları özgür bırakmanın üzerlerindeki gerilimi azaltacağını da belirtiyor.
 
Engellilerle sıcak ve dostane bir iletişimin mümkün olabileceğini dile getiren Özkan, “Bunun için 3 adımın atılması gerekiyor: Denk beden duruşu ve denk hareketlerde bulunma, sesin eşleştirilmesi ve denk anahtar kelimeler seçimi” ifadelerini kullanıyor.
 
Karşımızdaki insanın davranışlarını kendimizi sunma biçimimize göre ayarladığını ifade eden Özkan, başkalarının bize nasıl davranması gerektiğini aslında onlara kendimizin öğrettiğini kaydediyor.
 
Rahat konuşulduğunda, karşıdakinin de kendini rahat hissedeceğini ve kendini savunma ihtiyacı duymayacağını belirten Özkan, “Bu şekilde anlayış gösterdiğimiz kişiler, her yönüyle bize açılmaya başlayacak. Aradaki bağın bu şekilde güçlü kurulabilir. Sıcak bir havada geçen konuşma daha ikna edici olacaktır” diyor.
(Mehmet Aldemir - İLKHA)