GAZİANTEP - İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İslami STK davasında verdiği 113 yıl hapis cezasının hukuki olmadığını belirten Avukat Halil Kılıç, bu tür davalarda verilen siyasi kararların, bittiği söylenen 28 Şubat sürecinin aslında mevcut iktidar tarafından devam ettirildiğinin açık örnekleri olduğunu vurguladı.
 
Kararın hak ve özgürlüklerinin tamamına aykırı olduğunu belirten Kılıç, "Davadaki suçlamalara bakıldığında, mahkeme kararının varsayımlara dayalı suç isnatlarıyla insanlara ceza verildiği görülür. Karar, yasal zeminde faaliyet gösterenlerin önünün kesilmesi, örgütlenme, basın açıklaması yapma hakkına ve temel hak ve özgürlüklerin tamamına aykırıdır" ifadelerini kullandı.
 
“Kararın ideolojik olduğundan kuşku yoktur”
Kararın siyasi olduğundan şüphe olmadığını belirten Kılıç, "Davaya ilişkin yapılan operasyonda silah, bomba ve benzeri şeylerin ele geçmemesinden de bu açık bir şekilde anlaşılıyor. Daha önce de birçok dosyada piknik yapma, ders yapma ve benzeri sebeplerden dolayı birçok İslami yapıya cezalar verildiğini gördük. Burada ise, yasal sınırlar içerisinde basın açıklamasının suç delili olarak görüldüğünü ilk defa görüyoruz. İnsanlara yardım eden kuruluşların faaliyetlerinin `Örgüte adam kazandırma`, `Örgütü tekrar ortaya çıkarma` gibi, çok uçuk değerlendirmelerle ceza verildiğini görüyoruz. Bunların tamamı siyasidir, ideolojiktir, Müslümanlar üzerinde 28 Şubat`ın halen devam ettiğinin göstergesidir” dedi.
 
Mahkemenin polisin hazırladığı fezlekeye göre karar verdiğini vurgulayan Kılıç, "Terörle şube müdürlüklerinin hazırlamış oldukları fezlekeler, iddianameler haline getirilmekte, bu iddianameler de karar haline dönüştürülmektedir. Sanıkların masum olup olmadıkları veya suç örgütü kurup kurmadıklarına bakılmaksızın, fezlekeler üzerinden ceza verilebilmektedir" şeklinde konuştu. 
Kılıç, 4. yargı paketinin çıkmasına rağmen bu tür cezaların verilmesinin de ayrıca manidar olduğunu vurguladı.
(Şefik Mert - İLKHA)