İZMİR - Devlet kanalı TRT dâhil birçok ulusal TV kanallarında alkollü içeceklerin reklamının aşırı derecede yapılması, hatta alkolsüz bir sahnenin hemen hiç olmaması özellikle yeni nesil için büyük tehlike oluşturuyor.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Bünyamin Çakar, “Alkolle mücadele Kur’an’ın emridir. Bu konu, esasında inancımız gereği mücadele etmemiz gereken bir konudur. Kur’an’da, Maide Suresi’nin 90. Ayetinde, “İçki, kumar, fal okları ve buna benzer kötü alışkanlıklarla mücadele ediniz” diyor. Sonraki ayetlerde de, “Daha terk etmeyecek misiniz?” diye buyruluyor. Böylece biz de neslimize, milletimize karşı, gençliğimize karşı bunu vazife bilerek, çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Etkinlik adı altında düzenlenen günlerde tüketilen alkol konusunda uyarılarda bulunan Çakar, “Alkol noktasında özellikle tatil döneminin yaklaşmasıyla birlikte annelerimizin çok uyanık, açıkgözlü olması ve evlatları üzerinde daha hassas durmaları gerekmektedir. Zira mezuniyet ve yılsonu törenleri adı altında okullarımızda bazı alkol ve bira üreticilerinin tertip ettiği, teşvik ettiği programlar var. Evlatlarımız bu törenlere masumane katılıp, oralarda ilk tadım, ilk adım ile zehirlenme yoluna girmektedirler. Alkolsüz bira adı altında teşvik edilen bir şey var, esasen alkolsüz bira diye bir şey yok. En azından binde on ile binde kırk arasında alkol var. Her türlü organa zarar veren bir tadımda bile ileride birçok hastalığa sebep verecek müskirat, içki. Adı alkolsüz de olsa, light da olsa, bu bir aldatmacadır. Annelerimizi lütfen bu konuda tedbirli olmaya, dikkatli olmaya davet ediyorum” dedi.
“Alkolün yayılması için, alkol üreticisi film sponsorları var”
Alkolün yayılması için film sponsoru olan alkol üreticilerinin olduğunu belirten Çakar, “Televizyon kanallarında, görsel kanallarda bilhassa filmlerde, reklam gibi gözükmese bile, bu filmlerin çekilmesini teşvik eden ve sponsor olan alkol üreticileri var. Filmin yapımını dahi destekliyorlar, para almamak üzere. Bu noktada film ve reklam yapımcılarının çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bir sporcunun, bir sanatçının elinde kadehle filmlerde, ekranlarda yer alması gençlerimiz açısından kötü örnek oluyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu adı konulmamış reklamdır; alkole, içkiye teşvik reklamıdır. Çok dikkatli olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Birçok ülkenin kaynaklarının çoğunu zararlı alışkanlıklarla mücadeleye sarf ettiğine dikkat çeken Çakar, “Öyleyse insanlarımız bu pisliğe düşmeden tedbir almamız gerekiyor. Bu tedbirler; üretimin ve satışının zorlaştırılması, verginin ağırlaştırılması, belli yaştaki kişilere ve belli saatlerde satımının yasaklanması. Bu ve buna benzer tedbirler alınması lazım. Bugün Avrupa ülkelerinin çoğunda tedbirler alınıyor” ifadelerini kullandı.
Alkol ve zararlı diğer maddelerin yasaklanması gerektiğini vurgulayan Çakar, “Sigarayı buzluyoruz, o bardağı da buzlamamız lazım. Bu konuda herkes duyarlı olmalıdır” dedi. Şikâyetlerin gerekli yerlere yapılmasını isteyen Çakar, “Yoksa RTÜK tek başına her şeyi kontrol edecek kapasitede değildir, herkes buna tepki göstermelidir, duyarlı olmalıdır” şeklinde konuştu.(Yunus Şani – İLKHA)