Emniyet Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklamaya göre şehirlerarası otobüslerin karıştığı trafik kazaları önceki yıla göre yüzde 100 arttığı açıklamıştı.
Artan kazaların sebepleri ve kazaların yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerle ilgili İLKHA’nın sorularını yanıtlayan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kazaların yaşanmaması için otobüs sürücülerinin hız sınırına ve dinlenme sürelerine özen göstermeleri gerektiğini söyledi.
Apaydın, “Otobüs kazalarının geçen yıla göre yüzde 100 oranında artışının nedenlerini elbette Emniyet Genel Müdürlüğü elinde bulunan verilere göre değerlendirmiştir. Genel anlamda otobüs kazalarının yaşanmaması için, otobüs sürücülerimizin, hız sınırına uymaları, çalışma ve dinlenme sürelerine özen göstermeleri, ülkemizin coğrafyası farklı olduğundan dolayı yol ve hava şartlarına uygun olarak araç kullanmaları, otobüslerin kış bakımları yapılmış ve kış şartlarına uygun lastiklerle sefere çıkmaları, yolcuların ise emniyet kemerini mutlaka takmaları kazaların önlemesi açısından önem arz etmektedir.” dedi.
“Yorgun ve uykusuz halde araç kullanılmamalıdır”
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın
Trafik kazaların sebeplerine değinerek sürücülere tavsiyelerde bulunan Apaydın, “Uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı oluşan dikkat kaybı gündüze oranla gece daha fazla yaşanmaktadır. Gece araç kullanırken görüş alanı kısıtlandığı için daha fazla dikkati zorunlu kılar. Diğer araçlarla olan takip mesafesine daha fazla özen gösterilmelidir. Far ve ışıkların ayarları çok önemlidir. Diğer sürücülerin görüş alanlarını ortadan kaldırmayacak şekilde ayarlanmalı ve yakılmalıdır. Yolculukta uygun far kullanılmalıdır. Aynalar ve camlar temiz olmalıdır. Özellikle gece cep telefonu ile veya dikkat dağıtacak davranışlardan uzak durulmalıdır. Yorgun ve uykusuz araç kullanılmamalıdır.” ifadelerine yer verdi.
“Emniyet kemeri tedbirinin alınması hayati önem taşır”
Emniyet kemerinin önemine değinen Apaydın, “Trafik kazalarında veya hızla giden bir aracın ani durmak zorunda kalması halinde, emniyet kemerinin takılmaması durumunda araç içerisinde bulunanlar, aracın çarpmadan veya ani fren yapmadan önceki hızı ile hareketlerine devam ederler. Yolcular araç içerisinde bulunduğu yere göre, aracın ön kısımlarına, tavanına çarparlar veya camdan dışarıya fırlayabilirler. İstenmeyen sonuçla karşı karşıya kalmamak için emniyet kemeri tedbirinin alınması hayati önem taşır.” şeklinde belirtti. (İLKHA)