Malatya Hafız İmam Hatip Ortaokulu, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından desteklenen 'Hafız Yetiştirme ve Akademik Başarıyı Destekleme' projesi kapsamında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştı.

12 Haziran 2021'de yapılan öğrenci kabul sınavında yaklaşık 400 öğrenci katılmış, sınavda en başarılı 60 kız, 60 erkek öğrenci yazın uygulanan hafızlık temel kursuna kayıt hakkı kazanmış ve 8 haftalık hafızlık temel kursunda başarılı olan 48 kız öğrenci ile 48 erkek öğrenci okulda kayıt hakkı kazanarak hafızlığa başlamış ve 5 öğrenci belirlenen süreden çok daha erken hafız olmuştu.

 

Okul Müdürü Feyzullah Acar, okul şartları, kayıt ve hafızlık sürecini; Hafız Eğitici Abdülhamid Han öğrencilerin gayret ve azmini; hafızlar duygularını; hafız adayları ise hedeflerini İLKHA'ya anlattı.

Okullarında öğrenci sınav kabulü başvurularının başladığını ve 30 Nisan'a kadar devam edeceğini belirten Okul Müdürü Feyzullah Acar, bilimsel anlamda hafızlıkta 10-14 yaş aralığının çok önemli olduğunu ve İslam medeniyetine yön veren düşünürlerin çocuk yaşta hafız olduklarına dikkat çekerek çocukların hem akademik gelişmeleri hem de hafız olmaları için velilerin okullarını tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

"İslam medeniyetine yön veren Farabi, Gazali ve İbni Sina gibi düşünürler çocuk yaşta hafız oldular"

Projenin temel amacının, akademik başarısı yüksek, sosyal becerileri gelişmiş, tüm yeteneklerini ve gizil güçlerini fark ederek kendini gerçekleştirmiş, ülkeye yön verecek hafızlar yetiştirmek olduğuna dikkat çeken Okul Müdürü Acar, "Bilindiği üzere bilimsel anlamda hafızlık için en uygun yaş 10-14 yaş aralığıdır. Bu projede, öğrencilerimiz 10-14 yaş aralığında hafızlıklarına yapabilme şansına sahip oluyorlar. Ayrıca, tarihsel açıdan baktığımız zaman, İslam medeniyetine yön veren düşünürlerin çocuk yaşta hafız olduklarını gözlemliyoruz. Farabi, Gazali İbni Sina gibi tüm düşünürlerin çocuk yaşta hafız olduklarını ve ondan sonra medeniyete yön verecek keşifler gerçekleştiklerini görüyoruz. Dolayısıyla projenin amacı bu temeller üzerine oturuyor." dedi.

"Öğrenci sınav kabul başvuru süreci 30 Nisan'a kadar devam edecek bu sene 1000 başvuru hedefliyoruz"

Öğrenci kabul sürecine değinen Acar, şöyle devam etti:

Okulumuza iki aşamalı olarak öğrenci kabul ediyoruz. Birinci aşamada akademik sınav, ikinci aşamada ise öğrencilerin hafızlık yeteneğine göre mülakat yapıyoruz. İlk olarak 14 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00'te akademik sınavımızı yapacağız.  Akademik sınav için sitemiz üzerinden başlayan öğrenci kabul sınav başvuruları 30 Nisan'a kadar devam edecektir. Geçen 2 yıl pandemi sürecinde olmasına rağmen Elhamdülillah 400 başvuru aldık. Okulumuzun kontenjanının yaklaşık 5 katı başvuru yapıldı. İnşallah bu sene 1000 başvuru hedefliyoruz.

"Akademik sınavda başarılı olan 128 öğrenci yazın hafızlığa hazırlık eğitimine alınacak"

Akademik sınavda başarılı olan 128 kız ve erkek öğrencinin yazın hafızlığa hazırlık eğitimine alınacağını belirten Acar, "Hafızlığa hazırlık eğitiminde temmuz ve ağustos ayında öğrencilerimiz 8 hafta öğle vaktine kadar hafızlık yapacak öğle yemeğini burada bizlerle yiyip öğle namazını bizlerle birlikte kılacaklar." dedi.

"Okulumuz fiziki donanım açısından şu an Malatya'nın en donanımlı ortaokulu"

Acar, "Pandemi nedeniyle önceki sene yapamadık ama inşallah bu sene her gün öğleden sonra yaz okulu mantığıyla öğrencilerimizi eğlendirmeyi, etkinlikler yaptırmayı, okulumuzun fiziki imkanlarından yararlanarak sosyal, sportif, sanatsal, kültürel açıdan da desteklemeyi hedefliyoruz. Okulumuz fiziki donanım açısından şu an Malatya'nın en donanımlı ortaokulu. Yemekhanesi, konferans salonu, Z Kütüphane, oyun alanları, spor salonu, kapalı spor salonu, halı saha, bilgisayar laboratuvarı, zekâ oyunları alanı, tilavet odaları, hafızlık sınıfları, kodlama atölyesi, musiki atölyesi, dinleme odaları ve sinema salonları gibi her zaman öğrencilerimizin hizmetinde olacaklardır." ifadelerini kullandı.

"Öğrencilerimiz akademik anlamda da diğer öğrencilerden avantajlı bir pozisyonda oluyorlar"

Proje okulu oldukları için eğitim kadrosunun kendilerinin seçtiğine dikkat çeken Acar, "Bizim teklif ettiğimiz öğretmenler burada görev yapmaktadır. Bu açıdan öğrencilerimiz her açıdan avantajlı pozisyonundadırlar. Yani hafızlık dediğimiz zaman genellikle insanlarımız, klasik hafızlık sisteminde öğrenciler akademik eğitim almadıkları için bir dezavantaj olduğunu düşünüyorlar ama bizim okulumuzda, öğrencilerimiz akademik derslerini normal ortaokulda kaç saat sınav dersi alıyorlarsa, bizim okulumuzda da 16 kişilik sınıflarda seçilmiş öğretmenlerden alma şansına sahip oluyorlar. Dolaysıyla akademik anlamda da diğer öğrencilerden avantajlı bir pozisyonda oluyorlar." diye kaydetti.

"Öğrencilerimiz ülkeye yön verecek hafızlar olarak inşallah buradan mezun olacaklar"

Acar, "Seçilen 128 öğrenci yazın bizimle birlikte hafızlığa hazırlık eğitimine devam edecekler. Yazın biz bu öğrencilerimiz için her gün ürün dosyası dediğimiz performans değerlendirme ölçeklerine göre dosya oluşturuyoruz. Yazın son haftası müftülüklerimizin oluşturduğu komisyonlar öğrencilerimizi dinliyor ve ürün dosyalarını inceleyerek kendilerine bir mülakat notu veriyor. Mülakat notu en yüksek olan 48 kız ve 48 erkek öğrenci inşallah okulumuzda kayıt hakkı kazanacak. Bu öğrencilerimiz 5'inci sınıfta okulumuzda öğlene kadar hafızlık eğitimi alacak. Öğleden sonra ise akademik eğitim alacaklar. Eğitimler saat 08.00-17.00 şeklinde devam edecek. 6'ncı sınıfta ise erkek öğrencilerimiz 5 yıldızlı otel konseptinde yapılan Cebrail Kurel Erkek Hafızlık Yatılı Kur'an Kursunda hafızlık yapacaklar, kız öğrencilerimizde onlara tahsis edilen okulumuzun üst katında özel hafızlık sınıflarında hafızlıklarına devam edecekler. 7'nci sınıfın başında İnşallah öğrencilerimiz proje kapsamında hafızlığını tamamlayacaklar. 7'nci ve 8'inci sınıf öğrencilerimizin hem kişisel gelişimi hem akademik gelişimi üzerine projeler üreteceğiz ve inşallah sürecin sonunda ortaokulu bitiren öğrencimiz sene kaybı yaşamadan ortaokulu ve hafızlığını bitirmiş olacak. Türkiye'nin en iyi nitelikli liselerinden birine yerleşmiş olacak. Ayrıca okulumuzun fiziki yapısından da yaralanarak sportif, sanatsal, kültürel açından da kendini geliştirecek ve inşallah ülkeye yön verecek hafızlar olarak buradan mezun olacaklar." dedi.

"5 öğrencimiz normal süreden daha erken hafızlığı bitirdi"

İlk hafızlarının geçen sene 5 ay gibi kısa sürede hafızlığı tamamladığına dikkat çeken Acar, "Allah razı olsun siz de o zaman haber yapmıştınız. Takvim gereği öğrencilerimiz 7'nci sınıfın başında hafız olması gerekiyor ama şu an 5 öğrencimiz hafızlığı bitirdi ama bunlar erken bitirenler. Takvim devam ediyor bizim en büyük sınıfımız 6'ncı sınıf ve 6'ncı sınıfın ortasındayız. İnşallah gelecek senenin başında ilk aldığımız öğrencilerimizin çoğu hafızlığını tamamlayacaklar." temennisinde bulundu.

"Çocukların hem akademik gelişmeleri hem hafız olmaları için velilerin okulumuzu tercih etmelerini tavsiye ediyorum"

Son olarak velilere çağrıda bulunan Acar, okullarını tercih ettikleri takdirde öğrencilerinin hem ahlaki gelişimlerine hem akademik gelişimlerine ve hafızlık gibi kazanıma sahip olacaklarını belirterek velilerin okullarını tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

"Küçük yaşta hafız olduğunda ileride doktor, hâkim olabilir ve başarı sağlayabilirsin"

Ahmet Tevfik Siraçoğlu

Sabahları hafızlık dersleri öğleden sonra da akademik derslere girdiklerini belirten 5'inci sınıf öğrencisi Ahmet Tevfik Siraçoğlu, "Hafızlığı seçmenin nedeni hem Allah'ın yüce kitabını daha iyi anlamak hem de iyi bir Müslüman, alim ve hafız olmak için seçtim, böyle bir hayalim var. Küçük yaşta Hafız olduğunda ileride doktor hâkim olabilir ve başarı sağlayabilirsin. Güzel bir yolu seçtiğimi düşünüyorum." dedi.

"6 yaşında Kur'an-ı Kerim'i hatmettim ve hafız olmaya karar verdim inşallah hafız olurum"

Meryem Rana Türkmen

Okullarının çok güzel olduğunu kaydeden Meryem Rana Türkmen, Sabah'tan öğleye kadar hafızlık eğitimi görüyoruz, öğleden sonra saat 17.00'ye kadar akademik derslerimiz var. Hem hafızlık hem de akademik hocalarımız gerçekten bizlere çok güzel ders anlatıyorlar. Kur'an-ı Kerim ezberlemek gerçekten çok güzel bir şey. Ben 6 yaşında Kur'an-ı Kerim'i hatmettim ve 6 yaşından sonra da hafız olmak istiyordum. Sonra bu okulun hafızlar yetiştirdiğini öğrendim. Allah'a çok şükür derslerimde iyiydi bu okula geldim. İnşallah hafız olurum." temennisinde bulundu.

"Hafız olmam için babam tayinini Afyon'dan Malatya'ya getirdi, çok şükür 6 ayda hafız oldum"

Ayşe Berra Çetin

6 ayda hafız olan 6'ncı sınıf öğrencisi Aişe Berra Çetin, "Hafız olmak çok güzel bir duygu. Hafızlık sürecinde annem bana çok yardımcı oldu. Sevval hocam sabah akşam beni dinliyordu oda çok yardımcı oldu. Cennete gitmek için hafızlığı seçtim. Burası proje hafızlık ortaokulu olduğu için Afyon'dan buraya geldik. Biz Afyon'da yaşıyorduk babam da okula gelmem için tayinini buraya aldırdı. Çok şükür burada 6 ayda hafız oldum. Herkese hafız olmayı tavsiye ediyorum çünkü çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı.

"Hafızlık süreci zorlu bir süreç ama çalışınca oluyor"

İbrahim Nezih Uysal

Cebrail Kurel Erkek Hafızlık Yatılı Kur'an Kursunda hafızlığını bitirdiğini söyleyen 6'ncı sınıf öğrencisi İbrahim Nezih Uysal, "Hafızlık süreci zorlu bir süreç ama çalışınca oluyor. Yaklaşık 2 hafta önce hafız oldum. Çok şükür 11 ayda hafız oldum. Hafız olunca insanın beyni açılıyor ve hem sınavlarında daha iyi çalışıyorsun hem de meslek sahibi olmak daha da kolaylaşıyor ve Allah da yardım ediyor. Bu şekilde hem hafız olup hem de iyi bir meslek sahibi olabiliyorsun. Hayalimde tasarım mühendisliği var, Allah izin verirse tasarım mühendisi olacağım." dedi.

"Hafızlık, öğrencilerin gayretiyle bizlerin yönlendirilmesiyle ve ailelerin de destekleriyle bu bir zincirleme bağdır"

Abdülhamid Han

Şu an da 24 öğrencinin aktif bir şekilde hafızlığa devam ettiğini kaydeden Cebrail Kurel Erkek Hafızlık Yatılı Kur'an Kursu Yöneticisi Abdülhamid Han ise şunları kaydetti:

"Bu öğrencilerimizden İbrahim Nezih Uysal hafız oldu. İnşallah diğer öğrencilerimiz de en kısa zamanda hafızlığı bitirecekler ve hafızlık kervanına adım atacaklar. Tabi Hafızlık, öğrencilerin gayretiyle, bizlerin yönlendirilmesiyle ve ailelerin de destekleriyle bu bir zincirleme bağdır. Çok güzel çalışıyorlar baya azimli, gayretli ve istekliler. Şu an 24 tane öğrencimiz var ama inşallah önümüzdeki dönemlerde bu sayı artarak devam edecek. Binamız da çok güzel. Binamızı hayırsever iş adamı Ekrem Kurel abimiz Kurel ailesi adına, rahmetli Cebrail Kurel abimiz adına yaptırdılar. Temelinden şu an ki iaşesine kadar ömür boyu ihtiyaçları karşılanacak şekilde yaptılar. Bu vesileyle yaptıkları hayrı Rabbim katında makbul eylesin." (İLKHA)