MARDİN - Nusaybin ilçesine bağlı Duruca (Kertwene) beldesinde arpa hasadı başladı. Bu sene yağışlı geçtiği için verimden memnun olan çiftçiler, arpa satışının ucuz olmasından ise endişeli.

 

Bu sene yağışlı geçtiği için hasattan iyi verim aldıklarını söyleyen çiftçi Hayrettin İpekten,  “Bu sene yağmur yağdı. Allah rahmeti üzerimize yağdırdı inkâr edemeyiz. Ama devletimiz bu çiftçilerin üzerine sanki ambargo uygulamış. Gübrenin kilosunu 1,5 TL'den attık ama arpanın satışı 400-500 TL. Hal böyle olunca hasadımız ne biçerdöver parasını ne de mazotun parasını çıkartmaz. Biz istiyoruz ki, devlet buna bir çare bulsun. Durum böyle olursa seneye kimse arpa ekemez durumu gelir. Şikâyetimiz rahmetten yağmurdan yok şikâyetimiz sadece arpa satışının az olmasındandır” dedi.

 

Zarara eden biziz ama mazot, gübre desteklemesini alan tarla sahibi

Devletin tarlayı eken çitçilere mazot ve gübre desteklemesi vermesi gerektiğini söyleyen İpekten,  "Devletin mazot ve gübre desteklemesini faturaya göre vermesini istiyoruz. Kim eğer harcama yapıyorsa ve fatura kimin adınaysa desteklemeyi onlara vermesini istiyoruz tarla sahibine değil. Bazı tarlaların sahibi Almanya'da tarlalarını ben ekiyorum mazot litresini 4 TL'ye alıyorum ama mazot desteklemesini onlar alıyor ve biz mağdur oluyoruz" dedi. (Halil Akbalık - İLKHA)