KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğinin açıklamasının ardından buna ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık, meyveler, konserveler, turşu, salça, bisküvi, makarna, şehriye, kuruyemiş, bebek mamalarında KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre gıdada KDV indirimi; bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, bebek maması, makarna, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.

Ayrıca,  reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makarna, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.

 

"KDV indiriminin kalıcı olabilmesi için ciddi bir takip gerekiyor"

Gıdada KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesinin ardından geceden itibaren fiyatların tümünü yeni KDV oranına göre ayarladıklarını ifade eden market işletmecisi Burak Kayra, market reyonlarına yaptıkları indirimi mesaj ve sosyal medya hesaplarından paylaştıklarını kaydetti.

Reyonlarda KDV indirimi sonrasında yaşanan fiyat farkını gösterebilmek için KDV indirimi öncesi ve sonrası etiket fiyat farkını gösterdiklerini belirten Kayra, “KDV indirimini aynı anda düşürdük. Bize toptancılardan, toptancılara da fabrikadan gelecek malların hassasiyetle takip edilmesini işitiyoruz. İndirimi kalıcı şekilde devam ettirebilmemiz için üretici, fabrika ve toptancıların yüzde 7’lik indirimi ürün fiyatlarına yansıtması gerekiyor. Devletin bunu takip edeceğine eminim, 600-700 liralık bir alışverişte 100 lira halkın cebinde kalıyor. Devlet KDV almayarak büyük bir feragatte bulunuyor. Biz marketçiler olarak fiyatları indirdik. KDV indiriminin kalıcı olması, halkın cebine yansıyabilmesi için üretici, fabrika ve toptancıların ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

"Bu indirimlerin sadece gıdayla sınırlı kalmaması gerekiyor"

Gıdada KDV’nin yüzde 8’den 1’e indirilmesinin çok güzel bir uygulama olduğunu ifade eden emekli öğretmen Servet Şendur, “Yasanın uygulanması çok önemli, yasa bu gün uygulanmaya başlanacak. Halkımızın da hakkını araması noktasında çok duyarlı olması lazım. Bu indirimlerin sadece gıdayla sınırlı kalmaması gerekiyor. Bugün elektrik ve doğal gaz en büyük problemimiz, ısınamıyoruz. Dar gelirli insanların bu şartlarda hayatlarını idame etmesi çok zor.” dedi.

"Bence çözüm yakıt fiyatlarının düşürülmesinde"

KDV’nin bu gün düşürüldüğünü ama daha sonraki süreçlerde tekrar yükseltileceğini dile getiren Adnan Turan, “KDV 6 ay sonra tekrar çıkacak, ben bunun bir çözüm olacağına inanmıyorum. Bugün şehirlerarası bir yola 300-400 liradan aşağı gidemiyorsunuz, ya adamın cebinde yoksa ne olacak, bir hastasını nasıl ziyaret edecek? Vermeden almışsınız adamın cebindeki parayı. Bence çözüm yakıt fiyatlarının düşürülmesidir.” diye konuştu.

"KDV indirimi çok olumlu ve iyi bir adımdır, ama yeterli değildir"

"Bence yapılan KDV indirimi çok olum ve iyi bir adımdır ama yeterli değildir.” diyen Halit Kayıkçı,  “Gıda tabi önemlidir ama yakıt, elektrik, doğal gaz fiyatlarının indirilmesi lazım. Yapılan iyidir ama çok azdır. Doğal gaz 200-300 lira gelirken 800’e çıktı, bu millet yazık günahtır. Ben 70 yaşına geldim böyle zam görmedim.” ifadelerini kullandı.

"Her şeye yüzde yüz zam daha sonra yüzde 8 indirim bunun ne faydası olacak vatandaşa?"

Her şeyin yüzde yüz zamlandığı bu nedenle gıdadaki KDV indiriminin de hiçbir faydası olmayacağını savunan Mesut Karadeniz, “Dolar 6,90’dan 14 liraya yükseldi, her şey yüzde yüz ikiye katlandı elektrik faturalarına fahiş zamlar yapıldı. Bu olacak iş mi? vatandaşı düşünmek lazım.  Bana göre gıdadaki KDV indirimi milletle dalga geçmektir. Her şeye yüzde yüz zam daha sonra yüzde 8 indirim bunun ne faydası olacak vatandaşa.” diye kaydetti.

Yapılan KDV indiriminin fahiş zamlar karşısında çok büyük bir değerinin olmadığını savunan emekli Selim Şaran, Abdurrahman Azrak ve Yakup Şaran, adan Z’ye her heşe yüzde yüz elinin üzerinde zam yapılmışken gıda ürünlerine yapılan indirimin yetersiz olduğuna dikkat çektiler. (İLKHA)