ŞANLIURFA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gelecek hafta 14 bin 500 üreticiye 35 milyon TL hububat primi ödemesi yapacaklarını söyledi.
Bakan Eker ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa`da bir süt fabrikasının temel atma törenine katıldı.
Eker, burada yaptığı konuşmada, kentte, birkaç ay önce Türkiye`nin en büyük tarıma dayalı organize sanayi bölgesinin temelini attıklarını hatırlattı.
Şanlıurfa`ya 4 milyar 100 milyon TL hibe verdiklerini vurgulayan Eker, şunları kaydetti:
"Hububat üreticilerine bir müjdem var. Şimdiye kadar 30 milyon TL`nin üzerinde prim ödemesi yaptık. Gelecek hafta 14 bin 500 üreticiye 35 milyon TL hububat primi ödemesi yapacağız. Bu havza bereketli hilalin en verimli topraklarına sahip. Çiftçiliğin daha profesyonel yapılması için burada bir eğitim tesisi kurduk. İnşallah bu tesis, bölge çiftçisine uluslararası düzeyde hizmet verecek noktaya gelecek."
Bölgeyi, Türkiye`nin ve dünyanın "gıda üssü" yapmak için çalıştıklarını vurgulayan Eker, yatırımları da artırarak sürdüreceklerini dile getirdi.
Eker, bütün annelerin Anneler Günü`nü kutladı, üç ayların rahmet ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.
"Milletimiz kararlı"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Reyhanlı`da meydana gelen patlamalara değindi ve "Milletimiz kararlı. Milletimiz birlikten, dirlikten, kardeşlikten yana. Bu kronik sorunları çözme kararlığındayız. Bu milleti tarih bölemedi, geçmişte yaşanan olaylar da millete zarar veremedi. Son günlerde yaşadıklarımız da bu milletin birliğine, dirliğine zarar veremedi. İnşallah geleceğimiz aydınlık olacak bunun böyle bilinmesinde yarar var" dedi.
"Süte su katılmaz, bilgi katılır"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Reyhanlı`da yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İstenmeyen olayların azalması için duyarlı olan herkesin işbirliği yapması gerektiğine dikkati çeken Ergün, "Dünyada diktatörlükler ve terör örgütleriyle daha çok mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.
Dünyada enerji, gıda ve su güvenliğinin her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başladığını vurgulayan Ergün, kaynakların daha dikkatli ve duyarlı tüketilmesini istedi.
Önemli her kaynağın mutlaka sanayi ile buluşması gerektiğini anlatan Ergün, şöyle konuştu:
"Süte bilgi ve teknoloji katmamız gerekiyor. Sütü sanayi ile buluşturalım ki daha değerli bir şey olsun. Süte su katılmaz, bilgi katılır. Onu daha değerli hale bu tesislerde getirmeye çalışacağız. Bu yatırımla Güneydoğu Anadolu`da hayvancılığı, süt ve eti çok daha değerli hale getiriyoruz. Gıda, hayvancılık, tarım bunlar vazgeçilmez işlerdir."