HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, kalabalık bir heyet ile Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu.
Esnafın sorun ve sıkıntılarını dinleyen Yapıcıoğlu, özellikle yüksek gelen faturalar nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu dile getirdi.
"Ticarethane" diye küçük esnafın elektrik fiyatlarına yüzde 130'a varan zammı eleştiren Yapıcıoğlu, hükümetin yeniden bir hesaplama içerisine girmesi gerektiğini vurguladı.
Esnafın ciddi bir kriz yaşadığını söyleyen Yapıcıoğlu, "Esnafın gündeminde elektrik faturaları var. Biz de ziyaret ettiğimiz her esnafa elektrik faturalarını sorduk. Tüketimleri artmadığı halde faturaların iki kat arttığı yönünde şikayetler geldi. Bu genel bir şikayetti. Ticarethanedir diye küçük esnafın elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 130'a kadar zam, onları gerçekten etkilemiş. Hükümetin yeniden bir hesaplama içerisine girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Daha önce de buna dair çağrılarımız olmuştu, bunu yineliyoruz." dedi.
"Kimse bu milletin huzurunu bozmaya yönelik herhangi bir teşebbüste bulunmasın"
Piyasadaki durgunluğun devam ettiğinin altını çizen Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:
Hayat pahalılığı ciddi bir şekilde esnafın cirosuna yansımış durumda. Asgari ücrete önemli bir zam yapıldı, 4 bin 250 TL'ye çıktı. Dar gelirli insanların -daha çok paralarını harcadığı kalemlerle kıyaslandığında- asgari ücretin 3 bin TL olduğu bir döneme göre şimdi satın alma gücü düştü. Sadece belli periyotlarla 'biz asgari ücrete zam yaptık, bir sene sonra asgari ücreti konuşalım' diye beklememek gerekir diye düşünüyorum. Bunu güncellemek lazım. Yoksa vatandaşın tenceresi kaynamazsa bu huzursuzluklar büyüyecektir. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bunun haricinde esnafın dile getirdiği diğer bir husus da huzur meselesidir. Millet huzur istiyor. Kimse bu milletin huzurunu bozmaya yönelik herhangi bir teşebbüste bulunmasın.
"Nükleer enerji konusunda Türkiye adım atmalıdır"
Hükümete de çağrıda bulunan Yapıcıoğlu, "Küresel çapta enerji fiyatlarıyla ilgili bir kriz var. Türkiye de enerji konusunda dışa bağımlı. Eğer siz fosil yakıtlardan ve doğalgazdan elektrik üretiyorsanız; dışarıda gaz ve petrol fiyatları artınca içerde de fiyatlar artacaktır. O yüzden Türkiye ucuz enerji elde etmenin yolunu bulmalıdır. Güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretme konusunda Türkiye biraz daha yatırım yapmalıdır. Başından beridir şunu söylüyoruz: Eğer siz ihracatınızı artırmak, dış ticaret açığınızı kapatmak istiyorsanız enerji ve üretim maliyetlerini mutlaka aşağı çekmelisiniz. Bazıları itiraz ediyor ama -eğer usulüne uygun bir şekilde yapılırsa- nükleer enerji konusunda Türkiye adım atmalıdır diye söylüyoruz. Eğer enerji fiyatları aşağı çekilirse ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtulursanız kendi vatandaşınızı, kendi esnafınızı veya sabit gelirli vatandaşlarınızı enerji fiyatları altında ezdirmezsiniz." şeklinde konuştu. (İLKHA)