İslam Alemi’nin ibadetinde yoğunlaştığı mübarek üç aylar yarın başlıyor. Hicri takvime göre yarın 1 Recep 1443. Hicri takvime göre Recep ve Şaban aylarının ardından 2 Nisan’da Ramazan ayı başlayacak.

Mübarek üç ayların başlaması ile birlikte kandiller dönemine de giriyoruz. 3 Şubat Perşembe günü Regaip Kandili kutlanacak. 27 Şubat’ta Miraç Kandili, 27 Mart’ta Berat Kandili idrak edilecek.

Bütün okurlarımızın mübarek üç aylarını bugünden kutlar, sağlık, mutluluk dileriz.

Üç aylar ne zaman başlıyor 2022? Diyanet takvimine göre üç aylar tarihleri

2022 yılının ilk haftasında dini günler takvimi araştırılmaya başlandı. Dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar üç aylar ne zaman başlıyor merak ediyorlar. Hicri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar başlangıç tarihi ve 2022 Diyanet takvimi haberimizde...

Recep, Şaban, Ramazan aylarından oluşan üç aylar ne zaman 2022 Diyanet takviminin açıklanmasıyla birlikte merak konusu oldu. Kandillerle beraber bu mübarek ayları idrak edecek olan vatandaşlar üç aylar tarihleri araştırmalarına hız kazandırdı. İşte Diyanet 2022 üç aylar takvimi hakkında bilgiler...

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR 2022?
Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin idrak edildiği üç aylarda, oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelinmesi tavsiye ediliyor.

Üç aylar, 2022 yılında Receb ayının ilk günü olan 2 Şubat günü başlayacak.

2022 DİNİ GÜNLER TARİHLERİ
Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 3 Şubat Perşembe gerçekleşecek.

Miraç Kandili 27 Şubat günü, Berat Kandili ise 17 Mart günü idrak edilecek.

Gelecek yıl Ramazan ayı ise 2 Nisan'da başlayacak.

Üç Aylara girdik mi, ne zaman başlıyor? Üç aylar takvimi 2022

Üç Aylar başlangıcı 2022 ne zaman? Yeni yılın ilk ayı bugün sona eriyor. 2022 yılının ikinci ayına girmeden ise üç aylar başlangıç tarihi merak konusu oldu. Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç aylar takvimindeki başlangıç tarihi 2022 ne zaman? İslam alemi için anlam ve önemi büyük olan üç aylar için geri sayım başladı. En güzel resimli üç aylar mesajları ve yazılı üç aylar mesajlarını haberimizde bir araya getirdik. İşte üç aylar 2022 başlangıcı ve üç aylar sözleri...

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Üç aylar, 2022 yılında Receb ayının ilk günü olan 2 Şubat günü başlayacak.

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ NEDİR?
Mübarek üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmeti'nin ayıdır.Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Miraç Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.

ÜÇ AYLAR MESAJLARI 2022 YAZILI
İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu aylarda dualarda birleşmek dileğiyle, Üç aylarınız mübarek olsun...
Aldığımız her nefeste Rabbimizi anarak geçireceğimiz mübarek aylar olması dileğiyle…

Peygamber efendimizin 'Allahın ayı dediği' Recep ayının önemi ve bu ayda yapılacak ibadetlerin sevabı büyüktür. Recep ayındaki en kutsal gece ilk haftadaki perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Bu gece Regaip Kandili gecesidir ki 'ihsan gecesi' olarak nitelenir.
Göklerin nura gark olacağı, zeminin semavî sofralarla bezeneceği üç bereketli misafir Recep, Şaban ve Ramazan. "Ey Allâhım! Bize Recep ve Şâbânʼı mübârek kıl ve bizi Ramazanʼa ulaştır."

Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice üç aylar..
İslam'ın nurlu yüzü kalbine dolsun, makamınız cennet, Hz. Muhammed komşunuz olsun. Günlerinize mutluluk, gönlünüze saadet dolsun. Üç aylarınız mübarek olsun..

Bu günlerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretimize, sıcaklığı yuvamıza dolsun. Üç aylarınız mübarek olsun…
Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarınızın Rabbin yüce katına iletilmesine vesile olan üç aylarınız mübarek olsun..

ÜÇ AYLAR

İslam`ın mübarek saydığı hicrî kamerî aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları. Bu aylar ve diğer dokuz ayın süreleri, ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Kameri ayların süresi, şemsî ayların süresine nazaran değişiklik arzeder. Kamerî sene, şemsî seneden on bir gün daha kısadır. Ayrıca kamerî ayların diğer bir özelliği şemsî aylarda olduğu gibi senenin aynı mevsimine değil, değişik mevsimlerine tesadüf etmesidir. Mesela, kamerî bir ay olan Ramazan ayı, senenin mevsimlerini dolaşır. Hicrî ve kamerî aylar arasında küçük önem taşıyan ve "üç aylar" diye adlandırılan Receb, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylar olarak kabul edilirler. Bu ayların Müslümanlarca önemli ölçüde değer kazanmasının sebepleri arasında Hz. Peygamber (s.a.s)`in bu aylar hakkında verdiği haberler gösterilebilir. Rasûlüllah (s.a.s) bir hadis-i şerifinde; "Recep Allah`ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. Ayrıca Peygamber Efendimiz, Receb ayı girince, " Âllahım! Receb ve Şabanı bize mübarek kıl! Bizi Ramazana ulaştır" diye dua ederdi.

Üç ayların değerini ifade eden diğer bir önemli özellik ise beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde olmasıdır. Regaib gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesine, Mirac gecesi, Recep ayının yirmi yedinci gecesine, Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesine, Kadir gecesi ise Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.

Hz. Peygamber (s.a.s) Şaban ayında çok oruç tutardı. Hz. Aişe, Rasûlüllah (s.a.s)`ın bu aydaki orucu hakkında şöyle der: "Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim" (Tecrid-i Sarıh, VI, 295).

Ramazan ayının fazileti ise çok daha yücedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Ramazan geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır" (Müslim, Kitâbu`s-Sıyam, 1).

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür. Zira Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Mirac ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan bu kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıf larının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.

Bu nedenle özellikle, bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur`ân okumak ve dua etmek en uygun davranışlardır.

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleri

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan mübarek üç aylar, Müslüman kimseler tarafından salih amellerle dolu dolu geçirilmesi tavsiye edilen en kıymetli aylardandır. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu aylarda sık sık tuttuğu nafile oruçlarla ilgili bilinmesi gereken detay bilgilerimiz sizlerle. Üç aylar orucuna niyet nasıl edilir, üç aylarda oruç tutmanın faziletleri...

Recep, Şaban ve Ramazan Aylarını kapsayan mübarek üç ayların Allah katında değeri çok faziletlidir. Elçisi olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) ise bu ayların ne kadar kıymetli olduğunu Allah'ın ayı olan Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua ederek bizlere göstermektedir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ümmetin ayı olarak nitelendirilen Ramazan Ayı orucu 30 gün boyunca tutulması farz olduğu için Recep ve Şaban ayını tamamen oruçlu geçirmemek gerekir. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan hariç hiçbir nafile ayda tamamen oruç tutmadığı bilinmektedir. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Dolayısıyla kişi sağlıklı olduğu sürece ve gücü yettiğince bu aylarda dilediği kadar oruç tutabilir.