Silah Kanunu Tasarısı, İçişleri Komisyonu`nda alt komisyona gönderildi.
İçişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık`ın başkanlığında toplanarak Silah Kanunu Tasarısı`nı ele aldı.
Tasarı, bazı milletvekillerinin aynı yöndeki teklifleriyle birleştirildi.
Teklif sahibi olarak söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, "Siz hükümet olarak bireysel silahlanmadan yana mısınız değil misiniz? Ülke güvenliğini bireylere dağıtılan silahlarla sağlayamazsınız" dedi.
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, silah kullanma alanını daraltmaya yönelik düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Işık, doktor olmasına rağmen, sadece askerde komutanın zorlamasıyla bir kez atış yaptığını bildirdi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, tasarının alt komisyona sevk edilmesinin uygun olacağını kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bir kişi alkolü ise mevkisi ne olursa olsun silah taşımaması gerektiğini kaydetti.
-"Eğitim şartı"-
Daha sonra İçişleri Bakanı Güler, tasarıyla ilgili bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Sivil amaca yönelik silahlarla ilgili düzenleme yapılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirten Güler, Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlaştırma çalışmaları kapsamında "silah kategorileri oluşturulması, silah ruhsatı için eğitim verilmesi, silahlar için merkezi bilgi sistemi oluşturulması" gibi planlamalar yapıldığını kaydetti.
Tasarıyla, silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin silah bilgisi, atış, mevzuat ve yükümlülükler ile ilgili konularda eğitim almış olması şartı getirildiğini aktaran Güler, silahların özellik ve önem derecelerine göre "ruhsata tabi, yasaklanmış, izne tabi ve bildirime tabi" olmak üzere farklı kategorilere ayrılarak yeni bir silah sınıflandırılma sistemi getirildiğini ifade etti.
Güler, ateşli silah dışında kalan kesici, delici veya saldırı ya da savunma silahı olabilecek aletlerin yeniden düzenlendiğini; hakkında düzenleme bulunmayan elektro şok, susturucular, gece görüş sistemleri gibi aletlerin üretim, bulundurma gibi konuların da tasarı kapsamına alındığını bildirdi.
Silahla girilemeyecek yerlerin kapsamının genişletilmesi konusunda tasarıyla valiliklere yetkiler verildiğini aktaran Güler, "Alkollü içki tüketilen eğlence yerleriyle, düğün salonları bu kapsama dahil edilmektedir. Tüm ateşli silahların ruhsat alabilme yaşı 21 olarak belirlenmektedir" dedi.
Güler, ruhsata bağlanan silahlardan numune boş kovan ve çekirdek alınacağını; uyuşturucu ve keyif verici madde ya da alkol kullanmış olarak silah taşıyanlara idari para cezasıyla verileceğini; birden fazla bu suçu işleyenlerin taşıdıkları silahların alınacağını anlattı.
Silah taşıma ruhsatı hakkını kaybettiği halde bunu bildirmeyenlerin idare para cezası ödeyerek tekrar ruhsat alabileceğini kaydeden Güler, 1 yıldan fazla cezaya mahkum olanlara silah ruhsatı verilmeyeceğini söyledi.
-İstisnalar-
Silah ruhsatı vermeye tek yetkili mercinin valilikler olacağını bildiren Güler, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında korumaya alınanlara, suçlara ilişkin şartlar aranmaksızın hayati tehlikesi bulananlara, ilde oluşturulacak komisyonun karar alması ve valinin onayıyla; ayrıca her halükarda İçişleri Bakanı`nca uygun görünenlere silah ruhsatı verilebileceğini söyledi.
Atış poligonları için izin yetkisinin Gençlik ve Spor Bakanlığı`na verildiğini belirten Güler, kişilerin silahlandırılmaya özendirilmemesi için silah ve mühimmatın reklam ve tanıtımının yasaklandığını kaydetti.
Ruhsatla ilgili düzenlemeler eksik bırakıldıkça suç işleme oranının arttığını dile getiren Güler, son beş yılda ruhsatlı aletlerle işlenen suçların yüzde 17,21; ruhsatsız aletlerle işlenen suçların yüzde 82,79 olduğunu bildirdi.
Güler, "Kişiye `senin can güvenliğin yok` diye silahlı koruma veriyoruz ama kendisine silah veremiyoruz. Bu çelişkiydi. Bu tasarı bunu değiştiriyor" dedi.
Silah taşımaya mani olan suçları nitelikli suçlar haline getirip tek tek belirlediklerini ifade eden Güler, muhtarlara harçsız ruhsat verilmesi yönündeki teklife olumlu yaklaşacaklarını söyledi.
Güler, tasarının, bu dönem Meclis`ten çıkmasını arzu etiklerini bildirdi ve alt komisyona görüşülmesinin uygun olacağını kaydetti.
Tasarı daha sonra alt komisyona gönderildi.
Güler, komisyon toplantısının ardından, gazetecilerin, çözüm süreci kapsamında PKK`nın geri çekilmesiyle ilgili soruları üzerine, "Süreç devam ediyor" demekle yetindi.