Kent merkezinde bulunan lastikçi esnafına yaptığı ziyarette konuşan HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammed Şerif Durmaz, yüksek fiyat sebebiyle iş yapamadıklarından dolayı zor günler geçiren lastikçi esnafına sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Ziyarette servis sahipleri ile lastik tamircileri ve ustalarıyla bir araya gelip sorun ve sıkıntılarını dinleyen Durmaz, hiçbir dönem olmadığı kadar ekonomik sıkıntı yaşayan esnafların mutlaka desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

Yaptığı ziyaretlerde tespit ettikleri sorunlar ve elde ettikleri izlenimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Durmaz, ekonomik dengenin ve istikrarın sağlanabilmesi için ihracata verilen önemin üretime de verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Lastikçi esnafı döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan ciddi anlamda etkilendi"

Farklı sektörlere yönelik ziyaretlere devam ettiklerini söyleyen Durmaz, "Bu kapsamda kent merkezimizde TPAO Bulvarı üzerinde bulunan Oto Lastik Tamir ve Bakım Servislerini ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde servis sahipleri ve çalışanlarıyla bir araya gelerek son süreçte yaşadıkları sorun ve sıkıntıları birebir kendilerinden dinledik. Esnaflarımız, döviz kuru dalgalanmalarından ve sonrasında rutin hale gelen zamlardan dolayı çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Bu süreçte bizler sahada bulunarak zor günler geçiren esnaflarımızı yalnız bırakmamaya, yanlarında bulunarak sorunlarını dinlemeye gayret ediyoruz. Bu süreçten doğal olarak lastikçiler de ciddi anlamda etkilendiler, hatta bazı lastikçiler; 'hiçbir dönemde olmadığı kadar bu dönemde ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz' diyorlar. Bu yüzden lastikçi esnafı da bu zor günlerin bir an evvel geçmesi için yetkililerin çözüm üretmelerini istiyorlar." dedi.

"İhracata verilen önem üretime de verilmelidir"

Döviz kuru dalgalanmasından dolayı piyasada bir dengesizlik ve istikrarsızlık yaşandığına dikkat çeken Durmaz, bundan birçok sektör gibi lastik sektörünün de olumsuz etkilendiğini söyledi.  

Durmaz, "Bu sektörlerden bir tanesi de oto lastik sektörüdür. Oto lastiğin ham maddesi, petrol ürünlerine bağlı olduğu için tedarikte sıkıntı yaşandı ve hala yaşanıyor. Döviz kurundaki dalgalanmanın etkisi, petrol fiyatları, ürün tedarikinde yaşanan sıkıntı ve de pandemiden dolayı global ölçekte birçok kalemde üretimin durma noktasına gelmesi, lastik fiyatlarında ciddi anlamda artışa sebep oldu. Fiyatların çok fazla zamlanması mağduriyetlere sebebiyet verdi ve doğal olarak alım gücünü ciddi anlamda etkiledi. İhracata yönelik yapılan faaliyet üretiminin az olmasından dolayı iç piyasaya sürülen lastik sayısındaki azalma da üstüne eklenince, piyasadaki denge daha da bozuldu. Dolaysıyla, dengeli ve istikrarlı bir piyasa için ihracata verilen önem mutlaka üretime de verilmeli, üreticiler desteklenmeli ve son dönemlerde artan vergilerden dolayı mağdur olan esnafın mağduriyeti giderilmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)