2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş ve sonrasında ABD ile Rusya'nın da dâhil olduğu ülkede milyonlarca insan göçmen durumuna düştü, yüzbinlerce insanın da katledildi. İdlib başta olmak üzere birçok bölgede çadırlarda yaşamak zorunda kalan insanlar hem açlık hem de ağır kış şartlarında yaşam mücadelesi veriyor.

40 yıl boyunca savaşın devam ettiği, 20 yıl ABD işgalinde kalan Afganistan'da ise açlık ve yoksulluk hâkim. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ile birlikte ülkeye ait olan ancak yurt dışındaki bankalarda buluna parasına el koyması sebebiyle halk açlık ve yoklukla mücadele ediyor. Ülkenin yeni hükümeti olan Taliban'ın resmi olarak tanınmaması, uçuşların, diplomatik görüşmelerin yapılmaması sebebiyle de ülkede işsizlik ve ekonomik sorunlar had safhaya ulaştı.

2015 yılında başlayan iç savaş sonrasında ciddi sorunların baş gösterdiği, halkın açlıkla mücadele ettiği Yemen'de de ciddi sorunlar yaşanıyor. Gıda, giyim ve barınma ihtiyaçlarının her geçen gün arttığı ülkede insanlar kendilerine uzanacak bir yarım eli beklemek zorunda kalıyor.

 

Afganistan, Suriye ve Yemen'de yaşanan sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, "Özellikle son günlerde gündemde olan ülkelerden biri Afganistan, Suriye ve Yemen. Bu ülkelerde çok ciddi bir sıkıntılar var. Umut Kervanı olarak hem Afganistan da hem Suriye de hem de aralıksız olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hayırseverleri ve ülke yöneticilerini de yardım etmeye davet ediyoruz." dedi.

"Afganistan halkı ekmek bulamıyor, çocuklarını satmak zorunda kalanlar var"

Kurtaran, "Afganistan da son zamanlarda bir gelişme oldu biliyorsunuz sömürgeci güçler oradan çıktı. Ancak çıkarken orada ki halkın paralarını da alıp gittiler zengin olanlar da oradan kaçıp gitti ve özellikle ülkenin dışında olan Afganistan'ın sermayesine de el koymuş durumdalar. Orada ki insanlar toplu bir şekilde açlığa mahkûm edilmiş durumdalar. Umut Kervanı olarak oradaki kardeşlerimizin bu sıkıntılarına ortak olup bir an önce mağduriyetten kurtulmaları ve bunla beraber hızlı bir şekilde kendi ülkelerini imar ederek ferah bir yaşama kavuşmalarını istiyoruz. Şu an özellikle kış aylarında olmamız münasebetiyle Afganistan'da savaştan dolayı Kabil'in yakınlarına gelip kamplarda kalan kardeşlerimiz çok zor durumdalar. Şu an yaşam mücadelesi veriyorlar. Orada şunu çok açık bir şekilde kardeşlerimizin ekmek bulamadığına, eve ekmek götürebilmek için çocuklarını satmak zorunda kaldıklarına şahit olduk. Umut Kervanı olarak başta gıda malzemesi olmak üzere ekmek dağıtımı ve kışın zorlu şartlarında ısınabilmeleri için kömür, odun ve battaniye seferberliği başlattık. Şu an orada dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Özellikle soba ihtiyaçları var ve inşallah bu anlamda da yardımlar yapacağız. Oradaki çocuklar soğuktan dolayı titriyorlar. Onlara kışlık giyim yardımlarımızı da yapacağız. Afganistan'da durum çok kötü. İnşallah en kısa zamanda Allah'u Teâlâ onlara yardımını gönderecek ve bu zorluktan kurtulacaklardır. Tüm Müslümanlarda oradaki kardeşlerimize sahip çıkacaklardır." diye konuştu.

"Tatil planlarını iptal edip tatilde harcayacaklarını İdlib için bağışlayan hayırseverlerimiz var"

Umut Kervanı olarak hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü olmaya devam ettiklerini hatırlatan Kurtaran, Suriye'de yaşananlar ve ihtiyaç duyulan malzemelerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Suriye'ye geldiğimiz de kalplerimizi parçalayan sahneler yaşanmaktadır. Biliyorsunuz 2 yıl önce İman adlı bir bebeğimiz soğuktan gözleri açık bir şekilde donarak can vermişti. Bu durum tüm dünyayı etkilemişti. Şu an yeni aldığımız haberlere göre bir bebeğimiz donarak can verdi. Orada çok acılı bir durum söz konusu. Yoğun kar yağışı sebebiyle çadırlar çöküyor, içerisindeki eşyalar sular altında kalıyor. İnsanlar çadırlarda barınamaz hale geliyor. Umut Kervanı olarak 'Yolun İyilik Olsun' sloganıyla bir çağrıda bulunduk. Şu an hayırseverlerimiz Suriye'de özellikle İdlib kırsalında yaşayan kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılanması için seferber olmuş durumdalar. Bir an önce oradaki iç savaşın bitmesi ve burada ki kardeşlerimizin evlerine dönmelerini arzu ediyoruz. Tüm dünya ülkelerinin bu işe bir el atıp bir an önce bunu çözüme kavuşturmaları gerekiyor. Evlerine dönebilmeleri için bir barış ortamının oluşturulması gerekir ki, kardeşlerimiz evlerine dönebilsinler. İnşallah bizler de Umut Kervanı olarak kışın zor şartlarında Suriye'deki kardeşlerimiz için başta acil kış paketi, gıda, ekmek, sıcak yemek, battaniye gibi malzemelerimizi en kısa sürede oraya ulaştıracağız. Biz özellikle yardım çağrısını yaptığımız da bizi etkileyen şu durumlar oldu. Okullar tatil oldu diye birçok aile tatil planı yapmıştı. Ancak Afganistan, Suriye ve Yemen'de yaşanalar sebebiyle tatillerini iptal edip tatilde harcayacakları parayı mağdur insanlar için bağışladılar. Bu şekilde fedakâr olan ve elinden gelen yardımı yapan tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz. Rabbim ecirlerini kat kat versin. Suriye'deki kardeşlerimizin de bir an önce bu sıkıntıdan kurtulmalarını rabbimizden niyaz ediyoruz.

"Yemen'de de ciddi sorunlar var"

İslam ülkelerinin açlık ve yoksullukla mücadele ettiğini belirten Kurtaran, Yemen'de de yıllardır sıkıntılar yaşandığını, orada da açlıkla karşı karşıya kalan insanların kış şartlarında daha da muhtaç duruma geldiğini, vakıf olarak gıda paketi, battaniye, sıcak yemek ve kışlık giyim yardımında bulunmaya devam ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afganistan çağrısı önemli ama yetersiz, kalıcı çözüm sağlanmalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 STK aracılığıyla Afganistan'a "İyilik Treni" yardım kampanyası çerçevesinden kapsamında 700 ton yardımın gönderileceğine ilişkin açıklamasının çok önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydeden Kurtaran,  son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu çok olumlu bir çağrı. Biz zaten istiyoruz ki, gerek Afganistan gerek Suriye gerekse diğer ülkelerdeki kardeşlerimize bir an önce bu yardımlar ulaştırılsın. Tabi ki bu yardımlar belli bir zamana kadar yapılır. Orada nereden bakarsanız şu an 19-20 milyona yakın nüfus açlıkla karşı karşıya. Bu yardım onların ne kadar ihtiyacını giderebilir. Bizim isteğimiz orada kalıcı bir çözümün bulunması, yatırımların yapılması ve belki de Afganistanlı kardeşlerimizin kendi öz kaynaklarını değerlendirerek geçimlerini sağlamaları için ortam oluşturulmasıdır. Biz de diğer STK'lar gibi inşallah oraya insani yardımlarımızı göndereceğiz. Olumlu bir adım ancak yetersizdir. Orayı biraz daha işletmek, oradaki insanlara iş ortamı oluşturmak lazım. Ülkede doktor var ama maaş alamıyor, evine ekmek götüremiyor. Öğretmen var maaş alamıyor, çocuklarına ekmek götüremiyor. Bir işsizlik söz konusu. Dolayısıyla özellikle kardeşlerimizin bu ihtiyaçlarınızı giderme noktasında iş ortamının açılmasını istiyoruz. İş ortamı açılırsa zaten bu sıkıntılar kendiliğinden izale olacaktır." (İLKHA)