DİYARBAKIR – Diyarbakır`ın Yemişalan (Hawarê)  ve Çiftlik Mahalleleri arasında, DSİ sulama kanalında çalışma yapan özel bir firmaya ait operatör Şefik Ergören`in kullandığı iş makinesinin, BOTAŞ`a ait petrol boru hattını delmesi sonucu patlama meydana geldi. Patlamayı duyan köylüler yaralı operatörü iş makinesinin içinden çıkararak hastaneye kaldırdılar.
 
Diyarbakır merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yemişalan ve Çiftlik köyleri arasında bugün saat 16.00 sularında meydana gelen patlamada alevler yaklaşık 50 metreye kadar yükseldi.
 
Yetkililerin köylerinde yeterli önlem almadıkları, köyde çobanlık yapan köylülerin sürekli sıkıntı çektiklerini anlatan Davut Ceylan adlı köy sakini, “ İş makinesi operatörleri ile konuşmalarımızda burada petrol borusu olduğunu bilmediklerini söylüyorlar. Burada büyük bir ihmalkarlık var. Herhangi bir işaret ve uyarı levhası bulunmuyor. Operatörün yandığı esnada çevrede bulunan arkadaşları yardım etmediler. Biz köylüler kendi imkanımızla çıkarıp hastaneye götürdük. Bugün köyde yaşayanlara bir şey olsaydı kim bunun hesabını verecekti” iddialarında bulunarak yetkililere sitem etti.
 
Yaralı operatörü yanan kepçeden çıkardığını söyleyen Emanet Ceylan ise, “ Biz yaralıyı çıkarmasaydık orada ölürdü. Bu patlamada en büyük suç şirketindir. Ayrıca şirket yetkilileri yaralıyı götürme konusunda da gerekli hassasiyeti göstermedi” şeklinde iddialarda bulundu.
 
Görüştüğümüz diğer köylüler, bu patlamada yetkililer ihmalkarlık yaptı ve yapmaya devam ediyor. Kaç yıl etti çalışmalar yapılıyor ama daha bir uyarı levhası bile yok, burada köylülere bir şey olursa bunun hesabını kim verecek, diyerek yetkililere sitemde bulundular.
 
Kepçe operatörü Şefik Ergören köylülere ait bir araçla Dicle Üniversitesi’ne oradan da Onkoloji Servisi’ne kaldırıldı. Ergören’in hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
 
BOTAŞ yetkilileri boru hatlarını kapatırken, yangına müdahale eden itfaiye ekipleri yangını kontrol altına aldı.
(M.Sait Adiyaman/Fesih Duymuş - İLKHA)