Gaziantep'te dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında bir metre kar kalınlığı ölçülen kentte 54 yıl sonra kar kalınlığı 50 santimetre, yüksek kesimlerde ise bir metre olarak ölçüldü.
Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentte dün başlayan kar yağışının kent merkezinde 49 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan kentte, o tarihten bu yana en fazla yağışın düştüğünü söyledi.
Kentte son olarak 2016 yılında kar yağışının 33 santim olarak ölçüldüğünü hatırlatan yetkililer, yağışın günlük yaşamı aksattığı kentte, kuvvetli rüzgarla birlikte buzlanma, don ve bölgenin yüksek kesimlerinde çığ tehlikesine de yol açabileceğini bildirdi.
Kentte dün öğle saatlerinde başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, hayatı olumsuz etkilerken, yağış nedeniyle yollar kapanınca toplu taşıma araçları seferleri durdu. Toplu taşıma araçlarının ve iş servislerinin halen çalışmadığı kentte kendi araçlarıyla evlerine ve iş yerlerine ulaşmak isteyenler ise büyük güçlük yaşadı. Birçok kişi de yürüyerek evlerine ve iş yerlerine ulaştı.
Nurdağı’nda sürücüler 19 saat boyunca mahsur kaldı
Birçok ev ve iş yeri ile küçükbaş hayvanların kaldığı çadırların çöktüğü ve onlarca küçükbaş hayvanın da telef olduğu kentte dünden beri etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolu, Nurdağı mevkiinde sürücüler araçlarıyla 16 saat boyunca mahsur kaldı.
Gaziantep'in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle birçok aracın kayması sonucu kazalar meydana geldi.
Gaziantep-Adana otoyolunun 50'inci kilometresinde ise kayan tırların yolu kapatması sonucu ulaşım dururken, yüzlerce araçta aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi mahsur kaldı. Mahsur kalan kişiler, ekiplerin çalışması sonucu saatler sonra ancak kurtarılabildi.
Kentte önceki gün öğle saatlerinde başlayan kar yağışı akşam saatlerinde etkisini arttırdı. Kısa sürede ana arterlerin karla kaplanması sonrası araçlar, trafikte ilerlemekte güçlük çekti. İlerleyen saatlerde ise kentin birçok noktasında trafik durdu.
Araçların kayması nedeniyle yer yer maddi hasarlı kazaların da yaşandığı kentte birçok kişi, araçlarını park ederek kilometrelerce mesafeleri yaya olarak yürüyerek evlerine ulaşabildi.
Sanayi kenti Gaziantep’te akşam saatlerinde işten çıkarak evlerine gitmeye çalışan binlerce işçi ise servislerin karda hareket edememesi nedeniyle araçlardan inip yaya olarak evlerinin yolunu tuttu.
Araçların kara gömüldüğü ve okulların 2 gündür tatil olduğu kentte kar yağışının büyük bir esarete dönüşmesi halkın tepkisine neden oldu.
Dünden bu yana sosyal medyada gündem olan ve mağduriyetlerinin sosyal medya üzerinden yetkili mercilere bildirmelerine rağmen mahsur kalanlar, Gaziantep’te yaşanan bu durumu belediyelerin ve yetkili mercilerin kar yağışının önceden bilinmesine rağmen yeterli hazırlık yapılmamasına bağladı.
Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesapları üzerinden bazı açıklamalarda bulunarak yaşanan olumsuzluğun giderileceğini bildirse de olumsuzlukların bugünde devam etmesi tepkilere neden oldu.
“Araçların kayması sonucu yollarımız kapalı”
Vali Davut Gül, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Gaziantep 112 kriz merkezinde süreci takip ediyoruz. Kamyon ve benzeri araçların kayması sonucu yollarımız kapalı. Karayolları kayan araçları kaldırmak için çalışma yapıyor. Şehir dışına araçların gidişi durduruldu. Konaklamak isteyenleri anlaşmalı otellerimizde misafir ediyoruz. Bölgedeki kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı. Gaziantep ekonomik yapısı itibarıyla çok sayıda tır trafiğinin olduğu bir kent. Dolayısıyla otoyolda çok fazla tır kaldı. Bu büyük tonajlı araçların önemli bölümü yolda kaldı, bir kısmı kazaya karıştı. Bundan dolayı trafik aksaklığı söz konusu. Bölgede kalan vatandaşlara gerekli kumanya yardımları yapıldı. Yarıca tipi nedeniyle açılan yolların kapanabiliyor.” dedi.
“1780 araç, 2800 vatandaş kurtarıldı”
Yoğun kar yağışı nedeniyle Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'nda binlerce kişi mahsur kalırken, Vali Gül ekiplerin gece boyunca kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “186 kişi hastaneye sevk edebildik. Sağlık sistemi o açıdan tam olarak çalıştı. Hastaneye gitmesi gerekip de hastaneye gidemeyen tek vatandaşımız olmadı. Yolda kalan araçlar var ve araçların içerisinde kaç kişinin olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Saat 10.00 itibarıyla 1780 araç kurtarıldı, 2800 vatandaş kurtarıldı. Bir o kadar kişinin daha yolda kaldığını düşünüyoruz. Bu tahmini bir rakam. 3-4 saat içerisinde yolun kalan kısmı trafiğe açıldığı zaman vatandaşlarımız da kurtarılmış olacak. Çalışmalar neden uzun sürdü? Yolda kalmış yüzlerce aracı Karayolları ekiplerimiz tek tek kurtarıyor. 45-50 santimetre kar kalınlığı ve yoğun tipi var. Araç trafiği çok fazla ve kaza durumunda binlerce araç birikiyor. Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Çoğu gitti azı kaldı.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep-Nizip otoyolu ve Gaziantep-Nizip Devlet karayolunun kardan temizlenerek kaza yapan araçların kaldırıldığını bildiren Gül, “Lütfen zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayınız. Kar lastiği olmadan araçların il merkezi dışına çıkmasına müsaade edilmemektedir.” diye konuştu.
“Trafiğin en yoğun anında bastıran kar bazı bölgelerde araçların durmasına sebep oldu”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Gaziantep’i Adana’ya bağlayan Nurdağı çevre yolunda da yoğun kar yağışından mağdur olanlar var. Valimizin koordinasyonunda, İslahiye ve Nurdağı ilçe belediye başkanlarımız aracılığıyla ve askeri birliklerimizin desteğiyle bu vatandaşlarımıza da yardım gönderiliyor. Gaziantep Büyükşehir ekipleri tüm gün çalıştı ama trafiğin en yoğun anında bastıran kar bazı bölgelerde araçların durmasına sebep oldu. Çalışmaları yoğunlaştırdık. Aldığım bilgiye göre, şu anda Çıksorut, Şıhcan, Kalyon, İller Bankası, Abdulkadir Yüksel Caddesi, Etbalık Kavşağı açık. Süreci ve yol temizleme çalışmalarını Sayın Valimiz Davut Gül Başkanlığında 112 Çağrı Merkezi’nde takip ediyoruz.” açıklamasında bulunsa da vatandaşlar belediyeyi yeterince önlem almamakla suçladı.
Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunda saatlerce mahsur kalan sürücülerden İbrahim Yolcu, 19 saat boyunca mahsur kaldıklarını söyledi.
“19 saat boyunca mahsur kaldık”
Birçok kişinin mağdur olduğunu ve ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yolcu, “Dün Adana istikametinden Gaziantep'e gelirken mahsur kaldık. Dün akşam saat 18.30 civarı mahsur kaldık ve sabaha kadar orada kaldım. Kesinlikle ne gelen ne giden oldu. Mazotumuz da azdı. Sabah yaya olarak Nurdağı’na gidip mazot alıp geldim. Birçok sürücü mahsur kalmıştı ve mağdur olduk. Araç kuyruğu Osmaniye’ye kadar vardı. Şu an halen orası temizlenmiş değil. Hayret içerisinde kalıyoruz. Türkiye gibi bir ülke nasıl bu tür önlemlerini almaz, vatandaş nasıl bu şekilde mağdur olur? Halen anlamış değilim. Mahsur kalan bazı araçlarda aileler vardı. O aileler tweet atmıştı. Çocuklarının üşüdüğünü dile getirmişlerdi. Gerçekten bayağı mağdur olduk.” diye konuştu.
Öte yandan, yollarda mahsur kalan birçok vatandaş, yaşadıkları mağduriyeti sosyal medya üzerinden dile getirdi. (İLKHA)