Kış aylarıyla birlikte günlerin kısalıp gecelerin uzaması ve kapalı alanlarda daha çok zaman harcanması gibi faktörler, hareketsizliği de beraberinde getiriyor. Yeterli enerjiyi harcayamayan vücut, yanlış beslenme de eklenince, hastalıklara yatkın hale geliyor.
Mevsim değişiklikleri, stres, düzensiz beslenme gibi birçok etmen; bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun hastalıklara karşı savunmasız bir hale gelmesine neden olur. Bu nedenle; özellikle kış mevsiminde doğru besinlerden, doğru miktarda tüketmek gerekir.
HALSİZLİĞE KARŞI NAR
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve vücudumuzu çeşitli hastalıklardan korur. Nar,Halsizliği ortadan kaldıran ve vücuda dinçlik veren bir besindir. Bu nedenle kış mevsiminde, günlük meyve tüketiminize mutlaka narı eklemelisiniz.
SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak, çok güçlü birer antioksidan kaynağı olan besinlerdir ve kansere karşı koruyucu etkiye sahiptirler. Vücudu enfeksiyonlara karşı korudukları için, halk arasında doğal antibiyotik olarak anılırlar. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltirler. Bu ve bunun gibi birçok faydası nedeniyle, kış aylarında bol bol soğan ve sarımsak tüketmek gerekir.
NEZLE VE GRİPTEN KORUMAK İÇİN MANDALİNA
Mandalina zengin C vitamini içeriğiyle; özellikle soğuk algınlığı, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Yüksek orandaki potasyum özelliğinden dolayı da yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Düzenli olarak mandalina tüketmek, vücut direncini artırır ve hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur.
SOĞUK ALGINLIĞI İLE MÜCADELEDE PORTAKAL
C vitamini bakımından oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlığıyla mücadelede de önemli bir besindir. Lif ve potasyumdan da zengin olan portakalın kolajen yapısı, cilde esneklik kazandırır. Demir emilimine de yardımcı olan bu meyve, aynı zamanda reflü hastalarının şikayetlerini artırabileceğinden, bu hasta gruplarının dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.
PROTEİN DEPOSU ISPANAK
Ispanağın demir yönünden zengin olduğu bilinse de C vitamini ve protein yönüyle de çok güçlü bir besindir. Bağışıklık sisteminin güçlendirir, hipertansiyonu düşürür, göz sağlığı için yararlıdır. Kanserle mücadelede önemli bir besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını giderir.
YOĞURT- KEFİR
Özellikle kış aylarında, probiyotik desteği almak çok önemlidir. Yoğurt ve kefir, probiyotik bakımından çok zengin besinlerdir ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurlar. Bağırsak ve kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptirler.
MANTAR
Mantar, hayvansal bir gıda olmamasına rağmen içerisinde B12 vitamini ve D vitamini barındırır. Bu nedenle kansere karşı koruyucu etkisi vardır ve bağışıklık sisteminin gelişmesine de yardımcı olur.
BAL
Bal; glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşur ve içeriğinde bolca B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri bulundurur. İçeriğinde bulunan tüm bu yararlı maddeler nedeniyle antibakteriyel özelliğe sahiptir ve birçok hastalığa karşı vücudumuzu korumaktadır.
HAVUÇ
Kış aylarında havucu günlük olarak tüketmemiz, sağlığımız açısından oldukça yararlı olacaktır. Çünkü havuç, hem vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar hem de mikrop ve virüslere karşı mücadele gücünü artırır.
KEREVİZ
Bir kış sebzesi olan kereviz, kalp damar sağlığını korumak açısından çok faydalıdır. Ayrıca karaciğerin de temizlenmesini sağlar. Antioksidan özelliğe sahip bu sebze, hastalıklara davetiye çıkaran serbest radikallere karşı vücudun direncini artırır.