BM ekonomi raporunun geçtiğimiz hafta yayınlanan bülteninde dünyanın zorlu geçen bir ekonomik krizden çıkmaya başladığını ancak toparlanmanın hala son derece kırılgan ve düzensiz olduğuna dikkat çekilmişti.

Küresel toparlanma sürecinin, işgücü piyasasındaki kalıcı zorluklar, tedarik zincirindeki aksaklıklar, artan enflasyon oranları ve borç tuzakları nedeniyle önemli ölçüde yavaş ilerlediği belirtiliyor.

Dünya Ekonomik Forumunda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya, insan ve ekonomiler için zor süreçten geçildiğini ve bununla mücadele için küresel dayanışmanın ise istenen seviyede olmadığını ifade etti.

Guterres, salgın sürecinden bu yana geçen son iki yılda bir kişinin bile geride bırakılmasının herkesi geride bırakılacağı gerçeğini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Bütün ülkelerin ekonomik bir reform paketinden geçmesi gerektiğini belirten Guterrs, aksi halde dengesiz bir büyümenin kalıcı hale gelme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Toparlanma sürecinde her 10 dolardan 8'inin gelişmiş ülkelerde harcandığına ifade eden Guterres, düşük ve orta gelirli ülkelerde ekonomik büyümenin ise son derece yavaşladığını belirtti.

Guterres, rekor enflasyon, daralan finansal alan, yüksek faiz oranları ve artan enerji ve gıda fiyatlarının başta düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanını vurduğunu söyledi. (İLKHA)