Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet Ali Talay, bebeklerde görülen göğüs hırıltısı hakkında şu bilgileri verdi:

Göğüs hırıltısının sebepleri nelerdir?

Göğüs hırıltısının belirtilerine dikkat!

Hava kirliliği ve enfeksiyon artışına bağlı olarak görülme oranları artan göğüs hırıltısının birçok belirtisi söz konusudur. Ebeveynlerin çok sık gözlemlediği göğüs hırıltısının belirtileri;

Bebeklerde görülen hırıltının çeşitleri

Eğer bebeğiniz ıslığa benzer bir hırıltı çıkarıyorsa büyük ihtimalle burnundaki sıvı salgılar yüzündendir. Eğer bebeğiniz nefes alıp verirken derinden gelen bir hırıltı sesi varsa boğazda bulunan trake borusunda nefes alışverişi sırasında meydana gelen hışırtıların buruna gelene kadar hırıltıya dönüşmesi sonucu oluşmuş olması demektir. Bu duruma genel olarak trakeomalazi adı verilen geçici bir solunum yolu hastalığı sebep olur.

Bebeğiniz çatlak sesli bir hırıltı çıkarıyorsa, bebeğinizin gırtlağında balgam birikmesi vardır. Bu durumda bebeğinizin balgam sökmesi için doktorun verdiği ilaçlara ya da doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Hem bronşların ve nefes yolunun hem de nefes yolunda virüs, enfeksiyon, alerji veya sıvı birikmesi ile oluşan hırıltı türü ise ıslık sesi ile karışık oluşan hırıltıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Genel olarak bu hastalıklar hırıltı sebebi olabilir

Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

Göğüs hırıltısı her ne kadar belli bir noktaya kadar normal karşılansa da bazı durumlar karşısında doktora başvurulmalıdır. Bu durumlar;

Göğüs hırıltısı için nasıl bir yol izlenmelidir?

Bu konuda en bilinen yöntem tuzlu solüsyonlardır. Bebeklerde mukozo sıvısı yeterli oranda salgılanmadığı için çok sık kurur. Bebek de burun içine basınç oluşturacak güdü olmadığı için kuruluğu tuzlu solüsyonlar ile giderebilirsiniz. Ayrıca medikal damlalar, serum fizyolojik ve deniz suyu alabilirsiniz. Ayrıca burun aspiratörlerinden yararlanabilirsiniz. (İLKHA)