MARDİN - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Mardin Odası ve SGK İl Müdürlüğünün ortaklaşa "Sosyal Güvenlik Reformunun yansımaları ve Sosyal Güvenlikte teşvik uygulaması" konulu bir konferans düzenlendi.


Konferansa konuşmacı olarak aynı zamanda Mardinli olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, SGK İl Müdürü Mehmet Salih İlhan, İş-Kur Müdürü Mehmet Akın, TÜRMOB Mardin Oda Başkanı Mehmet Emin Gözü ise SGK Müdür Yardımcısı ve mali müşavirler katıldı.


Slayt ve istatistiki bilgiler eşliğinde konferansını veren Cüneyt Olgaç, Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde önemli çalışma ve projelerin hayata geçirildiğini ifade etti. TÜRMOB gibi ülkenin önde gelen kuruluşları ile fikir alışverişinde bulunarak güzel sonuçlar ortaya koymak istediklerini söyleyen Olgaç "Belli başlı bazı sıkıntıların farkındayız, Problemleri çözmek için çaba sarf ediyoruz ve bu anlamda önerilere de açığız. Her yeni fikir bizim için değerlidir" diye konuştu.


Okullarda Sosyal Güvenlik bilincinin yerleştirilmesi için ders kitabı olarak okutulacağını anlatan Olgaç, prim dengesizliğine tepki göstererek, "Yaptığımız araştırmalarda bine yakın doktor asgari ücret alıyormuş gibi primleri yatırılıyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Asgari ücret alarak çalışan doktor varsa gelsin biz SGK olarak onları çalıştırarak bunun iki katını ödemeye hazırız" dedi.


Olgaç, daha önceki hizmetler ilgili kurumlara sicil numarası ile ilgili kuruma dilekçe verilerek hizmet birleşimi yapılabileceğini belirterek vatandaşların çok merak ettiği konulardan biri de daha önceki hizmetlerin nasıl birleştirileceği ve hangi kurumdan emekli olacağı konusu olduğunu ifade etti.


Olgaç, bu durumda son 7 yılın baz alındığını söyledi. Son 7 yılda kişi hangi kurumda sigortalı ise o kurumdan emekli oluyor. Eğer hizmet süreleri 7 yıldan az ise veya eşit ise en son hangi kurumdan sigortası yatmış ise o kurumdan emekli oluyor.


"Askerlik borçlanması emekliliği yaştan öne alır mı?" sorusuna Olgaç şu şekilde cevap verdi: "Eğer sigortalı olmadan önce askere gitmişse, askerlik süresi kadar sigorta başlangıcı geriye gidecek, o tarihte kademeli geçişte nereye denk geliyorsa emeklilik yaşı o kadar öne alınabiliyor."


18,5 milyon sigortalıya ulaştık
2008`de radikal bir değişiklikle gerçekleştirilen reformla, sosyal güvenlik sisteminin artık sürdürülebilir bir hal aldığını vurgulayan Olgaç, şunları söyledi:

"Makro açıdan baktığımızda 2008`den bugüne, reel olarak sosyal güvenlik prim gelirlerinin, reel olarak giderlerine göre daha fazla arttığını görüyoruz. Burada önemli husus sigortalı sayımızdaki artıştır. 2008 yılında 15 milyon seviyesindeki sigortalı sayımız 2012 yılı sonuna doğru 18,5 milyona ulaştı. Bu da 3,5 milyona yakın yeni sigortalı demek. Gelirlerin, pozitif olarak giderlere göre daha fazla artması, sosyal güvenlik açıklarının azalmasıyla, bu açıklara yapılacak olan transferlerin azalması, bu transferler tutarlarının da yatırıma dönüşmesiyle istihdamın, üretimin artması demektir. Ayrıca cari açığı minimize etmesi ve kişi başına düşen geliri de artırması gibi zincirler silsilesinin birer halkası olarak değerlendirebiliriz. Bu da gerçekten yapılan reform çalışmasının ne kadar olumlu olduğunun, ne kadar isabetli olduğunun bir göstergesidir."


Kayıt dışı ile mücadele
Kayıt dışı istihdam sonucunda çalışanların, kıdem tazminatından, sağlık ve analık yardımlarından, iş göremezlik ödeneklerinden, ölüm, maluliyet ve yaşlılık aylıklarından mahrum kaldıklarını belirten Olgaç, "İşverenler ise haksız rekabetin ortaya çıkması, iş kazası, denetim fobisi gibi risklerle karşılaşma riski ve hibe, kredi ve desteklerden yoksun kalırlar. Devlet ise vergi ve prim kaybı, aktif pasif dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması, adaletsizlik, yoksulluk ve ahlaki dejenerasyon ile karşı karşıya kalır" dedi.


Mardin`de 13 bin 550 SSK`lı var
Olgaç`tan sonra bir konuşma yapan SGK İl Müdürü Salih İlhan ise ildeki istatistiki bilgiler vererek, 773 bin 26 nüfuslu Mardin`de 3 bin 937 iş yeri sayısı, 736 bin 208 kişinin Sosyal Güvenlik Kapsamı (Aktif+Pasif+Gelir Testi Yaptıranlar), 36 bin 818 kişinin Sosyal Güvenlik Kapsamı Dışında kaldığını, 22 bin 505 kişinin Emekli Sandığı (4/c), 19 bin 739 kişinin Bağ-Kur (4/b) 50 bin 696 kişi SSK (4/a) olmak üzere toplam 92 bin 940 kişinin Sosyal Güvenlik Kapsamında olduğu, 6 bin 342`si Emekli Sandığı (4/c, 12 bin 694`ü Bağ-Kur (4/b), 13 bin 550`si SSK (4/a) olmak üzere toplam 32 bin 586 kişi Sosyal Güvenlik Kapsamında aylık aldığı, 60 bin 20`si Emekli Sandığı (4/c), 105 bin 289`u Bağ-Kur (4/b), 209 bin 28 SSK (4/a) olmak üzere toplamda 374 bin 337 Sosyal Güvenlik kapsamında bakmakla yükümlü tutulanlar olduğunu ifade etti. (İLKHA)