Tip 1 Diyabet hastası çocuklar, parmaklarını delmeden şeker ölçümü yapabilmeleri için Şanlıurfa Valiliği'nden destek bekliyor.
Tip 1 Diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Tip 1 Diyabet hastaları, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan dolayı ömür boyu insülin hormonunu enjeksiyon yoluyla almak zorunda kalıyorlar.
Tip 1 Diyabet hastaları, insülinin doğru miktarda yapabilmeleri için günde en az 10 kez parmaklarını delerek kan ölçümü yapıyor. Bu da zamanla parmakların delik deşik olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden oluyor.
Yaşı küçük çocuklar için hergün 10 kez parmak delmek bir işkenceye dönüşüyor. Hastalığın ağır yükü altında ezilen aileler ve çocuklar, psikolojik olarakta yıpranıyorlar.
Günümüz teknolojileri ile Tip 1 diyabet hastaları parmaklarını delmeden kollarına takacakları bir alet ile şeker ölçümü yapabiliyorlar. Tabiki bu cihazlar belli bir maliyet gerektiriyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu cihazlar devlet desteği ile sağlanırken, Türkiye'de ise henüz bu yönde bir adım atılmadı.
Tokat ve Sivas Valilikleri Tip 1 Diyabet hastalarına destek
Tokat ve Sivas Valiliği, örnek bir çalışmaya imza atarak kentlerinde bulunan Tip 1 Diyabetli hastaları sevindirecek bir karar aldı.
Tokat Valisi Ozan Balcı, "Diyabetle Yaşam Projesi" kapsamında Tokat’ta anasınıfından liseye kadar tespit ettikleri 106 diyabetli öğrenciye sensörlü glikoz ölçüm cihazı hediye etti.
Sivas Valisi Salih Ayhan ise "Elinize değil yüreğinize dokunuyoruz ” projesi ile 4-18 yaş aralığında tespit edilen 157 Tip 1 diyabetli çocuğa sensörlü glikoz ölçüm cihazı hediye etti.
Saadet Parti İl Başkanı Yanmaz'dan Tip 1 diyabet hastası çocuklar için Vali ve Belediye Başkanlarına çağrı
Yanmaz, "Tip 1 Diyabet hastası çocuklar var. Bu çocukların hergün şekerlerinin ölçülmesi lazım. Düşünün bir bebek bir günde 3-5 defa kanını alarak şekerini ölçüyorsunuz. Habire parmağını delerek kanındaki şekeri ölçüyorsunuz. Sivas ve Tokat Valiliği, Tip 1 diyabet hastası olan çocukların listesini almış onlara koldan şekerlerini ölçen bir cihaz veriyorlar. Bu cihaz ile çocukların parmağı delinmeden, kanlarını akıtmadan o cihazla çocukların şekerlerini kontrol edebiliyorlar. Ben Sayın Valimizi, Belediye Başkanlarımızı, yetkilileri Allah rızası için bu işe yönelmeye davet ediyorum. Bu cihaz ne kadar pahalı olursa siz devletsiniz vatandaşlarınıza şefkat kanatlarınızı açmanız lazım. Ne demek 3 aylık, 6 aylık bir çocuğun bir günde 3-5 defa parmağını delerek kanını alacaksınız ki şeker testi yapabilesiniz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)