Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Tekdemir, yaptığı açıklamada, seçmeli ders tercihleri hakkında velilere ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Tekdemir, Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hazreti Peygamber'in Hayatı gibi derslerle beraber Kürtçe veya Zazaca derslerinin de seçilmesine önem verilmesi gerektiğine işaret etti.
Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi olarak seçmeli ders sürecine her yıl özel bir ihtimam gösterdiklerini söyleyen Tekdemir, bunun için değişik çalışma başlıklarını oluşturduklarının ve çocukların bu derslere daha fazla eğilim göstermeleri konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizdi.
Tekdemir, "Bu sene de bir kampanya başlattık ve 'Dersimi seçiyorum, dinimi ve dilimi öğreniyorum' mottosunu değiştirmedik. Bu kampanya çerçevesinde mottomuzu görünür kılacak biçimde şehrimizin 30 noktasına afişlerimizi astık. Bizler hem seçmeli din hem de dil derslerini ayrı ayrı önemli buluyoruz. Seçmeli din dersleri arasında Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, Hazreti Peygamber'in Hayatı; seçmeli diller olarak da bölgede en çok konuşulan Kurmanci ve Zazaki dillerini öneriyoruz." şeklinde konuştu.
"Seçmeli din derslerinin seçilmesi sağlıklı bir neslin oluşmasına ve hep birlikte güvenli bir geleceğin inşasına yardımcı olacaktır."
Özellikle din derslerinin çocuklarımızın hayata bakış açısına ruh ve şekil kazandıran bir içeriğe sahip olduğunu belirten Tekdemir, "Kişinin kendine ve topluma karşı olan sorumluluklarını bilmesine ve ilişkide bulunduğu tüm etkileşim alanlarında davranışlarını buna göre belirlemesine temel hazırladığını düşünüyoruz. Seçtiğimiz bu dersler teknoloji başta olmak üzere çeşitli alışkanlıkların örselediği çocuklarımızın davranış ve irade eğitimine yardımcı olacaktır. Bu açıdan din eğitimi dersleri önemlidir. Seçmeli din derslerinin seçilmesi dini referansını önceleyen bir ahlak eğitim yardımıyla sağlıklı bireylerin yetiştirmesine, sağlıklı bir neslin oluşmasına ve hep birlikte güvenli bir geleceğin inşasına yardımcı olacaktır.
Kurmanci ve Zazaki dersleri bölgede en fazla konuşulan diller olduğunu söyleyen Tekdemir, "Çocuklarımızın kendi ana dilleri unutmamaları ve bu dilleri yaşatmaları için konuşulması lazım. Okullardaki seçmeli dil derslerinin velilerimiz tarafından çocuklarına yardımcı olarak seçilmesine ve çocuklarımızın kendi ana dillerini okullarda alacağı derslerle öğrenmelerini ve bu dilleri yaşatmalarını istiyoruz. Seçmeli dil dersleri bu açıdan çok önemlidir. Seçmeli dillerinin seçilmesine çok önem veriyoruz. Seçmeli din eğitiminin yanı sıra seçmeli dil dersleri vardır. Bölgede fazla konuşulan Kurmanci ve Zazaki derslerinin okullarda seçmeli olarak okutulmasına büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarımızın kendi geleneklerini ve ana dilini öğrenmeleri için seçmeli dil dersleri Kurmanci ve Zazaki dersleri seçmeleri gerekli olduğunu düşünüyoruz."
Velilerin ve çocukların seçmeli dil derslerinin seçilmesi konusunda istekli olmasının altını çizen Tekdemir, "Tercih yaparken mutlaka ana dillerini rahatlıkla konuşabilecekleri ve birikim yapabilecekleri bir tercihi de öncelemeleri gerekiyor. Bu açıdan biz Kurmanci ve Zazaki derslerinin seçiminde özel bir ihtimam gösterilmesini de ayrıca talep ediyoruz. Çünkü diller Allah'ın ayetleridir. Dolaysıyla biz ayetleri birbirinden tefrik etmiyoruz, ayırtmıyoruz. Nasıl ki her toplumun örf ve âdet aktarımında dilin vazgeçilmez bir misyonu ve değeri vardır, kültür aktarımının ön koşulu olan dil öğrenme, dil konuşma ve dil bilme bu açıdan çok değerlidir. Çocuklarımızın kendi ana dillerini, kültürlerini, örf ve âdet geleneklerini daha iyi bilmeleri için kendi geleneklerini ve ana dilini öğrenmeleri içinde seçmeli dil dersleri Kurmanci ve Zazaki seçmeleri gerekli olduğunu düşünüyoruz." diye belirtti.
Özellikle seçmeli din dersi ve dil derslerini verecek öğretmenlerin mutlaka seçmeli derslerinin verileceği alanının öğretmenleri olmalarına dikkat edilmesini söyleyen Tekdemir, şunları söyledi:
"Bu dersler için yeterli öğretmen yoksa seçmeli derslere ilişkin öğretmen istihdamına gidilmelidir. Kurmanci ve Zazaki derslerinin atama dönemlerinde kontenjan dağılımı çok azdır. Burada kontenjan dilimini geniş tutmak lazım. Seçmeli ders eğitiminin efektif ve değerli olabilmesi için mutlaka bu derslere ilişkin ders verecek öğretmenlere yönelik atanma dönemlerinde kontenjan sınırlanmasına gitmemeli ve geniş tutmakta fayda var. Öğretmen kontenjanlarını ne kadar çok geniş tutarsak ihtiyaca yönelik öğretmen atanmasını ne kadar iyi başarabilirsek bu dersler aracılığıyla ulaşmak istediğimiz hedefleri ve amaçları da gerçekleştirmede daha verimli sonuçlara ulaşırız. Mutlaka seçmeli dil derslerinin verileceği öğretmenin atanma dönemlerinde kontenjan dilimine yansıtılması ve öğretmen atanmasını gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi. (İLKHA)