ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin 31 Ağustos 2021 itibarıyla ülkeden ayrılması ve Taliban'ın yeniden Afganistan yönetimini devralmasıyla beraber kesilen uluslararası yardımlar ülkedeki açlık ve sefaletin boyutlarını şiddetlendiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, ülkenin yarısı gıda temininde zorluk yaşarken, ülke genelinde yiyecek bir lokma ekmek alabilmek için çocuklarını satmak isteyen ailelerin sayısı artıyor.

 30 yaşındaki Şiringül Musazey de yaşadığı ekonomik sorunları anlattı.

Şehr-i Sebz'de, son 3-4 yıldır ağırlaşan kuraklık ve Taliban ile önceki hükümet arasındaki çatışmalar nedeniyle Badgis, Farah, Gor gibi çevre vilayetlerden Herat'a göç etmek zorunda kalan binlerce kişi yaşıyor. Şiringül Musazey ve ailesi de bu kişilerden.

Musazey, kocasından kalan 1500 dolarlık borcu ödeyemezse, 5 yaşındaki kızı Saliha'yı vermek zorunda kalacak.

Çadırda yaşam mücadelesi veriyor

Kocası, 5 kız ve 2 erkek çocuğuyla 3 yıl önce Badgis'ten bu köye göç eden Musazey, şu an ailesi ile soğuğa karşı dayanıksız, yağmurda su alan, ısınamayan tek göz bir çadırda hayata tutunma mücadelesi veriyor. Anne ve çocukları geceleri yatarken kalın yorganlar altında donma tehlikesini atlatmaya çalışıyor.

Musazey, "Akşamları hava çok soğuk oluyor. Ellerim, kollarım da ağrıyor. Hastayım ve üşüyorum." dedi.

Kaldıkları çadırda ısınmak için kullanacakları bir soba dahi olmayan ailenin yiyecek neredeyse hiçbir şeyi yok. Genellikle, çay ve kuru ekmekle beslenmek zorunda kalan ailenin mutfak eşyası olarak, birer tüp ve çaydanlık, iki termos, birkaç bardak, tabak ve tas bulunuyor.

Anne ve çocuklar en son ne zaman doğru dürüst bir yemek yediklerini dahi hatırlamıyor.(AA)