Konuyla ilgili İLKHA’ya yaşadığı mağduriyeti anlatan Karın Köy Muhtarı Ümit Yılmaz, sabahın erken saatlerinde haftada bir gelen çocuk doktoru için hastaneye gittiğini, büyük bir kuyruk olduğunu, sıra aldıktan sonra birçok vatandaşın randevu sırasının dolu olması dolayısıyla geri döndüğünü aktardı.

 

“Hastanede yaşanan sorunlar ile bizler doksanları yaşıyoruz”

Doktor yetersizliği nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, bazı bölümlerde doktorların sadece haftada bir hastaneye geldiklerini, bazı bölüm doktorlarının ise hiç olmadığını söyledi. 

Hastanedeki doktor sıkıntısı nedeniyle hastaların Elazığ'a sevk edildiğini kaydeden Yılmaz, "Bugün Kovancılar İlçe Devlet Hastanesine gittim. Gerçekten ben hastanemizin halinden utandım. Çocuk doktoruna gitmişken hepsini gezeyim dedim. Kulak-Burun-Boğaz doktoru, çocuk doktoru, ortopedi doktoru haftada bir gün geliyormuş, üroloji doktoru ise hiç yokmuş. Sadece genel cerrahi ve dâhiliye doktoru var. Onun da varlığı ve yokluğu belli değil. Zaten en ufak bir şey olduğunda Elazığ’a gönderiyorlar. Bugün Kovancılar ilçesi Elazığ’ın en gözde ve en büyük ilçesi durumundadır. Buradan Sağlık Bakanlığına, Belediye Başkanlığına, Elazığ ve Kovancılar’daki tüm yetkililere sesleniyorum: Bu mağduriyete bir çözüm bulunması lazım. 2 yıldır tüm vatandaşlar bu sorun hakkında konuşuyor ama hiçbir çözüm bulunamıyor. Pandemi döneminden beridir doktor sıkıntısı yaşıyoruz. En zor zamanımızda bu sıkıntımıza çare olamıyorlarsa o zaman Kovancılar Devlet Hastanesi’ni kapatsınlar.” diyerek yetkililere serzenişte bulundu.

Karın Köy Muhtarı Ümit Yılmaz

1990 yılında yaşanan hastane mağduriyetlerini tekrar yaşamaya başladıklarını aktaran Yılmaz: “90’ları yaşıyoruz. Bundan iki yıl önce hastanemiz gayet iyiydi. Hiçbir şikâyet alınmıyordu. Neden? Çünkü her bölümün doktoru vardı. Millet sıraya girmeden muayene olabiliyordu. Ben 11.00’de girip 11.30’da hastaneden çıktığımı hatırlıyorum. Ama şu an hastane yönetimi ile de tartıştım. Adamlar diyor ki ‘Biz doktor getiremiyoruz, bunu başka yerlere bildirmen lazım.’ Bunu bana diyen hastanenin başhekimi. Bizim yapabilecek bir şeyimiz yok diyorlar. Peki, bunu biz kime söyleyelim? Bir doktor istemek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya mı söyleyelim. Burada bulunan tüm yetkili ve STK temsilcilerine sesleniyorum, lütfen bu sorunumuzu çözün!” dedi.

"Sorunlarımızı aktarabileceğimiz ciddi bir muhattap bulamıyoruz"

Serhat Yıldırım adlı vatandaş ise, halkın acile gittiğinde, doktorların hastaları ambulansla Elazığ’a sevk ettiğini, ciddi bir ilgilenmenin olmadığını belirtti.

Serhat Yıldırım

Sağlık personeli yetersiz olduğu için 20 günden önce randevu alamadıklarından şikayetçi olan Yıldırım, yetkililerin duruma bir çözüm bulmalarının artık zorunlu hale geldiğini söyledi.

Yıldırım, "Adam belki kalp krizi geçiriyor, ama doğru dürüst bakılmadan ambulansla Elazığ’a sevk ediliyor. Sorunlarımızı aktaracağımız ciddi bir muhatap bulamıyoruz. Kovancılar kışın 40 bin nüfus ile Elazığ’ın en büyük ilçesi konumundadır ama hastanemiz yetersiz, sağlık personeli yetersiz. Bugün bir göz doktoru bulamıyoruz. Ortopedi için haftada bir gün sıra bekliyoruz. O da sıra bize gelmiyor, randevu alın gelin diyorlar. Telefon açıyoruz 20 günden önce randevu vermiyor, adam evde acılar içinde yatıyor. Veyahut Elazığ’a sevk ediyor. Adamın maddi durumu iyi değildir belki. Üroloji doktorumuz burada yok, çocuk doktorumuz yok. Daha önce bir bayan çocuk doktoru vardı. Çocuğum doğmadan önce eşimi kontrole götürdüm. Bize ‘Çocuğun durumu iyi değil, anne karnında ölebilir hemen Elazığ’a kaldırın’ dedi. Elazığ’a getirdik, öyle bir durumun olmadığını belirttiler. Söz konusu doktor mesleki yeterliliği olmadığı için tayinini istedi gitti. İlçe halkı bu doktoru sürekli olarak şikâyet ediyordu. Şu an daimi kalan bir çocuk doktoru yok. Vatandaş ya Elazığ’a veya acile gider sonra evine gelir. Sağlık ocağına gidersiniz orda da herhangi bir müdahale yapılmıyor. Eczanelerde ilaçlar çok pahalı. Adam sigortasını tam yatırıyor. Bir muayene oluyor, ilaç alacak, 50 TL borçlanma çıkarıyorlar. Bu nedir? diye soruyorsun, senin muayene borcun var diyorlar. Bunun yanında şu ilacı sigorta ödemiyor, bu ilaç emeklilere ödenmiyor şeklinde vatandaştan para alınıyor. Biz buna karşıyız. Yetkililerin bu duruma müdahale etmesini istiyoruz." (İLKHA)