BATMAN- Şirinevler Mahallesi`ndeki Toptancılar Sitesi`nde 3 Mayıs 2004`te yeraltındaki gaz sıkışmasından dolayı yaşanan patlamada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 24 kişi yaralanmış ve çok sayıda işyerleri zarar görmüştü. Aradan 9 yıl geçmesine rağmen tehlikenin ve mağduriyetlerin giderilmediğini ileri süren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, toptancılar sitesi esnafı, STK ve oda temsilcilerinin katılımıyla saat13.00`da basın açıklaması yaptı.


Basın açıklamasından önce Batman Toptancılar Sitesi Derneği Başkanı Hüseyin Kara söz alarak, yaşanan patlamadan dolayı çok mağdur olduklarını ve patlamadan dolayı yaşanan sorunların gün yüzüne çıkması gerektiğini belirtti.


Basın açıklamasını Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş okudu. Kavuş, patlama ile birlikte toptancı esnafı ve iki mahalle sakinlerinin mağdur olduklarını ifade ederek, "Mağduriyetler kısmı olarak giderilmişse de, soruna köklü çözüm bulunmamıştır. Patlamanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen belirsizlik halen devam etmekte, sorun unutturulmak ve üstü örtülmek istenmektedir. Bu sorumsuzluk örneği ve belirsizlik her an daha büyük patlamanın olabileceği endişesi yaratıyor. Korkuların ve belirsizliğin ortadan kaldırılması için de bir an önce yeraltından su numuneleri alınarak analiz edilip tehlikenin boyutu belirlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır" dedi.


Bulundukları alanın insani hayatı ve sağlığı açısından ciddi anlamda bir tehlikenin söz konusu olduğunu vurgulan Kavuş, "Patlamanın olduğu dönemde açılan kuyulardan havaya yayılan gazın ve geçmişte toprağa sinen petrol türevlerinin kanser ve ölümcül hastalıklara neden olduğu da bir gerçektir. Bu sorunun nihai çözümü tehlikenin olduğu alanın doğal afet kapsamına alınıp, istimlâk edilerek yeşil alana dönüştürülmesidir" ifadelerini kullandı.


Basın açıklamasının ardından BATSO Başkanı Osman Nasıroğlu, patlamada hayatını kaybedenlere Allah`tan rahmet dileyerek BATSO olarak defalarca sitedeki patlamadaki sorunları gerekli mercilere yazılı ve sözlü olarak ilettiklerini söyledi. Toptancıların sorunlarına yönelik bu güne kadar başarıyı elde edemediklerini dile getiren Nasıroğlu, bu konunun takipçisi ve her zaman yanlarında olacaklarını kaydetti.


Konuşmaların ardından STK temsilcileri ve katılımcılar, patlamada hayatını kaybedenler için olay yerine karanfiller bıraktılar. (M. Fatih Akgül-İLKHA)