Türkiye vatandaşlarının Almanya `nın 1960`larda göç imkanı tanımasıyla başlattığı gurbet yolculuğu tersine dönüyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ , Türkiye `den Avrupa ülkelerine iş amacıyla gidişlerin sürdüğünü ancak istatistiklere bakıldığında göç trendinde bir yavaşlama olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Nitelikli bir geri dönüş var. Avrupa`nın üniversitelerinde iyi eğitim almış, iyi yetişmiş insanlarımızdan daha fazla dönüş var Türkiye`ye. Tabii bundan fevkalade mutluluk duyuyoruz" dedi.

Bozdağ, "Avrupa`daki ekonomik krizin etkisinin yanı sıra Türkiye`deki siyasal istikrarın, yönetimde, ekonomide istikrar ve güçlü bir değişimin olması, her alanda olumlu gelişmelerin yaşanması, bu geri dönüşleri teşvik eden bir unsur olarak gözüküyor" diye konuştu.

Türkiye ve Almanya`da konuyla ilgili kurumların yaptıkları çalışmalara göre, 2006 yılına kadar Almanya`ya göç eden Türk vatandaşlarının sayısı Almanya`yı terk edenlerden fazla olurken, bu yıldan sonra tersine bir durum gerçekleşti.

Çalışmaya göre 2009`da 35 bin 410, 2010`da 31 bin 754 ve 2011 yılında 32 bin 756 Türkiye vatandaşı Almanya`yı terk etti. Bu sürede toplam 99 bin 920 Türkiye vatandaşı Almanya`dan Türkiye`ye döndü.