Son yıllarda teknolojinin hızla gelişerek hayatımızda büyük yer edinmesinin, beraberinde yeni sorunların da ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Sütçü, özellikle büyük hızla yayılan dijital oyun bağımlılığının çocukları ve gençleri ciddi şekilde olumsuz etkilemeye başladığını söyledi.

Öğrencilerin dijital oyunlara ilgilerinin artmasıyla yaşanan sorunların ileri düzeye ulaştığına işaret eden Sütçü, özellikle bu konuda anne ve babaların şikâyetlerinin arttığını belirtti.

“Çocuklar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır”

Çocuklar veya gençlerin tanımadıkları kişilerle temasa geçtiğinde istismara veya siber zorbalığa maruz kalabildiğine dikkat çeken Sütçü, şöyle devam etti:

“Şiddet içerikli oyunlarla meşgul oldukça şiddet normalleşmeye hatta başvurulması gereken bir yöntem olmaya başlamakta, gerçeklik duygusundan uzaklaştıkça oluşturdukları sanal dünyalarında çok tehlikeli eylemlere yönelebilmektedirler. Ayrıca, okulu ihmal etme, asabiyet ve konsantrasyon sorunlarının yanı sıra obezite, görme ve iskelet sisteminde bozukluk gibi fizyolojik rahatsızlıklar ve aile ile geçimsizlik gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedirler.”

Bu tehlikeli durum karşısında herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Sütçü, çocuklar ve gençler çok yakından takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Anne ve babalar çocuklara rol model olduklarını unutmamalı”

Okula devamsızlık durumunda gecikmeden velilerin haberdar edilip, devamsızlık sebebi veya öğrencilerin başarı seviyesinde yaşanan düşüşlerin sebepleri ise iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Sütçü, şu ifadeleri kullandı:

“Velilerle sıkı bir iletişim kurulmalıdır. Ancak bu konuda en büyük görev hiç şüphesiz anne ve babalara düşmektedir. Anne ve babalar çocuklara rol model olduklarını unutmamalı ve çocukların kendilerini taklit ettiklerini bilmelidir. Bu yüzden evde çocuklarının yanında sık sık telefonla meşgul olmaları çocuklarda da telefona ilgiye sebep olmaktadır. Anne baba evde çocukların yanında mümkün mertebe telefonla meşgul olmamalı ve vakit geçirmeleri için çocuklarına gereğinden fazla sürede telefon vermemelidirler.”

“Çocuklar telefon, tablet veya bilgisayarların insafına terkedilmemeli”

Anne ve babaların, rahatından taviz vermemek için daha küçük yaşlarda ellerine tutuşturdukları telefonlarla iki, üç yaşından itibaren çocukların sanal oyunlara alıştırıldığına işaret eden Sütçü, “Çocuklar en hareketli geçirmeleri gereken zamanlarını saatlerce bu oyunlara harcayarak birçok sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Bu olumsuzluklara meydan vermemek için anne babalar çocuklarla çeşitli aktiviteler yaparak verimli vakit geçirmeye özen göstermelidir. Aksi takdirde telefon, tablet veya bilgisayarların insafına terkedilen çocuklarda onulmaz yaralar açılmakta ve tüm hayatları olumsuz etkilendiği gibi toplumsal sorunlara da sebep olunmaktadır.” diye konuştu.

“Çocukların oyun ve eğlenceye olan ihtiyaçları da göz ardı edilmemeli”

Çocukların oyun ihtiyaçlarının da unutulmaması gerektiğini belirten Sütçü, son olarak şunları kaydetti:

“Tabi bütün bunlarla beraber çocukların oyun ve eğlenceye olan ihtiyaçları da göz ardı edilmemeli ve mümkün mertebe bu ihtiyaçları doğal yollardan karşılanmalıdır. Bunun için de çocuklar bütün vakitlerini evde geçirecek şekilde eve hapsedilmemeli, kendi akran grupları ile etkileşim içerisinde olacakları sağlıklı ortamlar oluşturmaya gayret edilmelidir.”(İLKHA)