VAN - Dicle üniversitesinde PKK/BDP`li DÜÖ-DER öğrencileri tarafından kutlu doğum afişi asmak isteyen Bilge Gençlik Kulübü üyelerine `Burada bizden izinsiz bir şey yapamazsınız" denilerek saldırıda bulunulmuş, büyüyen olaylar neticesinde yine aynı zihniyet tarafından Bilge Gençlik kulübü üyelerinden 2 kişi bıçaklanarak yaralanmıştı.


Dicle Üniversitesi Rektörü Prof Dr Ayşegül Jale Saraç, olaylar sonrası yaptığı basın açıklamasında DÜÖDER adlı öğrenci grubunun üniversitede hâkimiyet kurmaya çalıştığını belirterek, "Olumsuzlukların suçlusu öğrenciler arasında hâkimiyet kurmak isteyen bir grubun buranın hâkimiyeti biziz, burada kararları biz veririz gibi sözler söyleyen ve hâkimiyet kurmak isteyenlerdir" demişti.


DÜÖ-DER`in başlatmış olduğu provokatif eylem Türkiye`de birçok üniversiteye sıçramış ve yapılan eylemlerde İslam`ın kutsallarına saldırılmıştı. Bu eylemlerden biri de PKK/BDP`li Yüzüncü Yıl Öğrenci Derneği (YÖDER)`in Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde düzenlediği eylemlerdi. Yapılan bu eylemlerde "Kahrolsun şeriat" sloganları atılmış ve İslam`ın kutsallarına hakaret edilmişti. Yine yapılan eylemde YÖDER`liler "Mediko bizimdir, Bizim kalacak" şeklindeki sloganlarıyla üniversitede bir hâkimiyet alanı kurmaya çalıştıklarını ortaya koymuştu.


YÖDER üyelerinin üniversite içerisinde daha önce kullandıkları Mediko kantini ve kafeteryasının rektörlük tarafından memur ve personellere tahsis edilmesi öğrencilerin tepkisine neden olurken, Tutku FM`de sunuculuğunu Salih Geçken`in hazırladığı programa stüdyo konuğu olarak katılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, söz konusu öğrenci derneğinin üniversite hâkimiyet alanı kurmaya çalıştığını söyleyerek kendilerine ait olmayan bir yerin "Benim mekânım" diye sahiplenmelerinin doğru olmadığını ifade etti.


"İsmimizi bundan sonra kullandırmayacağız"
YÖDER`li öğrencilerin "Hoca yoklama istiyor" yalanıyla yazdıkları dilekçelerin altına imza attırdıklarını söyleyen Rektör Battal, bu derneğin üniversiteyle hiçbir alakasının olmadığını belirterek, "Gazetelerde de okuduk. Bizim öğrencilerimizin dışarıda kurdukları YÖDER var. Şimdi bu derneğin bizim üniversitemiz açısından bir resmi tarafı yok, üniversitemize bağlı değil. Üniversitenin derneği değil. Üniversite böyle bir dernek kurmaz da. Bu nedir peki? Bizim için muhtarlar derneğiyle aynıdır. Hatta aslında ismimizi bundan sonra kullandırmayacağız. Çünkü yanlış noktalara çekilebiliyor fakat bu bahsedilen gazetelerde geçmişte çok ciddi sıkıntılarda oldu" dedi.


"Burası bizim" mantığıyla öğrenciler dövüldü"
Üniversitede hâkimiyet kurmak isteyen öğrencilerin "Burası bizim" mantığıyla bazı öğrencileri dövdüğünü aktaran Rektör Battal, "Ben bunlara müsaade etmem. Bunlar hepsi benim çocuğum o çocukların arasında en küçük huzursuzluk beni rahatsız eder. Olay bu, yoksa ben evimi çocuklara vermiş bir insanım. Biliyorsunuz deprem sürecinde kendim konteynerde kaldım, gerekirse bu günde veririm evimi. Hiçbir zaman çocuklarımı mağdur etmem. Bu çocuklarımızı birileri biraz hareketlendirdi. Bu beni üzüyor. Ben öğrencilerime diyorum ki, hangi sorunuz varsa bana ulaşabiliyorsunuz. Bize gelen şikâyetler oldu, tabak falan kırmışlar. Devlet malına zarar verdikleri için mecburen inceleme başlattık." diye konuştu. (Fırat Arslan - Murat Dalgın - İLKHA)