BATMAN - Emniyet-Sen`i kuran polislerin meslekten ihraç edilmesinin ardından KESK Batman Şubeler Platformu adına Eğitim Sen Şube Başkanı Bülent Hatun konuya ilişkin basın açıklaması yayınladı.

 

`İleri demokrasi` nutuklarına rağmen Türkiye`de sendikal hak ve özgürlüklerin her geçen gün daha fazla sınırlandığını ileri süren Hatun, "Bir taraftan çalışanların haklarını budayan düzenlemeler birer birer hayata geçirilirken, diğer taraftan sendikal hak ve özgürlükleri için mücadele edenler üzerindeki baskılar tüm hızıyla sürüyor. Son olarak Emniyet - Sen kurucusu 6 polisin Emniyet Genel Müdürlüğü kararı ile tamamen hukuksuz olarak meslekten ihraç edilmeleri, örgütlenme hakkını kullanmak isteyenlerden duyulan korkuyu bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi.

 

Emniyet mensuplarının hak arama örgütü olarak kurulan Emniyet-Sen`in kurulduğu ilk günden bu yana çeşitli baskılarla karşılaştığını kaydeden Hatun, "Hatta Emniyet -Sen`in kuruluşu için valiliğe henüz başvuru bile yapılamamışken Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir genelge çıkarılarak, sendikaya üye olacaklar disiplin soruşturmasıyla tehdit edilmiştir. Emniyet Sen`in kuruluşundan sonra da baskılar artarak sürmüştür. Emniyet Genel Müdürlüğü`nce genel başkanı dâhil Emniyet -Sen kurucularının görev yerleri değiştirilmiş, sürgün ve baskı ile sendikacılar `hizaya çekilmek` istenmiştir. Tüm baskılara rağmen mücadelesini sürdürme kararlılığında olan Emniyet-Sen`lileri sindirmek için son olarak kurucu 6 polis hakkında meslekten ihraç kararı verilmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Açıklamasının devamında, "Demokratik haklarını kullanarak yaptığı her eylem ve etkinlik dava konusu haline getirilen, sendikal faaliyetleri `suç` olarak görüldüğü için toplam 93 yönetici ve üyesi hala hapiste olan bir konfederasyon olarak akıl tutulmasının ürünü olan bu çağdışı tüzüklerin, yasaların, fiili uygulamaların hiç de yabancısı olmadığımız bilinmektedir. Bu noktada Anayasa`nın 90. maddesine göre iç hukukun üzerinde olduğu kabul edilen, başta Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşme ve anlaşmalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere ülkemizin altında imzası bulunan sözleşme ve anlaşmalarda örgütlenme özgürlüğünü teminat altına alan düzenlemeleri uzun uzun anlatmaya gerek yoktur." şeklinde konuştu.

 

Hatun son olarak, "Bu bağlamda KESK olarak, Emniyet-Sen kurucusu 6 polisin hukuksuz-mesnetsiz bir şekilde meslekten ihraç edilmesini kınıyoruz. Başta İçişleri Bakanı ve Çalışma Bakanı olmak üzere tüm yetkilileri bu hukuksuzluğa karşı göreve davet ediyoruz" çağrısında bulundu. (Sezer İlbasan - İLKHA)