Yerel seçimler yaklaştıkça partilerin muhtemel büyükşehir adayları da konuşuluyor. Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, AK Parti `de İstanbul adaylığı için öne çıkan 4 ismi bugünkü köşesine taşıdı. İşte köşe yazısının bir bölümü...

İlk sırada ilginç bir isim var: İstanbul`un Başbakan Erdoğan`dan sonra tek bakanı olan Egemen Bağış . AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, üç dönemi doldurduğu için aylar önce açık açık olmasa da İstanbul`u istediğini ima etti. Teşkilatlarla yoğunlaşan ilişkisi ve halka yönelik çalışmaları da bunu gösteriyor. Bağış`ın bu çabaları ve ılımlı-liberal kimliği İstanbul`un merkezinde yer alan laik seçmenden de oy alabileceği biçiminde yorumlanıyor. Ama en büyük şansı Başbakan Erdoğan`a yakınlığı. Son dönemde Başbakan Erdoğan`ın "yüksek yapılaşma" nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne yönelttiği eleştiriler de bu şansı artırıyor.

İkinci sırada da bir bakan var: Binali Yıldırım . Gerçi adı daha çok İzmir için geçiyor ama onun İstanbul`u istediği de sır değil. Üç dönem bakan olması, ulaştırma ve haberleşme alanındaki büyük atılımlarıyla her kesimin ilgisini çeken Yıldırım`ın şansını artırıyor. İstanbul`daki yeni havaalanı, Marmaray ve Üçüncü Köprü yatırımlarıyla da adı ön planda. Bu yatırımların ve şansının İstanbul adaylığı getirip getirmeyeceği ise seçim sürecindeki değişkenlere bağlı. En önemli etken de CHP`nin adayının kim olacağı.

Gelelim üçüncü isme: İstanbul tarihinde iki kez üst üste başkanlık yapan tek isim: Kadir Topbaş . O da üçüncü kez aday olmak istiyor. Birinci handikapı tam da bu. Kamuoyu yoklamalarında adının ilk sırada çıkması önemli bir şans ama o şansın adaylığa dönüşmesi iç ve dış rakiplerinin performansına bağlı. Avantajı, İstanbullular tarafından biliniyor olması ve mütevazı kişiliği. Dezavantajı ise kenti yönetmede ve yüksek yapılaşma konusunda yoğun eleştiri alması.

AK Parti`nin İstanbul`u isteyen dördüncü ismi ise İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu . Babuşçu, her ne kadar bu isteğini kamuoyuna açık deklare etmese de siyaset kulislerinde adı hep konuşuluyor. Teşkilatçılığı ve geçen dönem herhangi bir mevki beklentisine girmemesi bu dönem şansını artırıyor.