Fatih’te bir otelde gerçekleştirilen basın toplantısına, Kudüs raporunu hazırlayan Kudüs Araştırmacısı Dr. Fahri Abu Diyab, Kudüs Araştırmaları Uzmanı Dr. Ali İbrahim, Aksa Bilgi Merkezi Müdürü Dr. Rıdvan Jamal Amro, Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

2021 yılı içerisinde işgal altındaki Kudüs'ün Yahudileştirilmesi için yerleşimci grupların şehrin tarihi ve demografik yapısını değiştirmeyi amaçlayan fiili çalışmaların, baskı ve şiddetin arttığına dikkat çekilen raporda, İslam dünyası ve uluslararası toplumun, geçtiğimiz yıl patlayan ve 2021 yılında da etkisini gösteren küresel salgın ile meşgul olmasını fırsat olarak değerlendirildiği, siyonistlerin Kudüs halkı üzerinde baskı kurduğu vurgulandı.

Raporda; Bazı Arap ülkelerinin siyonistlerle yürüttüğü "normalleşme" sürecini ve uluslararası toplumun Yahudileştirme politikalarına sessiz kalmasını fırsat bilen işgal yönetiminin Kudüslü Müslümanlara yönelik faaliyetlerini rahatça sürdürebildiği kaydedildi.

Raporla ilgili bir sunum gerçekleştiren Mirasımı Derneği Genel Başkanı Muhammed Demirci, Kudüs'ü çevreleyen Şeyh Cerrah, Silvan ve Vadi El Cevz Mahallelerinin geçtiğimiz yıl işgal yönetiminin hedefinde olduğunu, esasen işgal altındaki toprakların genelinde el koyma, yıkım ve kamulaştırma çalışması hız kesmeden devam etse de, medyanın gündeminde olması ve "Müslümansızlaştırılmış bir Kudüs" inşa etmek için verilen mücadelede Kudüs'teki faaliyetler diğer bölgelere göre daha çok dikkat çektiğini kaydetti.

"Müslümanların arazilerine el konulup evleri için yıkım kararı çıkartılarak göçe zorlanıyorlar"

Demirci, "Kudüs'teki işgal belediyesi, bünyesindeki İsrail Toprakları Dairesi İnşaat ve Planlama Komisyonu, bu el koyma ve göçe zorlama politikasının yürütücüsü olarak faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. Buradaki asıl amaç, yeni Yahudi yerleşim bölgeleri inşa etmek, mümkün olduğu kadar Yahudi yerleşimci ikamet ettirmek ve Müslümanların yaşadıkları mahalle ve sokakları çembere alıp sıkıştırarak göçe zorlamak. Şeyh Cerrah Mahallesinde 56, Silvan Mahallesinde 84 eve tahliye emri verilirken, kadim Kudüs'ü çevreleyen yerleşim birimlerinde toplam 473 eve yıkım kararı, 780 eve de hem yıkım kararı hem de para cezası verildi. Önceki yıllarla birlikte toplamda 23 bin 253 eve yıkım kararı verildi. Son olarak haklarında yıkım kararı verilen evlerin yıkımı gerçekleşirse önceki yıllarla birlikte toplam 115 bin Kudüslü evsiz kalmış olacak. Müslümanların çoğalan nüfusu ile birlikte kendi arazilerine ev yapmak için yaptığı başvurular, işgal belediyesi tarafından görmezden gelindi. 2021 yılında 473 evin yıkım kararı verildi. 652 Kudüslü ruhsat istedi. Bunlardan 9 tanesine onay verildi. 42 başvuru hiç bakılmadan beklemeye alındı. 601 başvuru ise reddedildi. 2021 yılında 162 ev yıkıldı. Bu evlerden 108'i işgal belediyesi, 54 tanesi ise sahipleri tarafından yıkıldı. Belediye her yıktığı evin metrekaresi başına bin şekel (317 dolar) aldı. Ekonomik imkânı olmayan Müslümanlar, yıkım parası veremeyecekleri için kendi evlerini kendileri yıkmak zorunda bırakıldı." dedi.

"El konulan ev ve arazilerde Yahudi yerleşim birimleri inşa ediliyor"

Kudüs'te Yahudi yerleşim birimleri inşa etmek maksadıyla; İşgalci Kudüs Belediyesi, Doğal Çevre İdaresi, Tarih Koruma İdaresi ve bazı Siyonist yerleşimci örgütler tarafından, "Kalandiya Havalimanı çevresinde, Beyt Safâfa, Telletü’l Fransiyye, Cebelü’l Mükebbir, Umm Tûba,  el- Velce, el- İseviyye,  Şufât, Beyt  Hanîna, Cebelü’l  Meşârif, Şeyh Cerrâh ve Keremü’l Müfti"  mıntıkalarındaki 14 bin 870 dönüm araziye el konulduğunu hatırlatan Demirci, gasp edilen bu araziler üzerine 19 bin 243 yerleşim birimi inşa edilmesi için onay verildiğini, bu projelerin bir kısmının inşasına başlandığını ifade etti.

Mescid-İ Aksa altındaki kazılar ve Yahudileştirme faaliyetleri

İşgal yönetiminin Kudüs'ün İslami tarihini ve kimliğini ispat eden delilleri ortadan kaldırmak için çok sayıda çalışma yürüttüğnü söyleyen Demirci, "Kudüs'ü Yahudileştirimek için kurulan Elad Örgütü, Silvan Mahallesi mıntıkasından başlayıp Meğâribe Kapısı’na dolayısıyla da Burak duvarına ulaşan 2 tünel inşasını bitirmiş durumda. Aynı örgütün yürüttüğü üçüncü tünelin inşası sürmektedir. Bu tünel ise, Mescid-i Aksa'nın güneydoğu  mıntıkasındaki Aynu'l Azra  (Azra Pınarı) mıntıkasından başlayıp Mescid-i Aksa'nın güney surlarındaki Emevi Sarayları altına kadar uzanmaktadır. Yapılan bu kazılar sebebiyle bölgede bulunan 83 evde çatlaklar oluştu. Mescd-i Aksa'nın el Hadid Kapısı önündeki tarihi taşlar çöktü. 9 sokak ve cadde ismi İbranice olarak değiştirildi. Diğer yandan yürüttükleri Keydem Yaruşelayim (İlk Önce Kudüs) Projesi çerçevesinde Mescid-i Aksa'nın güney surlarına 100 metre uzaklıkta 15 bin metrekare üzerine 6 katlı bir Yahudi merkezi inşa etmeyi ve Mescid-i Aksa’nın ayrılmaz parçası olan Burak Duvarı önündeki sahada onlarca evden oluşan yüzlerce yıllık Meğaribe Mahallesi bin 967 de gasp edilerek yıkılarak bu alan oluşturuldu. Yahudi kadınlar ve ıslahçı Yahudiler için özel ayin alanı açmayı planlıyor. Özetlenebilecek diğer Yahudileştirme Planları; Mescid-i Aksa'nın Batı surlarına 200 metre yakınlıktaki bir alana 'israilin gururu' adlı kubbeli ve görkemli bir sinegog yapılması. Buradaki amaç, Kudüs panaromasında şaheser bir görüntü veren 144 dönümlük Mescid-i Aksa Külliyesi manzarasının önünü kesmek. Mescid-i Aksa'nın doğu tarafına düşen, Kudüs İslam Vakıfları'na ait olan Tantûr Firavn” mıntıkasında 250 adet hayali Yahudi mezarı inşa etmek. Yusufiyye İslam mezarlığını bozarak halka açık bahçe haline getirmektir." diye konuştu.

Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller

Demirci, "Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekânsal olarak bölmek, işgal devletinin tüm kurumlarının ve Siyonist örgütlerin ana hedefidir. İşgal mahkemesinin Siyonistlere Mescid-i Aksa içinde açıktan Talmud ayini yapma izni vermesi üzerine, Mescid-i Aksa içinde çok tehlikeli gelişmeler yaşandı. Ramazan ayında planlanan baskın, büyük bir direnişle karşılaşınca gerçekleştirilemedi. Fakat günlük yapılan baskınlarla 2021 yılında 37 bin Siyonist Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Mescid-i Aksa'ya yönelik diğer ihlaller şu şekilde gerçekleştirildi; İşgal polisi Mescid-i Aksa içinde onarım yapılmasına 42 defa engel oldu. Mescid-i Aksa Onarım Dairesi Başkanı ve 9 tamir işçisi tutuklandı. İslam Vakıfları güvenlik görevlileri sıfatıyla Mescid-i Aksa kapılarında görev yapan 29 güvenlik görevlisi hakkında uzaklaştırma ve tutuklama kararı verildi. İşgal polisi Mescid-i Aksa kapılarını farklı zaman dilimlerinde ve farklı süre uygulayarak 9 defa kapattı. Mescid-i Aksa hoparlörlerinin kablolarını kesti. Mescid-i Aksa içinde namaz kılan cemaate 8 defa saldırdı. Çeşitli gerekçeler öne sürülerek, Müslümanlardan 327'si Mescid-i Aksa'dan, 15'i Kudüs'ten, 33'ü de kadim Kudüs'ten uzaklaştırma cezası aldı." şeklinde konuştu.

Hak ihlalleri ve baskıların yanı sıra 349 Müslüman şehit edildi

İşgalcilerin başta Silvan, Cebelü’l Mükebbir ve el- İseviyye Mahalleleri olmak üzere, Müslümanlara ait mahallelerde ev baskınlarını rutin hale getirdiğini aktaran Demirci, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Bu yıl 517 eve baskın düzenlendi. Dükkân, fabrika, atölye gibi ticari müesseselere 214 defa baskın yapıldı. Bu evlere ve ticari mekânlara 14 milyon 300 bin Şekel (4 milyon 600 bin dolar) ceza ve vergi kesti. İşgal kuvvetleri 2021 yılında Kudüs’te yapılmak istenen konferans, seminer, kutlama şöleni gibi etkinliklere izin vermedi. Bu kapsamda 24 salon programı iptal edildi. Kudüs’te kültür, spor, yardım alanlarında faaliyet yapan 13 Sivil Toplum Kuruluşunu kapatıldı. 2021 yılı, Kudüs ve Mescid-i Aksa mücadelesi veren Müslümanlar için oldukça çetin geçti. 12’si Mescid-i Aksa'nın kapılarında, 337'si de Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün özgürlüğü mücadelesi verirken işgal altındaki Filistin toprakları, Batı Şeria ve Gazze bölgesinden olmak üzere toplam 349 Müslüman şehit edildi. Ev ve işyeri baskınlarında 105’i kadın, 491’i çocuk toplam 2401 Kudüslü Müslüman tutuklandı. İşgal yönetimi, çeşitli suçlamalarla hayatını kısıtladığı 32’si çocuk 59 Kudüslü Müslümana ev hapsi cezası verdi.

Yoksulluk oranı yüzde 85

Yılardır Müslümanlara yönelik uygulanan ekonomik ambargo ve salgın sürecinin etkisiyle önceki yıl yüzde 79.6 olan yoksulluk oranının yüzde 85'e çıktığını vurgulayan Demirci, "Önceki yıl 17 bin civarında çalışabilir Kudüslü işsizken, bu yılki işsizlik rakamı 21 bine yükselerek yüzde 24 oranında artış gösterdi. İşgal hükümeti sağlık bakanlığı, Kudüs’ün asıl sahipleri dâhil tüm halkı zorunlu olarak aşıladı. Geçtiğimiz yıl 132 Kudüslü Coronavirus nedeniyle hayatını kaybederken, vefat sayısı bu yıl 136’ya yükseldi. Kudüs ve civarında yaşayan Müslümanların ekili ve dikili arazileri işgalci fanatik Yahudilerin baskınlarına neden oldu. 2600 civarında yetişmiş zeytin ağacı, hasat döneminde kesilerek veya yakılarak yok edildi.

Mirasımız Derneği'nin 2021 yılı faaliyetleri

2021 yılının üç ayları ve Ramazan ayını içerisinde son yılların en büyük saldırısı altında olan Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın başta Türkiye olmak üzere dünyada vicdan sahibi insanların gündeminde olduğunu, Kudüslü Müslümanların canları pahasına gerçekleştirdikleri büyük direniş sonucu amacına ulaşamadığını vurgulayan Demirci, Kudüs'e yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili de şunları kaydetti:

"Direniş sürecinde en büyük vazifelerden birini de, ekonomik zorluklar nedeniyle kapanmanın eşiğine gelen Makasıd Vakıf Hastanesi görmüştü. Binlerce yaralı Makasıd Hastanesi acil servisine alınıp tedavileri burada gerçekleştirilmişti. Acil Yardım kodu ile başlattığımız yardım kampanyası neticesinde temin ettiğimiz 1 milyon 175 bin TL değerindeki ilaç ve tıbbi ihtiyaç malzemelerini, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer'in nezaretinde hastane yetkililerine teslim ettik. Binlerce gönüllümüzün destekleri ile başta Ramazan ayı olmak üzere yıl boyunca devam ettirdiğimiz kumanya yardımlarını, ihtiyaç sahibi 14.375 aileye ulaştırdık. Mobil ekiplerimizle Ramazan boyu Kudüs’te ve Kudüs’e bağlı Şufat Mülteci kampında yaşayan ihtiyaç sahibi 12 bin 635 aileye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Kadir Gecesini ihya etmek için Mescid-i Aksa'ya gelen binlerce Müslümana iftarlık ve sahurluk ikramı yaptık. 88 aileye 174 bin TL Fitre, 305 aileye 920 bin TL Zekât ulaştırdık. Ramazan ve Kurban bayramlarında başta yetimler olmak üzere 915 ihtiyaç sahibi çocuğu bayramlık ve bayram harçlığı ile sevindirdik. Kurban bayramında İslami usullere göre ve hijyenik ortamlarda kesilen kurbanları Kudüslü ihtiyaç sahibi 8 bin 970 aileye paylaştırdık. 181 aileye hayırseverlerin destekleriyle yıl boyunca nakdi yardım yaptık. Okulların açıldığı dönemde ihtiyaç sahibi 703 çocuğa içerisinde eğitim seti olan çanta hediye ettik. Talepte bulunan Müslüman ailelerin arazilerine bin 280 zeytin ağacı fidanı diktik. Bu şekilde sürdürülebilir ekonomik katkı sunmayı hedefliyoruz. Fidan dikimlerimiz her yıl Ekim ayında başlayıp Mart ayına kadar devam ediyor. Kış yardımları kapsamında bin 150 aileye battaniye, ısıtıcı ve kışlık giyecek yardımı yaptık." (İLKHA)