Esnaf ziyaretinde bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, burada esnafın ve halkın yoğun bir teveccühü ile karşılaştı. Burada esnafla bir süre sohbet eden Yapıcıoğlu, sorunlarını dinledi.

Yapıcıoğlu’na yaşadıkları sıkıntıları anlatan esnaf, son aylarda döviz kurundaki artış nedeniyle işlerinde büyük bir oranda düşüş yaşandığını, eskisi gibi iş yapamadıklarını anlattı. Sadece esnafın değil tüm herkesin ekonomideki sıkıntılardan etkilendiğini ifade eden esnaf, yaşadıkları bu sıkıntıların son bulmasını istedi.

Zekeriya Yapıcıoğlu

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ekonomideki sıkıntıların giderilmesi için üretime dayalı bir ekonomi modelinin geliştirilip; acilen israf ve yolsuzlukların önünün alınması gerektiğini söyledi.

“Dövizin düşmesi sevindirici”

Son günlerde neredeyse ülkenin tamamının gündem konularından bir tanesinin döviz olduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Dövizin çıkışından şikâyet edenlerin bir kısmının, düşerken yine şikâyet etmeleri aslında ibretlik bir şeydir. Dövizin düşmesi elbette sevindirici bir şeydir. Çünkü döviz çıktığı dönemde de bizim kanaatimiz yine aynıydı ve değişmedi. Bu normal bir çıkış değildi, anormal bir çıkıştı. Ekonomik tablolar ile izah edilemeyecek derecede çok hızlı bir şekilde döviz tırmanıyordu. Bunun önemli bir kısmı psikolojik nedenlerle gerçekleşiyordu.” diye konuştu.

“Yapılan müdahale ile dövizin düşmesi iyi olmuştur ama kafalar rahat değil”

TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesinin ekonomik tablolarla açıklanabilir bir durum olduğunu ancak çok fazla yükselmesinin de elbette anormal bir durum olduğunu vurgulayan Yapıcıoğlu şöyle devam etti:

“Yapılan müdahale ile dövizin düşmesi iyi olmuştur. Ziyaret ettiğimiz esnafın da döviz hareketliliği ile ilgili şikâyeti oldu. Esnaf, daha önce fiyatlar çok hızlı yükselirken tedarikçilerden ya da üreticilerden mal temin etmekte ya da satın almakta zorlandığını, sürekli fiyat yükselecek diye kimse elindeki malı çıkarmadığını belirtti. Esnaf, ‘Şu anda piyasa duruldu. Döviz düşünce kısa bir zamanda olsa durulma olur ve daha sonra bir denge gelir. Bundan sonra artık mal üretenler daha rahat bir şekilde piyasaya mal vermeye başlarlar.’ diyor. Ancak elinde parası da olanlar şu anda tam olarak ne yapacakları konusunda kafaları henüz net değil.”

“Esnaf denge bekliyor”

Dövizin düşmesinden sonra kısmen de olsa psikolojik bir rahatlama olduğunu ancak tekrar yükselme veya düşme konusunda esnafın bir beklentisinin olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, şunları kaydetti:

“Bu soru işaretleri giderildikten sonra tam bir rahatlama sağlanırsa ben inanıyorum piyasa rahatlayacaktır ve dengesini bulacaktır. Esnafta o dengeyi bekliyor. Bu denge oluşmadan insanlar elindeki parayı harcamaya çok yanaşmıyor. Bir hareketlilik olur diye bir beklenti vardır. Ümit ediyorum dövizin düşüşü kalıcı hale gelir hatta biraz daha aşağı düşer diye bir beklenti vardır. İnşallah o beklentiler boşa çıkmaz.”

“Üretirsek ekonomi rahatlayacaktır”

“Eğer büyüme sadece inşaatla ya da ithalatla olacaksa, bu eğer istihdama ve üretime ciddi bir katkı sağlamayacaksa bu büyümenin uzun vadede bir şey ifade etmediğini, sürdürülebilir olmadığını defalarca dile getirdik” diyen Yapıcıoğlu, “Eğer üreterek, ihraç ederek büyürsek ve cari açığı kapatırsak inşallah uzun vadede ekonomi ciddi anlamda rahatlayacak. Bu hem istihdama, üretime, ihracata olumlu manada yansıyacaktır hem de cari açığın düşmesi daha kolay bir şekilde sağlanabilecektir.” dedi.

“Yolsuzlukların önü alınıp israf durdurulmalıdır”

Üretimin önemli olduğunu ancak israfın, yolsuzlukların önlenmesinin çok daha aciliyet arz ettiğine dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mutlaka o deliklerin kapatılması gerekiyor. Mutlaka yolsuzlukların önünün alınması gerekiyor. Kesinlikle hiçbir şekilde en küçük bir müsamaha gösterilmemeli ve mutlaka en tepeden en aşağıya kadar israf durdurulmalıdır. Küresel manada krizin yaşandığı, ayak seslerinin geldiği bir dönemde ayakta kalmak ve minimum düzeyde etkilenmek için bizim mutlaka bunları yapmamız gerekiyor.”(İLKHA)