Havaların soğuması ile birlikte soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların baş göstermesi ile beraber birçok bal üreticisi, bal tüketiminin bu hastalıklara karşı faydalı olduğunu belirtiyor.
Bal, polen, arı sütü gibi arı ürünlerinin birçok hastalığa şifa kaynağı olduğunu kaydeden bal üreticisi Cihan Altın, balın insan vücudu için çok faydalı olduğunu belirterek bütün vatandaşların bal tüketmelerini tavsiye etti.
"Balı bir gıda olarak değil, bir şifa kaynağı olarak görüyoruz"
Cihan Altın
Bal, polen, arı sütü gibi arı ürünlerinin birçok hastalığa şifa kaynağı olduğunu söyleyen Altın, "Bal zaten bilindiği gibi her derde devadır. Balı biz bir gıda olarak değil, bir şifa kaynağı olarak görüyoruz. Yani şimdi havalar değişken olduğu için, üst solunum yolu problemleri özelikle çocuklarda çok görülüyor. Bunun için bu ballı polenin yüzde 50’si bal, yüzde 50’si polendir. Bunun yanı sıra da arı sütü, arı sütü ile birlikte de propolisimiz var. Propolis ile birlikte macun haline getirilirse özelikle çocuklarda şu an bir salgın hastalık var. Bal, polen, arı sütü, bide bizim ilimiz karasal bir iklim olduğu için, ben aynı zamanda aktarıcılık da yapıyorum, kara biberi herkes günde 3-4 adet tüketirse, hem bu vücut sıcaklığını kontrol eder, hem de soğuklara karşı vücut direncini sağlar. Karabiberi de bal ile birlikte kesinlikle tavsiye ederim. Karabiber, zencefil, ama karabiber sadece bal ile birlikte tüketilirse karasal iklimde yaşayan insanların hem vücut sıcaklığını sağlar, hem de hastalıklara karşı koruyucu olarak da kullanabilirler." tavsiyelerinde bulundu.
"Aslında biz bu şifaları hastalandıktan sonra kullanıyoruz, oysaki hastalanmadan önce de kullanmalıyız"
Soğuk havalarda hem vücut sıcaklığımızı korumak, hem de vücut direncini artırmak için arı ürünlerinin etkili olduğunu belirten Altın, "Önümüz kış, bizim de kışımız çok sert ve uzun geçiyor. Öncelikle olmazsa olmaz, bal, polen, arı sütü, zencefil, zerdeçal, karabiber. Bunları set halinde herkes kendi evinde yapabilir. Yapamayanlara da biz burada yardımcı oluyoruz. Kendimiz üretici olduğumuz için balı veriyoruz, yanında da işte yeteri miktarda bu tozları veriyoruz. Kendi karışımlarını yapabilirler. Dediğim gibi zencefil, zerdeçal, karabiber, polen bu karışımları bir kış boyunca tüketebilirler. Aslında biz bu şifaları hastalandıktan sonra kullanıyoruz, oysaki hastalanmadan önce de kullanmalıyız ki kışı daha rahat geçirebilelim. Hastalanmadan önce bunu kullanmak lazım. Zaten ilimiz Ağrı bal cennetidir. Burada insanlar bal tüketmiyorsa, ya hakikaten arıcıya ulaşmamıştır, ya da biz gerçekten tüketiciye ulaşamamışızdır. Yani ben kesinlikle herkesin bal yemesini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)