Irak savaşından firar eden 30 yaşındaki Amerikalı kadın asker Kimberly Rivera, ABD Askeri Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kıdemli onbaşı Kimberly, Colaroda`da görülen duruşmasında, Amerikan Ordusu Irak`tan çekildikten 16 ay sonra ilk kadın asker olarak ceza aldı. Kimberly`den önce aynı suçtan dolayı birçok erkek asker de hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Amerikalı kadın asker Bağdat yakınlarındaki `Loyalty` isimli üste aylarca görev yaptı. Askeri papazla yaptığı görüşmelerde Irak`taki görevi icabı çocuklar üzerine ateş edemeyeceğini söyledi ve vicdanının rahat olmadığını bildirdi. Kimberly de birçok Amerikan askeri gibi gönüllü olarak Irak`a gelenler arasındaydı.

Kimberly, Irak savaşındaki görevi 1 yılı doldurduktan sonra 2007 yılında ABD`ye izinli olarak geldi. Fakat tekrar Irak`a gönderileceğini haber alınca eşi ve çocuklarıyla birlikte Kanada`ya kaçtı. Kimberly`nin Kanada`daki iltica talebi de kabul edilmedi. Daha sonra oturum izni için yaptığı başvuru da geri çevrildi. 19 bin Kanadalı, Kimberly`ye insani nedenlerden dolayı bu ülkede kalma izni verilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi. Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu ve `Gaziler için barış` isimli Amerikan grubunun da kadın askerin kalması için çalışmaları bir sonuç vermedi.

Geçtiğimiz yılın sonunda Kanada`dan çıkarılan Kimberly, sınırda askeri polis tarafından tutuklanarak hapse atıldı. O günden bu yana engelli eşi ve 4 çocuğu yalnız kalan Kimberly`nin beşinci çocuğunu da hapiste dünyaya getireceği belirtiliyor.

Hem izin almadan Kanada`ya gittiği, hem de firar suçundan yargılanan Kimberly`nin, askerlik mesleğini bırakmak istemesi de, avukatının `görevine sadık olmayan bir askerin tekrar göreve dönmemesinin belki de bazı hayatların kurtulmasına neden olur` tezi de askeri mahkeme tarafından kabul görmeyen ABD`li kadın asker, 10 ay hapis yatacak.

Vietnam savaşında firar eden binlerce Amerikan askeri, Kanada`ya iltica etmişti. Şu sıralarda Irak savaşından kaçan yaklaşık 200 Amerikan askeri de Kanada`da yaşıyor. Kanada`nın muhafazakar Başbakanı Stephen Harper, Obama`nın politikasından ziyade önceki başkan Bush`a daha yakın siyaset takip ettiğinden bu ülkedeki kaçak Amerikan askerlerinin durumunun giderek zorlaştığı belirtiliyor.