Riyad Makaev/Sağlık Haberleri
Bilim adamları, önceki çalışmalarından çok daha düşük enerji seviyeleri kullanırken, 3 dakikalık bir koyu kırmızı ışığa maruz kalmanın ne gibi bir etkisi olacağını görmek istediler. University College London'un (UCL) ekibi sinekler üzerine yaptığı ayrı bir araştırmaya dayanarak, ayrıca sabah ve öğleden sonra kırmızı ışığa maruz kalmayı da karşılaştırdı.
Yeni bir araştırmaya göre, sabah 670 nm'de (uzun dalga boyu) 3 dakikalık koyu kırmızı ışığa maruz kalma, katılımcıların görme renk kontrastında ortalama %17'lik bir iyileşme gösterdi. Araştırmacılar, aynı test öğleden sonra yapıldığında hiçbir gelişme olmamasına rağmen, bu tek maruziyetin etkisinin en az bir hafta sürdüğünü buldular.
Bilim adamları, keşiflerinin göz sağlığında bir çığır açtığını ve dünya çapında doğal görme bozukluğu ile uğraşan milyonlarca insana yardımcı olacak uygun fiyatlı ev tabanlı oftalmolojik tedaviye yol açması gerektiğini söylüyor. University College London'un Oftalmoloji Enstitüsü'nden baş yazarı Profesör Glen Jeffrey, sabahları uzun dalga boylu, koyu kırmızı ışığa bir kez maruz kalmanın, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir sağlık ve esenlik sorunu olan görme bozukluğunu önemli ölçüde iyileştirebileceğini gösterdik. İnsanlarda, gözün retinasındaki hücreler, rolü enerji üretmek olan (ATP olarak bilinen) hücrelerin mitokondrileri de küçülmeye başladığında, 40 yaş civarında bozulmaya başlar. Önceki araştırmalar, koyu kırmızı ışığın farelerde, bombus arılarında ve meyve sineklerinde bu mitokondriyi yeniden şarj etmeye yardımcı olabileceğini göstermişti, diyor.
Profesör Jeffrey, “mitokondrilerin üretkenliklerini etkileyen uzun dalga boylu ışığa karşı özellikle hassas olduğunu söylüyor ve 650 ila 900 nm arasındaki daha uzun dalga boyları mitokondriyal işlevi iyileştiriyor ve enerji üretimini artırıyor” diyor.
Kırmızı ışığın insanlarda mitokondriyi yeniden şarj etmeye yardımcı olup olamayacağını test etmek için araştırmacılar, göz hastalığı öyküsü olmayan 34 ile 70 yaş arasındaki katılımcıları deneye aldı. Testten önce, katılımcılar bir göz sağlığı anketi doldurdu ve normal renk görüşüne sahip oldukları bulundu. LED el fenerine benzer bir cihaz kullanılarak, 20 katılımcının tamamı (13 kadın ve 7 erkek) sabah 8 ile 9 arasında 670 nm dalga boyunda 3 dakikalık koyu kırmızı ışığa maruz bırakıldı. Maruz kaldıktan üç saat sonra renk görmeleri tekrar test edildi. Ayrıca maruziyetten bir hafta sonra 10 katılımcı tekrar muayene edildi.
İlk testten birkaç ay sonra, 20 katılımcıdan altısı öğleden sonra 12:00-13:00 saatleri arasında aynı testi yaptı. Ancak renk görmeleri tekrar test edildiğinde düzelmediği ortaya çıktı.
Profesör Jeffery, basit bir LED cihazının haftada bir kez kullanılmasının, retina hücrelerine düşen enerji sistemini, bir pili şarj etmeye benzer şekilde yeniden şarj ettiğini söyledi. Sabahları koyu kırmızı ışığa maruz kalma, bozulan görüşü iyileştirmenin kesinlikle anahtarıdır. Daha önce sineklerde gördüğümüz gibi, mitokondri çalışma şeklini değiştirir ve gün boyunca ışığa aynı şekilde tepki vermez, bu çalışma bunu doğrular, diyor.
Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Araştırma Konseyi ve Sight Research UK tarafından finanse edilen çalışma, Scientific Reports'ta yayınlandı.