Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Afganistan konulu Dışişleri Bakanları Konseyi 17'nci Olağanüstü Toplantısı'nın açılış oturumunda konuştu.
Afganistan halkıyla dayanışmanın ahlaki sorumluluk ve dini bir görev olduğunu belirten Çavuşoğlu, yaklaşık 23 milyon kişinin şu anda Afganistan'da açlıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
İslam İşbirliği Teşkilatının, Afganistan için uluslararası desteği harekete geçirmek ve seferber etmek adına lider rolü oynaması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bugün kabul edilecek kararın da mutlaka uygulanmasının önemine dikkat çekti.
Afganistan'da Taliban yönetimi ile çalışmanın istikrarın oluşturulması için son derece gerekli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Mevcut hükümeti, kapsayıcı olması, herkesin haklarını koruması ve aynı zamanda kadın ve kız çocuklarının istihdam ve eğitime erişimini genişletmesi için desteklemeye devam etmeliyiz, bu yönde telkinlerde bulunmalıyız." dedi.
Afganistan'da kötüye giden krizin Asya'daki Müslüman uluslar üzerinde çok önemli etkileri olduğuna söyleyen Çavuşoğlu, "Asya uluslarının, Pakistan, İran, Özbekistan, Türkmenistan, Endonezya ve Malezya dahil olmak üzere tüm ülkelerin Afganistan konusuyla ilgili olarak aktif angajmanının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok daha fazla adım atmalıyız ve İslam topluluğu olarak lider rol oynamalıyız. İİT dışişleri bakanlarının Kabil'e yapacak olduğu bir ortak ziyaretle Afganlı kardeşlerimize dayanışmamızı gösterebiliriz. Doğrudan orada mesajlarımızı ileterek İslam ulusları olarak lider rol üstlenebiliriz." diye konuştu.
Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile görüşme
Bakan Çavuşoğlu, temasları kapsamında programdan sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile Afganistan’daki güncel durumu ele aldıkları bildirdi.
Çavuşoğlu, bu görüşmesine ilişkin basına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"(Görüşmede) Taliban'ın tanınması gündeme gelmedi. Bunun için erken olduğunu Taliban da biliyor. Hatta bizden birkaç talebi oldu ve bunların da tanıma anlamına gelmeyeceğini kendileri söyledi. Gerçekten de tanınma anlamına gelmez. Afganistan halkı için yaptıklarımızı anlattık. Ayrıca bu kapsayıcılık konusunun önemini bir kere daha anlatmaya çalıştık. Unutmadıklarını umarak bir kere daha hatırlattık. Diğer taraftan Kabil ve diğer havaalanlarının işletilmesi konusu var. O havaalanları ile ilgili son durum nedir? Onu konuştuk. Bu konuda bir Katar şirketi ile bir Türk şirketi bir mutabakat zaptı imzaladı. Diğer taraftan Kabil'e yapacağımız ziyareti de tekrar görüştük. Bugün buraya katılan bazı dışişleri bakanları ile Endonezya Dışişleri Bakanı başta olmak üzere Kabil'e birlikte gitmeyi de konuştuk." (İLKHA)