DOĞRUHABER / Davut Işık

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları sona erdi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere toplandı. İlk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, ikinci toplantısını 7 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantısını 9 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapan komisyon, dördüncü kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında basına kapalı yapılacak toplantının ardından, komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edildi. Ve yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu.

ZORLU VE İYİ BİR ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin söz aldı. 

"Uzun zamandır merak edilen asgari ücretle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Kararımızı verdik. Biz de bu süreçte özellikle komisyondaki katkılarıyla işveren sendikalarımıza işçi sendikalarımıza teşekkür ediyoruz" diyen Bilgin, "Sosyal politikalarla dayanışmayı ve sosyal barışı korumak çok önemlidir. Asgari ücret de bu işlevleri yerine getiren bir kurumdur" ifadelerini kullandı.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da "Devletimiz en iyisini yapabilmek için çalışıyor. Bizim bakış açımız da çok net. Çalışan olmadan işveren olmaz" dedi.

Türk - İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise "Zorlu ve iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Yaptığımız çalışmanın emekçileri tatmin edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

  2022 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti kamuoyu ile paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, konuşmasının satır başları şöyle oldu;

"ASGARİ ÜCRET 4 BİN 250 LİRA"

“Bugün gerçekleştirilen 4. toplantı ile nihali aşamaya gelinmiştir. Komisyon, asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması yönünde Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza görüş bildirmiştir. Gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar çok farklı bir anlayış içerisinde özveri ile bu süreci işlettiler. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam değişecektir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza işverenlerimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum.” 

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ KALDIRILDI

“Asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni düzenleme ile on yıllardır konuşulan bu özlemi hayata geçiriyoruz. Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İşveren kesimini böylece 450 liralık bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken bunun işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağı çekmiş oluyoruz.”

YANLIŞ İLİKLENEN İLK DÜĞME ASGARİ ÜCRETİN TANIMI

Türkiye’de asgari ücret konusundaki en büyük sorunlardan bir tanesini asgari ücretin belirlenirken işçinin ailesinin değil sadece kendi ihtiyaçlarının dikkate alınmasıdır.  Asgari ücret belirlenirken; enflasyon rakamı, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı, toplu iş sözleşmelerindeki ücretlerin seyri, ülkedeki işlerin niteliği, işçinin yaşı ve işçinin günlük alması gereken kalori miktarı gibi kriterler dikkate alınmakta. Yönetmelikte asgari ücret tanımlanırken işçinin aile ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınmamış sadece kendisini geçindirmekte olduğu görüşünden hareket edilmiştir. İşte bu tanımlama oldukça tartışılan bir durumdur.

Bu konuda HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun tespitleri yerinde ve dikkate alınması gereken hususlardır. Yapıcıoğlu, “Biz asgari ücret ile ilgili diyoruz ki ilk düğme yanlış iliklendiği için asgari ücret ile ilgili tartışma ve sorunlar bitmiyor. Bize göre yanlış iliklenen ilk düğme asgari ücretin tanımıdır. Mevcut mevzuattaki asgari ücret tanımında asgari ücret, sadece işçinin; beslenme, barınma, giyim, sağlık ve eğitim gibi zorunlu harcamalarına günün fiyatları üzerinden yetecek miktar olarak tarif ediliyor. Yani bu tanımda işçinin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri yok. Bizim hükümete çağrımız yanlış iliklenen ilk düğmeyi doğru ilikleyin, asgari ücretin tanımının içerisine asgari ücretlinin ailesinin de eklenmesidir.”

HÜDA PAR ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASINI ÖNERMİŞTİ

Diğer önemli bir sorun ise asgari ücrette uygulanan yüksek vergi oranlarıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen brüt asgari ücretten yapılan kesintiler sonucunda, net asgari ücrete ulaşılıyordu. Türkiye’de uygulanan asgari ücretten SGK Primi, İşsizlik Sigortası Fonu, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net asgari ücret ortaya çıkıyordu. Bu konuda da HÜDA PAR’ın kuruluşundan beri ısrarla üzerinde durduğu değerli tespitleri vardı.

Zekeriya Yapıcıoğlu,  “Aynı zamanda asgari ücret konusunda parti programımızda da yazdığımız yani siyaset sahnesine çıktığımız ilk günden beri söylediğimiz bir teklifimiz var; asgari ücret kesin olarak vergiden arındırılmalıdır. Açlık sınırının altındaki böyle bir ücretten vergi alınması ayıptır. Türkiye bu ayıptan bir an önce kurtulmalıdır” şeklinde görüşlerini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile Türkiye bir ayıptan da kurtulmuş oldu.

Sonuç olarak açıklanan asgari ücretin hem işçi hem işverenlerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.