Mevsimsel olarak kış mevsiminin etkisini göstermeye başladığı şu günlerde soğuk algınlığı ve gribe yakalanan vatandaşlar, ovid-19 salgınının da devam ettiği süreçte ilk önce aktarlara gidiyor.

Gribe ve soğuk algınlığına karşı şifalı bitkilerde çare arayan vatandaşlara, aktarlarda genellikle doğal ve organik ürünleri tavsiye ediyor.

Doğal ve organik ürünlerin satıldığı tarihi Almacı Pazarı’nda bulunan esnaf, gribe ve Covid-19 salgınına yakalanmak istemeyen vatandaşların bağışıklığı güçlendiren biber, kekik, nane, sumak, zencefil ve nar ekşisi gibi ürünlere ilgisinin arttığına dikkat çekiyor.

Vatandaşların doğal ve organik ürünlere yönelmesiyle satışlarının artmasından memnun olduklarını dile getiren esnaf, salgın sürecinde soğuk algınlığı ve grip için vatandaşların, ilk önce doğal yollara başvurduğunu belirtiyor.

Süreç dolayısıyla aktarların, vatandaşların uğrak yeri olduğunu belirten esnaf, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin doğal ürünlere yönelmesiyle satışlarının artmasından memnun olduklarını dile getirdiler.

Özellikle ıhlamur, zencefil ve zerdeçal gibi türlü bitkisel ürünlere ilgi gösteren vatandaşlar sayesinde satışların arttığına dikkat çeken esnaf, talep ile birlikte bazı ürünlerde fiyatların da arttığını söyledi.

Havaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşların bitkisel, doğan ve organik ürünlere yöneldiğini söyleyen Zeynel Abidin Karaoğlu, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıkların çoğalmasıyla kış ve bitkisel çaylarının kullanımının arttığını ifade etti.

“Bitkisel ürünler bağışıklık sistemini güçlendiriyor”

Covid-19 salgını sürecinden sonra bitkisel, doğan ve organik ürünlere talebin daha çok arttığını ifade eden Karaoğlu, “Kışın ıhlamur, tarçın, zerdeçal, zencefil tüketiliyor. Gıda maddelerinde de kan yapan ürünler tercih ediliyor. Üzüm sucukları, pestil ve Antep pekmezi tüketiliyor. Bu şekilde insanlarımız bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için hem doğal hem de organik ürünleri tercih ediyorlar. Hangi ürünleri tüketmesi konusunda biz de vatandaşları yönlendiriyoruz. Örneğin normal öksürüğü olan ve bronşitin de az sıkıntı olan çocuklar, yetişkinler için köylerde özel keçiboynuzu pekmezi yaptırıyoruz. Hastalığı bir tık ilerlediğinde andız pekmezi veriyoruz. Kronik astım hastalarına Allah göstermesin bir tık daha hastalıkları ilerlediğine koah macunu var. Bu macun ciğerleri tedavi ediyor. Bunun yanında kan yapıcı özelliğinden dolayı üzüm pekmezi gibi Gaziantep'e has şire ürünleri tercih ediliyor. Çünkü bu ürünler bağışıklık sistemini destekliyor. Bu ürünleri tüketmekle birlikte vatandaşların sağlıklarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Son dönemlerde kurun artmasından dolayı fiyatlarımızda da bir artış var.” dedi.

“Havalar soğumasıyla kış çayına talep arttı”

Aktarlarda satılan ve genellikle kış aylarında gripten korunmak için tüketilen ürünlerin yoğun talep gördüğünü belirten Sedat Akbayram, “Havaların soğumasıyla beraber ortalıkta çok büyük bir salgın oluştu. Şu an için insanlar bitkileri kullanmayı tercih ediyorlar. Kış çayı, hatmi çiçeği ve hibisküs onun haricinde adaçayı tercih ediliyor. Bu ürünler bağışıklığı güçlendirdiği için vatandaşlarımız bu ürünleri tercih ediyorlar. Onun haricinde grip için Gaziantep'e özgü zahter çayımız var. Bağışıklığı güçlendirdiği için zahteri de tercih ediyorlar. Kendi hazırladığımız doğal karışımlar var. İçerisinde zerdeçal, karanfil karabiber, zencefil havlıcan kökünden oluşan bitki karışımı var. Bu bitkiler soğuk algınlığına ve boğaz iltihabına bebek çok faydalıdır. Şu an en çok bu bitkiler tüketiliyor. Zahter gibi bitkiler bizim burada kıraathanelerde bulunur. Olmazsa olmazımız diyebilirim. Bitkisel ürünlerin fiyatlarında da çok ciddi derecede artış oldu. Ekonominin durumundan dolayı her sattığımız ürünün fiyatı katlandı. Geçen sene 30 liraya sattığımız ürünün fiyatı şu anda 70 lira 80 lira civarında oldu. Hemen hemen birçok ürünün fiyatı arttı.” ifadelerini kullandı.

“Bitkisel ürünler kışın soğuk algınlığı için çok faydalı oluyor”

Bağışıklığı güçlendirdiği için kış mevsiminde doğal, bitkisel ve organik ürünlerin tercih edildiğini ifade eden Mehmet Yiğit, “Kış bastırdı, şu an en çok zahter, zerdeçal, zencefil ver diğer bitkisel ürünlerimiz satılıyor. İsteğe bağlı karışım yapıyoruz. Bitkisel ürünler kışın soğuk algınlığı için çok faydalı oluyor. Bir de ‘kış çayı’ oluyor. Kış çayının içerisinde yaklaşık 21 tane bitkisel ürün var. Böyle karışık karma çay ve ıhlamur var. Bu ürünler soğuk algınlığı için çok güzel olur. Yine şire ürünlerimiz var. Kışın şire ürünler ve özellikle pekmez tercih ediliyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)