Gaziantep’te son yapılan ekmek zammıyla birlikte vatandaşlar ve siyasi parti yetkilileri, büyükşehir ve ilçe belediyelerinden halk ekmek satışı yapmasını istiyor.

Geçtiğimiz günlerde kentte 170 gram olan pide ekmeğin fiyatı 1 TL 50 kuruştan 2 TL’ye ve 200 gram francala ekmek ise 1 TL 75 kuruştan 2 TL’ye yükseldi. Ancak fırıncılar, un fiyatlarının arttığını ve yeni yapılan zamma rağmen zararda olduklarını belirterek, ekmek için yeni bir zamma hazırlanıyor.

Ekmeğe yapılan ve yapılmasını zammın ardından birçok ilde olduğu gibi Gaziantep'te de ucuz ekmek için halk ekmek büfeleri tekrar gündeme geldi.

Geçtiğimiz günlerde İLKHA’nın “Vatandaş ‘halk ekmek’ istiyor” haberinin ardından vatandaşlar, halk ekmek büfelerinin kurulması için yetkililere seslendi.

İLKHA’ya konuşan vatandaşlar, halk ekmeğin uygun üretim yapılan ve kâr amacı gütmeyen, vatandaşa ucuza ekmek yedirmeyi amaç edinmiş işletmeler olduğunu belirtmiş ve Türkiye’nin pek çok şehrinde belediyelerin işlettiği halk ekmek fabrikalarının Gaziantep’te de kurulmasını istemişti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerin dar gelirlileri düşünerek bir an önce “halk ekmek” fabrikası kurması gerektiğini belirten vatandaşlar, fabrikanın açılmasıyla kentin belirli yerlerinde satış noktası oluşturulması ve dar gelirlilerin temel ihtiyaçlarının en başında gelen ekmeği kaliteli ve ucuza satması çağrısında bulunmuştu.

Vatandaşın “halk ekmek” talebinin ardından Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da 2 gün önce sosyal medya üzerinden, “Kıymetli hemşehrilerim son günlerde halk ekmek konusu çokça tartışılıyor. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir? Halk ekmeğe ihtiyaç var mı?” diye sorarak anket başlatmış ve ankete “evet” diyenlerin oranı yüzde 92.4 olurken, “hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 7.6 oldu.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, belediyelerin bir an öce vatandaşın “halk ekmek” talebi için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

“Zamların önlenmesi için yetkililer çözüm bulmalıdır”

Halk ekmek satışının başlamasının dar gelirli aileler için iyi olacağını belirten Göçer, “İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin birçoğunda ‘halk ekmek’ satışı var. Gaziantep'te de daha önce ‘halk ekmek’ fabrikası vardı, kapandı. Gaziantep’te ekmeğe bir yılda iki defa zam yapılmasının ardından vatandaşlarımız ‘halk ekmek’ talebinde bulunuyor. Bu konuda yetkililerin halkın bu talebine kulak vermesi gerekiyor. Halk ekmek satışı tekrar başlarsa çok güzel olur. Bir adet ekmek 2 lira olmuş. Bazı ailelerin nüfusu neredeyse 15 ve bu insanlar günde 10-15 ekmek alıyor. Bu tür aileler sadece kuru ekmek yese bile maliyeti ortadadır. Asgari ücretle çalışanlar ve dar gelirliler çok zor geçiniyor. Halkın bu talebi ile birlikte zamların önlenmesi için yetkililer çözüm bulmalıdır.” dedi.

“Esnaf ve halk dengesi korunmalıdır”

Fırıncı esnafının un sorununu da çözüm bulunması gerektiğini belirten Göçer, “Fırıncılarımız geçen yıl 160 liraya aldıkları unu bu yıl 300 liranın üzerinde aldıklarını, un ile birlikte diğer maliyetlerinin de aşırı derecede artmasından yakınıyor. Eğer unda sıkıntı varsa ihracat durdurulmalıdır. Esnafımıza ucuz un ve halkımıza da ucuz ekmek imkanı sağlanmalıdır. Kurulacak halk ekmek büfelerinin esnafı da mağdur etmemesi gerekir. Esnaf ve halk dengesi korunmalıdır.” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya da vatandaşın “halk ekmek” talebinin karşılanmasını istedi.

Artan ekmek fiyatlarına karşı vatandaşın korunması gerektiğini belirten Kaya, halk ekmek büfelerinin açılması gerektiğini söyledi.

Gaziantep benzeri pek çok büyükşehirde halk ekmek büfelerinin olduğunu ifade eden Kaya, belediyelerin halk ekmek sistemini artık oluşturması gerektiğini ifade etti.

 “Bu yönde çalışmalara başlanmalıdır”

Son günlerde artan ekmek fiyatlarının vatandaşları zor durumda bıraktığını vurgulayan Kaya “Halk ekmek sisteminin düzenli, ucuz, sağlıklı ve kaliteli ekmek ulaşımına belediyeler aracılık etmelidir. Gaziantep’te çoğu ailenin nüfusu kalabalık ve dar gelirli. Ekmeğin temel tüketim maddesi olduğunu unutmadan bu yönde çalışmalara başlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin yanlış ekonomi politikalarının pek çok temel tüketim maddesinde olduğu gibi ekmek fiyatlarında da olağanüstü zamlara yol açtığını belirten Kaya, sosyal belediyecilik ilkesi gereği belediyelerin vatandaşlara yardımcı olmasını beklediklerini söyledi.

“Ekmek fiyatlarında varsa aşırı ve haksız uygulamalar önlenir”

Ucuz ve sağlıklı ekmek sunumunun zor olmayacağını ifade eden Kaya, “Halk ekmek sistemiyle hem hijyenik koşullarda hem de kaliteli ve ucuz ekmek üretimi mümkün. Bu yöntemle ekmek fiyatlarında varsa aşırı ve haksız uygulamalar önlenir. Bu sistemle özellikle dar gelirli insanlarımızın aile bütçesine katkı sağlanmış olacak.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız aldığı ekmeği bile hesaplayacak duruma gelmişti”

Gaziantep’te üretime geçilecek halk ekmeğin fiyatının normal ekmekten daha ucuz olması ve gramajının daha fazla olması gerektiğini vurgulayan Kaya, “Halk ekmek büfelerinin özellikle dar gelirli ailelerimizin yaşadığı bölgelerde açılması artık zorunlu olmuştur. Anne-baba ve çocuklardan oluşan beş kişilik bir ailenin günlük ekmek tüketimi artık ciddi bir maliyete dönüşmüştür. Maalesef hükümetin yanlış ekonomi politikaları sonucu artık vatandaşlarımız aldığı ekmeği bile hesaplayacak duruma gelmiştir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)