VAN - Vali Yardımcısı Atay Uslu'nun başkanlığında Köylere Hizmet Götürme Birliği meclis toplantısı yapıldı.


Toplantı da İl Mahalli İdareler Müdürü Miraç Kaya, gündemle ilgili bilgilendirme yaptı.
Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından KÖYDES ve İl Özel İdaresi bütçesinden son bir yıl içinde yapılan, 11 milyon TL maliyetli 60'dan fazla proje hakkında bilgilendirmeler ve görsel sunumu yapıldı.


Valilik tarafından yaşanan deprem sonrası hazırlanan ve hizmetlerin yer aldığı "Yeni Van - Yeniden Van" kısa film gösteriminin ardından konuşan Vali Yardımcısı Atay Uslu, "Kırsal kesime götürülen hizmetlerin büyük bir bölümü KÖYDES aracılığıyla sağlanan kaynaklarla yapılıyor. 2013 yılı için ilçelerimiz dâhil Van için KÖYDES'ten 15 milyon liralık kaynak ayrıldı. Biz de 2013 Köy-Des çalışmalarına başladık" dedi.


"Büyükşehir Yasası" ile birlikte 11 ay sonra Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin kapanacağını kaydeden Uslu, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerden sonra tüm köylerin mahalle olacağını bildirdi. Bu yasa ile birlikte İl Özel İdarelerinin kapanarak tüm hizmet alanlarının Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine devredileceğini kaydeden Uslu, "Bundan sonraki altyapı, yol, su ve karla mücadele gibi hizmetler, büyükşehir ve alt ilçe belediyeleri tarafından yapılacak" ifadelerini kullandı.


"Çözüm süreci olumlu devam ederse Van'a yatırımcı akacak"
Çözüm sürecinin olumlu devam etmesi halinde Van'a adeta yatırımın akacağını belirten Uslu, "Bu günlerde umut verici bir süreç yaşıyoruz. Bu barış süreci olumlu devam ederse, Türkiye'nin yatırım açısından en cazip ili Van olacaktır. Hatta en çok kazandıran kenti de Van olacaktır. Van'da yaşayanlar kendilerinin şanslı olduğunu bilmelidirler ve fırsatları, imkânları huzura, refaha çevirmek için çaba sarf etmelidirler. İnşallah bu süreç başarıyla devam edecek. Bu işin sonunda kazanan biz olacağız" şeklinde konuştu.


Deprem sonrası köylerde Evini Yapan Yardım (EYY) modeli ile yapılan inşaatlara bu yıl da devam edildiğini kaydeden Uslu, ev için verilen kredinin bu yıl yüzde 10 artırılarak 44 bin liraya çıkarıldığını söyledi. Uslu, köylerdeki evleri tamamlanan vatandaşlara daha önce geçici olarak verilen konteynerlerin toplandığını ve taşındığını, bu konuda muhtarların sorumluluk ve görevleri olduğunu hatırlattı.


Yapılan konuşmaların ardından Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümeninde bir yıllığına görev yapacak yönetimin seçilmesine geçildi. 91 köy muhtarı ve 7 il genel meclis üyesinin oy kullandığı seçim sonrasında 9 ay görev yapacak birlik meclisine aday olan 2 İl Genel Meclis Üyesi ve 2 Muhtar seçildi. 98 kişinin oy kullandığı seçimlerde İl Genel Meclis Üyesi Bahattin Baştuğ 64, Ayla Tarhan ise 59 oy alırken, köy muhtarlarından İzzet Demir 38, Ferzende İpek ise 36 oy aldı. (Fırat Arslan-İLKHA)