Son zamanlarda Kutlu Doğum etkinliklerini engellemek için tüm imkanlarını seferber eden BDP’li belediye başkanlarına İsrailli yerel yöneticilerden çeşitli konuları görüşmek üzere ziyaret gerçekleşeceği belirtildi.

İsrail`de Kudüs yakınlarındaki Mevasseret Tsiyon yerel yönetimi başkanı Arie Şamam ve beraberindeki heyet, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş`a ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir`e dostluk ziyaretinde bulunacak. İsrail heyeti ilk tanışma ziyareti için 3 kişilik küçük bir grupla Türkiye`ye gelecek.

7 bin Kürt Yahudi

Mevasseret Tsiyon kaynaklarda, “Toplam 27 bin nüfuslu küçük ama oldukça eski bir tarihe sahip bir Yahudi yerleşim merkezi. Tevrat`taki Yeoşua ve Yeşayahu kitaplarında adı geçmekte. Konumu nedeni ile yüksekte olan yerleşim birimi tarih boyunca stratejik önem arz etmiş. Mevasseret Tsiyon, Romalılar Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde Yahudi şehri olarak kalmış bir bölge.” olarak yer alıyor.

Yine kaynaklarda “Mevasseret Tsiyon Kuzey Irak`tan İsrail`in kuruluşu esnasında göç etmiş olan ve kendilerine ‘Kürdistan Yahudiler’ diyen yaklaşık 7 bin kadar Kürt Yahudisi ikamet ediyor.” şeklinde belirtiliyor.

Sokağa Kilise İsmi

Öte yandan geçtiğimiz günlerde BDP’li Sur Belediyesi belediye sınırları içerisindeki bir sokağa kilise ismi verildi.

Savaş Mahallesi’nde bulunan Şeftali Sokağı’na, aynı sokakta bulunan Mar Petyün Keldani Kilisesi’nin adı verildi.

Kilise isminin sokağa verilmesi dolayısı ile düzenlenen törene, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Fransua Yakan, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Keldani ve Süryani Cemaati, DİAY-DER ve Kırklar Meclisi üyelerinden bir kısmı katıldı.

Diyarbakır Mar Petyün Katolik Keldani Kilisesi’nde bir araya gelenler kilisedeki ayine katıldı. (Hürseda Haber)